Βελτιώνεται η θέση της Ελλάδας στην Καινοτομία

Η συγκεκριμένη έκθεση συντάσσεται, σε ετήσια βάση, από το Ίδρυμα Οικονομικής Έρευνας του Μάαστριχτ για την καινοτομία και την τεχνολογία, σε συνεργασία με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, κατόπιν ανάθεσης από τη γενική διεύθυνση για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία της ΕΕ. Το επίπεδο της καινοτομίας σε κάθε χώρα αξιολογείται με βάση δείκτες για την εκπαίδευση, τις δαπάνες για τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, τις επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, τον αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κ.α.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για το 2006, οι σκανδιναβικές χώρες και η Ελβετία συνεχίζουν να πρωτοπορούν στην καινοτομία. Αρκετά κράτη μέλη πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ, για τέταρτη συνεχή χρονιά. μειώνεται το χάσμα στην καινοτομία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι χαμηλότεροι δείκτες αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, την ευρυζωνική διείσδυση, τη δια βίου μάθηση, τις δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα και τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου στο στάδιο εκκίνησης. Οι δείκτες που υπερβαίνουν ελάχιστα τον μέσο όρο της ΕΕ είναι οι ακαδημαϊκές επιδόσεις της νεολαίας, η δημόσια χρηματοδότηση για την καινοτομία και η οργανωτική καινοτομία.

 

Τέλος, θετική τάση σημειώνεται στην καινοτομία για την επιχειρηματικότητα και τις εφαρμογές και, συγκεκριμένα, στους δείκτες για τις πωλήσεις νεο-εισαγόμενων προϊόντων στην αγορά και την απασχόληση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν οι δείκτες για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις της νεολαίας και τη φοίτηση στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι δαπάνες για έρευνα που καταβάλλουν το δημόσιο και οι επιχειρήσεις παραμένουν στάσιμες και σε χαμηλό επίπεδο.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία