Πειρατεία Λογισμικού - Νέα Στατιστικά Στοιχεία και Έλεγχοι

Η 5η ετήσια Παγκόσμια Μελέτη Πειρατείας Λογισμικού Η/Υ που διενεργεί ο διεθνής οργανισμό Business Software Alliance (BSA), που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο κλάδο λογισμικού, παρουσίασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μείωση της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα (3 ποσοστιαίες μονάδες), φτάνοντας το 2007 στο 58%.

 

Η μείωση του ποσοστού οφείλεται στις συστηματικές ενέργειες του ελληνικού κράτους για προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και περιορισμό της φοροδιαφυγής από τη χρήση πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού.

 

Η πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπ. Οικονομικών για έλεγχο της νομιμότητας των αδειών χρήσης του λογισμικού Η/Υ που είναι εγκατεστημένο από τις επιχειρήσεις και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τους ελεγκτές της ΥΠ.Ε.Ε. συνέβαλαν εξίσου στην πτώση του ποσοστού.


Οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού εκτιμώνται σε 136 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2006 που ανήλθαν σε 125 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της αγοράς πληροφορικής και την υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με άλλες ισοτιμίες.


Ωστόσο, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα δεν μεταφράζεται αποκλειστικά σε οικονομικές απώλειες για τον κλάδο της πληροφορικής, καθώς μελέτη της BSA, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2008, προβλέπει ότι εάν το ποσοστό πειρατείας μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2012, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην εθνική οικονομία κατά 261 εκ. ευρώ και να αποφέρει 88 εκ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα.

 

Ανάμεσα στις 108 χώρες που μελετήθηκαν, το ποσοστό πειρατείας μειώθηκε σε 67 από αυτές και αυξήθηκε μόνο σε 8 (ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας αυξήθηκε κατά 3% το 2007, φθάνοντας το 38%).

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τρεις πρώτες θέσεις με τον υψηλότερο δείκτη πειρατείας κατέχουν αντίστοιχα η Βουλγαρία (68%), η Ρουμανία (68%) και η Ελλάδα (58%), ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε ανέρχεται σε 35%.

 

Στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πραγματοποιεί ελέγχους αδειών χρήσης λογισμικού για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού από το 2006 αποστέλλοντας, σε πανελλαδικό επίπεδο, προσκλήσεις σε επιχειρήσεις για υποβολή δήλωσης απογραφής λογισμικού.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει αποστείλει:

3.100 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 και πάνω υπαλλήλους,

1.060 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν 40 έως 49 υπαλλήλους,

2.303 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν 26 έως 39 υπαλλήλους και

3.010 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν 20 εως 25 υπαλλήλους.


Τα δεδομένα που συνελέγησαν επεξεργάστηκαν και εστάλησαν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΥΠ.Ε.Ε. τόσο για έλεγχο των επιχειρήσεων που απέστειλαν ελλιπή στοιχεία όσο και των επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις. Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη χρήση λογισμικού και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται στα 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο λογισμικό που εντοπίζεται.


Αυτή την περίοδο η ΥΠ.Ε.Ε. προετοιμάζει την αποστολή προσκλήσεων απογραφής προγραμμάτων λογισμικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 15 έως 19 υπαλλήλους, ενώ εντατικοποιεί τους επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις, ή επιβάλλουν ελλιπή στοιχεία.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία