Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο νησί της Χοζοβιώτισσας

Όπως είναι γνωστό, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στην προσπάθειά του να έλθει πιο κοντά στους Κυκλαδίτες επιχειρηματίες, έχει ξεκινήσει μια σειρά Επισκέψεων Εργασίας στα νησιά του νομού.

 

Ένας από τους πιο «δύσκολους» προορισμούς στο «ταξίδι» αυτό ήταν η Αμοργός, καθώς πλήθος σημαντικών παραγόντων - κυρίως, όμως, η προβληματική ενδο-κυκλαδική συγκοινωνία και οι συνεχείς υποχρεώσεις της διοίκησης και των στελεχών του Επιμελητηρίου - προκαλούσαν έναν οργανωτικό «πονοκέφαλο» κάθε φορά που το θέμα ερχόταν στην επιφάνεια - παρόλο που το ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών του νησιού ήταν έντονο και εκφραζόταν σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

 

Το πλήρωμα του χρόνου, όμως, ήρθε τελικά και - την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Ιουνίου - μια 15-μελής ομάδα, αποτελούμενη από μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθώς και από στελέχη του Επιμελητηρίου, της Εταιρείας Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) και του Κέντρου Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Νοτίου Αιγαίου βρέθηκαν στο νησί της Αμοργού, όπου πραγματοποιήθηκε διήμερη Επίσκεψη Εργασίας με πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα.

 

Το πρωί της Τετάρτης, η ομάδα επισκέφθηκε όλες τις επιχειρήσεις στην Αιγιάλη, τη Χώρα και τα Κατάπολα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το δήμαρχο Αμοργού κ. Νικόλαο Φωστιέρη.

 

Το ίδιο απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον κ. Νικόλαο Φωστιέρη και τον κ. Ιωάννη Λουδάρο, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αμοργού.

 

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος, μέσα από μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση, αναφέρθηκε στη δομή και το ρόλο του Επιμελητηρίου και παρουσίασε το έργο που έχει ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και τους υψηλούς στόχους που το Επιμελητήριο έχει αναλάβει και υλοποιεί προκειμένου να επιτευχθεί μια αναβάθμιση στη σχέση μεταξύ του φορέα και των μελών του μέσα από μια δέσμη υπηρεσιών που για πρώτη φορά παρέχονται σε αυτό το επίπεδο.

 

Ο κ. Ρούσσος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκέντρωση των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου με τη λειτουργία γραφείων σε 6 νησιά των Κυκλάδων (Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Μήλος, Σαντορίνη), καθώς και στις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να είναι άμεσα χρήσιμες και εφαρμόσιμες για τους επιχειρηματίες της Αμοργού.

 

Ακολούθως, ο Υπεύθυνος Λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης (Portal) του Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Θεοδωράκης, παρουσίασε τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της Πύλης, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από αυτή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια για ανάδειξη των επιχειρήσεων μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (mini-websites).

 

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Καλώστος, διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος παρουσίασε, με τη σειρά του, τη μέχρι σήμερα δράση του φορέα καθώς και την σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων μέσω του προγράμματος AegeanCuisine, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. 

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις των επίσημων προσκεκλημένων κ. Νίκου Θεοδώρου, καθηγητή της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Chef DOeuvre, και κ. Στέλλας Ασκέλη, στελέχους Πιστοποίησης & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Α.Ε.  

 

Στην εισήγηση του, ο κ. Νίκος Θεοδώρου τόνισε, με μεστό πλην προσιτό τρόπο, την ανάγκη αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών των εστιατορίων μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών, το θετικό ανταγωνισμό και τη χρήση υγιεινών τοπικών προϊόντων - μια προσπάθεια, στην οποία πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου.

 

Ο κ. Θεοδώρου στάθηκε στις αλλαγές που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και τη στροφή που παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, προς τη γαστρονομία, καθώς ο κόσμος - αναζητώντας την ποιότητα - στρέφεται σε συνταγές εμπνευσμένες από την παράδοση του κάθε τόπου και παρασκευασμένες με τοπικά παραγόμενα προϊόντα. Τέλος, με τεχνοκρατική προσέγγιση, συμβούλεψε τους επαγγελματίες να δώσουν έμφαση στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων.

 

Με τη σειρά της, η κ. Στέλλα Ασκέλη ανέλυσε την έννοια και το ρόλο του Αγροτουρισμού, αλλά και τη σημασία που μπορεί να έχει στην πολυπόθητη προσπάθεια για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων.

 

Λαμβάνοντας, πρωτίστως, υπόψη τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αμοργού, η κ. Ασκέλη έδωσε εξαιρετικά, αλλά και ρεαλιστικά παραδείγματα για το μέγεθος και τις μορφές που μπορεί να λάβει η αγροτουριστική ανάπτυξη στο νησί, τεκμηριώνοντάς τα με την παρουσίαση αποτελεσμάτων διεθνών πρακτικών και πρωτοβουλιών.

 

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος σημαντικός αριθμός ντόπιων επιχειρηματιών, οι οποίοι έδειξαν το ενδιαφέρον τους, μέσα από την ιδιαίτερα ζωηρή και εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε.

 

Κατά τη δεύτερη ημέρα - το πρωί της Πέμπτης - πραγματοποιήθηκε ανοικτό «επιχειρηματικό εργαστήρι», στο Ξενοδοχείο ΜΙΚΕ στην Αιγιάλη, όπου οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τα μέλη της αποστολής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου και να ενημερωθούν σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, όπως προβολή και προώθηση των επιχειρήσεών τους μέσω της Δικτυακής Πύλης (Portal) του Επιμελητηρίου, ενίσχυση των επιχειρήσεών τους μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων κλπ. Στις συναντήσεις αυτές καταγράφηκαν οι σκέψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις των επαγγελματιών τόσο σε γενικά θέματα που τους απασχολούν, όσο και γύρω από το θέμα της εμπορικής και επικοινωνιακής ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας, στα πλαίσια του προγράμματος AegeanCuisine.

 

Η επίσκεψη στην Αμοργό έκλεισε το απόγευμα της Πέμπτης με την επίσκεψη των μελών της ομάδας στο μοναδικό μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας.

 

Πάντως, η ενθουσιώδης αποδοχή και η μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου, σηματοδότησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Αμοργό, επιτυγχάνοντας τους πρωταρχικούς στόχους των Επισκέψεων Εργασίας, δηλαδή την ανάπτυξη της επικοινωνίας με τα μέλη και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας της μεταξύ τους σχέσης.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία