Τυροβολιά - Γαστρονομικό Τριήμερο στη Μύκονο 3 - 5 Μαΐου 2019

Στην αρχή έγινε η Τυροβολιά. Λευκή και μαλακή, χωρίς ιδιαίτερο σχήμα, ανάλατη, από γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο παλιότερα, περισσότερο αγελαδινό στις μέρες μας. Είναι το αποτέλεσμα της πρώτης τυροκόμησης και αποτελεί σημαντικό συστατικό της μυκονιάτικης μαγειρικής, είτε στην παραδοσιακή, είτε στη σύγχρονη εστίαση, όπως τουλάχιστον αυτή περνά στα εστιατόρια του νησιού. Από αυτή μετά από ειδικές ζυμώσεις και καμιά φορά, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, με την ελάχιστη βοήθεια ενός πολύτιμου συμμάχου, του ήλιου, προέρχεται και η κοπανιστή, το σήμα κατατεθέν της τυροκομίας της Μυκόνου.

Δικαιολογημένα επομένως η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου αφιέρωσε ένα ολόκληρο τριήμερο στο παραδοσιακό αυτό τυρί δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις να τη δοκιμάσουν ως βασικό συστατικό στις παραδοσιακές μυκονιάτικες πίτες, αλλά και μέσα από ένα δημιουργικό πάντρεμα σε μενού σύγχρονης εστίασης και με συνταγές της γειτονικής Ιταλίας και του μακρινού Εύξεινου Πόντου, φόρος τιμής εκεί όπου ταξίδεψαν στο παρελθόν οι μυκονιάτες ναυτικοί και μαζί τους και ο γαστρονομικός πλούτος των Κυκλάδων.

Είναι άλλωστε γνωστό πως εκτός από τον τουρισμό, σημαντική θέση στην οικονομία του νησιού κατέχει και η συστηματική κτηνοτροφία και η οργανωμένη τυροκομία, όπως ανέδειξαν οι αναλυτικές παρουσιάσεις διακεκριμένων ομιλητών αλλά και οι επιτόπιες αυτοψίες στα σημαντικότερα κτήματα και τυροκομεία της Μυκόνου, αποκαλύπτοντας και ένα άλλο πρόσωπο του νησιού.

Και επειδή το φαγητό, εκτός από την απόλαυση που μας δίνει, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου τρύπωσε στα άδυτα της κουζίνας του Τζάνειου Νοσοκομείου και μαγείρεψε για γιατρούς και ασθενείς. Μια πράξη πολιτισμού, όπως είναι άλλωστε και η ίδια η γαστρονομία, που μας αποκαλύφθηκε μέσα από τη ματιά της Ελιάνας Αμπραβανέλ και τη μικρού μήκους ταινία της «Βάλσαμο».

Το τριήμερο αφιέρωμα στην Τυροβολιά έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διοργάνωσης Taste of Mykonos που έχει ως στόχο της προβολή των τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών συνταγών μέσα από τη σύγχρονη δημόσια εστίαση. Ανυπομονούμε για το επόμενο αφιέρωμα!

Φωτογραφίες @Καίτη Φουσκή, @Δημήτρης Ρουσουνέλος