Ντεμπούτο για τον ποδηλατικό αγώνα Urban Downhill, στο δίκτυο σκαλοπατιών Άνω Σύρου και Ερμούπολης, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου «Syros Down Town»

Το ποδήλατο… ζωή έρχεται να κάνει στη Σύρο και πιο συγκεκριμένα στο δίκτυο των σκαλοπατιών Άνω Σύρου και Ερμούπολης, ο αγώνας Urban Downhill, που θα πραγματοποιηθεί την 31η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του έργου “Syros Down Town”.

Το Syros Down Town (SDT), είναι ένα καινοτόμο έργο που υλοποιείται στη Σύρο, γίνεται μέσα στο πλαίσιο του “Δικτύου των Έξυπνων πόλεων της e-HELLAS” και έχει σαν στόχο να δώσει καινοτόμες και δημιουργικές λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύρου. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου, «σκοπό έχει να μετατρέψει την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο σε δύο “έξυπνες πόλεις” που δύο φορές το χρόνο μεταμορφώνονται σε ένα τεράστιο ποδηλατικό πάρκο, με πίστες για urban downhill - η Μέκκα του Urban Downhill. Δύο πόλεις με μεγάλη ιστορία, μία μεσαιωνική και μία νεοκλασική. Δύο πανέμορφες πόλεις κτισμένες ανάμεσα σε δύο λόφους και με μεγάλο δίκτυο σκαλοπατιών».

Ιδανικός τόπος εφαρμογής η Σύρος

Οι αγώνες Urban Dowhill είναι πόλος έλξης για αθλητές της Ορεινής Ποδηλασίας. Στην Ελλάδα αντίστοιχος αγώνας έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλες χώρες είναι πιο διαδεδομένοι, όπως, ενδεικτικά, στο Παρίσι, στη Λισαβώνα, στο Βαλ Παραΐσο της Χιλής, στο Taxco του Μεξικού και σε 8 ακόμη πόλεις του κόσμου. Βασικό χαρακτηριστικό των πόλεων που φιλοξενούν τέτοιους αγώνες είναι ότι έχουν κτιστεί σε λόφους και διαθέτουν μεγάλο δίκτυο σκαλοπατιών, όπως ακριβώς η Άνω Σύρος και η Ερμούπολη για τις οποίες εκτιμούμε ότι είναι ιδανικές για αγώνες αυτού του είδους.

Όπως επισημαίνεται, «χτίζοντας με το χρόνο αυτό το δίκτυο διαδρομών, αναζητούμε τρόπους για την υποστήριξη αγώνων urban downhill, όπου κάθε αναβάτης επιλέγει ο ίδιος τη πίστα που θα ακολουθήσει και πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει πιο γρήγορα στο σημείο τερματισμού. Κάθε πίστα θα έχει σημεία "δύσκολα", "τεχνικά", "θεαματικά", "φρεναριστά", "όλα μέσα", "μόνο για τρελούς", "chicken ways" κλπ. Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος ένα ολοκληρωμένο ποδηλατικό πάρκο, που θα εκπαιδεύει αναβάτες σε όλες τις συνθήκες - από το πρώτο επίπεδο μέχρι το επαγγελματικό.

Ο ποδηλατικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/10/2015 από τις 9.30 έως τις 18.00 αν οι συμμετοχές των αναβατών είναι κάτω από 60. Αν είναι πάνω από 60 οι συμμετοχές το Σάββατο 31/10/2015 θα γίνουν τα δοκιμαστικά και τα προκριματικά από τις 9.30 έως τις 18.00 ενώ την Κυριακή 1/11/2015 θα γίνει ο τελικός από τις 10.00 έως τις 14.00. Η διαδρομή θα οριοθετηθεί με κόκκινη κορδέλα.

Στόχος η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού με κοινωνικό όφελος

Ο ποδηλατικός Αγώνας Urban Downhill που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου Syros Down Town, έχει ως σκοπό:

α) να αναδείξει το πρόβλημα των σκαλιών στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη ως κύρια αιτία ερημοποίησης των πόλεων,

β) να προβάλλει την Άνω Σύρο και την Ερμούπολη σε όλο το κόσμο,

γ) να μετατρέψει την Άνω Σύρο και την Ερμούπολη στη Μέκκα του ποδηλατικού τουρισμού πόλης και

δ) να προωθήσει την ιδέα της αλλαγής του τρόπου μεταφοράς και μετακίνησης στις δύο πόλεις μέσω της χρήσης ενός καινοτόμου επιγείου, σταθερής τροχιάς μέσου τύπου Monorack, το οποίο θα εξυπηρετεί κατοίκους, τουρίστες και την μεταφορά υλικού προκαλώντας ελάχιστη όχληση. Η πρόσβαση από όλους σε όλα είναι συνταγματικό δικαίωμα.

Όπως τόνισε το μέλος της ομάδας διοργάνωσης, κ. Γιώργος Νούτσος, «στόχος είναι να στηθεί ένα τουριστικό προϊόν με άξονα την ποδηλασία. Η τουριστική προβολή της Σύρου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα έρχονται άνθρωποι, δηλαδή, μόνο για αυτό και με αυτό τον τρόπο το νησί θα γίνει ευρύτερα γνωστό, με έναν αντίστοιχο τρόπο, όπως η Σαντορίνη έγινε προορισμός για τους αθλητές και τους φίλους του παρκούρ».

Παράλληλα, υπογράμμισε, πως «θα βάλουμε τα δυνατά μας, προκειμένου να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Θα επιχειρήσουμε το προωθητικό βίντεο, αλλά και το βίντεο των αγώνων να κυκλοφορήσει ανάμεσα σε χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ. Με το που κάνουμε το πρώτο βίντεο αγώνων έχουμε σκοπό να επικοινωνήσουμε και με την εταιρεία RedBull και όλους τους εν δυνάμει σπόνσορες».

«Παρ’ όλα αυτά, εμείς πρώτα απ’ όλα θέλουμε να διασφαλίσουμε το σκοπό μας. Και σκοπός μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να πλουτίσουμε από τις χορηγίες, αλλά τα χρήματα αυτά να διατεθούν, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που κινούμαστε όλοι εμείς, οι μόνιμοι κάτοικοι, μέσα στην πόλη μας», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Νούτσος, ένα μεγάλο μέρος των συριανών κατοικιών, βρίσκονται σε οικισμούς, στους οποίους έχει κανείς πρόσβαση μόνο από τα σκαλιά, όπως είναι τα σπίτια στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, ή πολλών συνοικιών του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, του Βροντάδου, ή της Ανάστασης.

«Η προσβασιμότητα δεν αφορά μόνο τα ΑμεΑ. Αφορά τους ηλικιωμένους, τους καρδιοπαθείς, τους καρκινοπαθείς, άτομα με αρθρίτιδες κλπ.», τονίζει, εξηγώντας πως δεδομένου, ότι αρκετοί κάτοικοι έχουν δυσκολίες στην μετακίνησή τους από και προς τα σπίτια τους, το Syros Down Town σκοπεύει να επιστρατεύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία – σε συνεργασία πάντα και με το Δήμο – προκειμένου, να δημιουργηθεί μία νέα μορφή μετακίνησης.

Πρόκειται για ένα μέσο, που αναπτύχθηκε από αυστριακή εταιρεία ανελκυστήρων και τελεφερίκ με δράση στην Ελλάδα, όπως το τελεφερίκ της Σαντορίνης ή του Χιονοδρομικού στον Παρνασσό. Η εταιρεία έχει αναπτύξει την τεχνολογία Monorack για την πρόσβαση σε "δύσκολες" περιοχές για τη μεταφορά υλικών και ατόμων. Οι διοργανωτές του SDT αναφέρουν, πως «εκτιμούμε ότι μία λύση σαν και αυτή, πιο εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πόλης, σε συνδυασμό με τις ράμπες, θα μπορούσε να προσφέρει λύση στο πρόβλημα της ερημοποίησης της Άνω Σύρου και του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, θα έδινε αξία στην ακίνητη περιουσία των κατοίκων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και θα διευκόλυνε την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και την επισκεψιμότητα της πόλης. Η τεχνολογία αυτή μας προτάθηκε από Αυστριακό συνεργάτη μας. Η πρόταση για συμμετοχή της αυστριακής εταιρίας Doppelmayr στο cluster μας και η προσαρμογή της τεχνολογίας της στις ανάγκες της πόλης μας είναι ένα από τα επόμενα βήματα του SDT project».

Ο κ. Νούτσος εξήγησε, πως στόχος είναι «όλα τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης του lift, να χρηματοδοτούνται από τα έσοδα διαφήμισης ή/και χορηγιών του αθλητικού-τουριστικού γεγονότος», όπως επίσης, «να “παντρευτούν” ο αθλητισμός, ο τουρισμός και η κοινωνική μέριμνα». Όπως επεσήμανε, υπάρχει αρκετά καλή συνεννόηση με το Δήμο, ωστόσο, «άποψή μας είναι, ότι δεν θα πρέπει για όλα να περιμένουμε το Δήμο. Το πολύ ευχάριστο – δεν το πίστευε καν η ομάδα διοργάνωσης – είναι ότι η προσπάθεια στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από όλες τις τοπικές επιχειρήσεις».

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία