Διεθνές Συνέδριο «Ευρωπαϊκή Ένωση: Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Ευρωπαϊκή Ένωση: Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα» στην Κω, το οποίο διοργανώθηκε από τα υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, Εξωτερικών και ΥΕΝΑΝΠ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Οι εργασίες του σημαντικού αυτού συνεδρίου αφορούσαν στις διαφορετικές πτυχές της νησιωτικότητας, οι προκλήσεις και τα προβλήματα των νησιών και την αντιμετώπισή τους σε επίπεδο πολιτικής από την Ε.Ε.

 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι υπουργείων, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και Ακαδημαϊκοί συμμετείχαν ενεργά στις θεματικές ενότητες:

  1. Οι πολιτικές για τα νησιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  2. Η ανάγκη άρσης της απομόνωσης και οι προκλήσεις στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας, των δικτύων και της επιχειρηματικότητας
  3. Το περιβάλλον, η λειψυδρία, η γεωργία και η αλιεία

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι Υφυπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πάνος Καμμένος, καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Δημητριάδης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία, κ. Joe Borg, και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Dirk Ahner.

 

Κοινό συμπέρασμα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν η ανάγκη ύπαρξης μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης του ζητήματος της νησιωτικότητας, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιφέρειες, αλλά και η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας τους.

 

Στο πνεύμα αυτό, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της «Διακήρυξης του Αιγαίου», στην οποία αποτυπώνεται η ιδιαιτερότητα των νησιών, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων, καθώς και προτάσεις για την άρση των δυσχερειών σε συγκεκριμένους τομείς.

 

Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο δίνει τις βασικές κατευθύνσεις για την περαιτέρω επεξεργασία όλων των ζητημάτων που άπτονται της νησιωτικότητας, με τελικό στόχο τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης, αλλά και κοινά αποδεκτής, ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και συνοχή του ευρωπαϊκού νησιωτικού χώρου.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία