Το δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες

Το δίκτυο Aegean Cuisine υποστηρίζεται από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είναι ένα σύστημα μελών-επιχειρήσεων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου οι οποίες επιθυμούν και υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτες αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία. 

Γεννήθηκε με σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας. Στην πρωτοβουλία Aegean Cuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου οι οποίες πληρούν ορισμένα κριτήρια, η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες  τις οποίες προσφέρουν να αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου, να πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και να προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία.

Το «κατώφλι», στην συγκεκριμένη προσπάθεια, απαρτίζουν οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία κλπ) και γενικά παντού όπου ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με τις γεύσεις των νησιών, τις συνταγές, τα προϊόντα και τα κρασιά. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εξ ανάγκης  προτεραιότητα ένταξης σε αυτές τις επιχειρήσεις, θεωρώντας τις, αυτοδίκαια, σαν τους πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης αλλά ταυτόχρονα και της σύγχρονης εκδοχής της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Τα εστιατόρια-μέλη γίνονται πρεσβευτές της προσπάθειας ανάπτυξης, ως γαστρονομικοί  προορισμοί, των νησιών του Νότιου Αιγαίου, εμπλουτίζοντας πλέον το λεξιλόγιο όλων μας με νέες λέξεις, απόρροιες μιας νέας νοοτροπίας:  δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «τουρίστας», αλλά «επισκέπτης», δεν «πουλάμε» προϊόντα ή «προσφέρουμε» υπηρεσίες αλλά «χαρίζουμε» απλόχερα και γενναιόδωρα συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από τις αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και από την πατροπαράδοτη, έμφυτη νησιώτικη φιλοξενία.

Άμεσοι στόχοι είναι η πιστοποίηση προϊόντων, ώστε να γίνει η σύνδεση της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή, καθώς και η ένταξη του Βορείου Αιγαίου ώστε το δίκτυο να μεγαλώσει.

Στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη.

 

AegeanCuisine_logo_F2475.jpg