Ελεύθερη πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη αξιοποίησης νέων τεχνολογιών

Αρνητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως δείχνει η φετινή διεθνής κατάταξη που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

 

Με βάση τον «δείκτη δικτυακής ετοιμότητας», που εξέτασε 127 χώρες, η Ελλάδα οκτώ θέσεις σε ένα χρόνο και καταλαμβάνει πλέον την 56η θέση του πίνακα, χαμηλότερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (αλλά και από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται μία θέση παραπάνω).

 

Ο δείκτης δικτυακής ετοιμότητας που χρησιμοποιείται στη έκθεση εξετάζει τη διάδοση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και κυρίως το πόσο αυτές αξιοποιούνται από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κάθε χώρας.

 

Βασικές παράμετροι για την αξιολόγηση κάθε χώρας είναι ο πληθυσμός (για την Ελλάδα 11,1 εκατ. το 2006), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (33.000 δολάρια το 2006), ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου (18% του πληθυσμού) και οι ευρυζωνικές συνδέσεις (5,9 Mbps ανά 100 κατοίκους), μεταξύ άλλων.

 

Η ανάλυση των στοιχείων αυτών δίνει μια γενική βαθμολογία αλλά και επιμέρους βαθμολογίες σε τρεις ξεχωριστούς τομείς: Περιβάλλον (αγορά, κανονισμοί, υποδομές), Ετοιμότητα (ατομική, εταιρική, κυβερνητική) και Χρήση (από τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση).

 

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι καλύτερη όσον αφορά το Περιβάλλον (46η θέση), απ’ ότι στην Ετοιμότητα (57) και τη Χρήση (62).

 

Επτά από τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ευρωπαϊκές χώρες, με τη Δανία να βρίσκεται στην κορυφή για δεύτερη συνεχή χρονιά και τις ΗΠΑ να ανεβαίνουν από την έβδομη στην τέταρτη θέση. Το Top10: Δανία, Σουηδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Ολλανδία, Ισλανδία, Νότιος Κορέα, Νορβηγία.

 

Αν και η κατάταξη της Ελλάδας δεν εξαρτάται μόνο από τις επιδόσεις της, αλλά και από τις επιδόσεις άλλων χωρών, το σίγουρο είναι ότι η χώρα υπολείπεται του ανταγωνισμού και μοιάζει να χάνει ουσιαστικά το τρένο της τεχνολογίας.

 

Στην αμέσως επόμενη θέση μετά την Ελλάδα βρίσκεται η Κίνα, ενώ τελευταίο είναι το Τσαντ.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία