Η επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων μετά τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα

Ερμούπολη, 1η Ιουλίου 2016

 

Η επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων μετά τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα
(Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων)

 

Νομίζω πως δεν θα αμφισβητήσει κανείς ότι τα νέα πρόσθετα μέτρα στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, σηματοδοτούν μια νέα σκληρότερη εποχή λιτότητας στην οποία όλο και λιγότερες ελληνικές οικογένειες θα διαβιούν αξιοπρεπώς.

Οι παράλογες αυξήσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης, θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις σε λουκέτο. Είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν σε παράταση και επιδείνωση της ύφεσης και κινούνται σε μια πορεία ακριβώς αντίθετη από αυτή που θα έπρεπε να ακολουθείται. Διερωτώμαι αν η κατάσταση περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, μας έχει στερήσει τη δυνατότητα να σκεπτόμαστε και να πράττουμε με λογική.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στο νησιωτικό χώρο, θα ήθελα καταρχήν να τονίσω ότι ο νησιωτικός χώρος που αντιμετωπίζει όχι μόνο αυξημένα κόστη διαβίωσης και μεταφορών, αλλά και αντίξοες συνθήκες (στη διαβίωση, στην Υγεία, στην παιδεία κλπ) απώλεσε το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο που ήταν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Όμως, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και μεταξύ των νησιών, που επιβάλλουν να μην αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα και ενιαίο τρόπο ο νησιωτικός χώρος. Είναι ακατανόητη η λογική που θέτει στην ίδια πλευρά της ζυγαριάς τη Μύκονο με την Ανάφη, ή τη Σαντορίνη με τη Σίκινο. Στα μικρά νησιά – ενίοτε και στα μεγαλύτερα – η προσπάθεια δημιουργίας ή ανάπτυξης επιχείρησης, πέραν του πολύ υψηλού κόστους, έρχεται αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα εμπόδια, που δεν μπορεί να φανταστεί ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας της ηπειρωτικής χώρας.

Εν τέλει, υπό αυτές τις συνθήκες και υπό το βάρος του πακέτου των νέων καταστροφικών μέτρων, είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να μπει η χώρα και τα νησιά ειδικότερα, σε αναπτυξιακή πορεία. Η θέσεις μας ήταν και παραμένουν:

  • Ανάκτηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών
  • Λήψη μέτρων για την εξίσωση χερσαίου και θαλάσσιου μεταφορικού κόστους
  • Αποκατάσταση μειονεκτημάτων σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, στους τομείς Υγείας, Παιδείας και προνοιακών δομών.
  • Βελτίωση υπηρεσιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών που υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες σε πολυήμερες και δαπανηρές μετακινήσεις σε άλλα νησιά ή στον Πειραιά
  • Εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος
  • Λειτουργία των Τραπεζών ως μοχλών ανάπτυξης                                                                              

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία