Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων «ΟΣΠΑ», Ημερίδες Ενημέρωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ

 

Αθήνα, 03-04-2014
Αρ. πρωτ: 202/44524
Προς:   Π.Δ.

 

ΘΕΜΑ: «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων ¨ΟΣΠΑ¨- Ημερίδες»

 

Η Γενική Δ/νση Αλιείας, σε συνεργασία με τη Δ/νση Πληροφορικής και την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, υλοποιούν το έργο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (“ΟΣΠΑ”), με Ανάδοχο την Ένωση Εταιρειών “PricewaterhouseCoopers Bu siness Solutions A.E – iKnowHow Πληροφορική A.E”.

Σκοπός του ΟΣΠΑ είναι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης της Αλιείας που θα συνδράμουν στην τήρηση των αρχών της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (Κ.Αλ.Π) και των κοινοτικών κανονισμών / διεθνών μέτρων διαχείρισης της αλιείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα της αλιείας και η εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των έμβιων υδάτινων πόρων.

Οι πιο σημαντικές καινοτομίες που θα φέρει η υλοποίηση του συστήματος ΟΣΠΑ είναι:

  • ηλεκτρονικές διαδικασίες καταγραφής των αλιευτικών δραστηριοτήτων (ημερολόγιο αλιείας, προαναγγελία, δήλωση μεταφόρτωσης, δήλωση εκφόρτωσης, αναφορές αλιευμάτων τόνου, Δήλωσης Πρώτης Πώλησης, Δήλωση Ανάληψης κλπ) από τους Αλιείς και τους Εμπόρους
  • ηλεκτρονικές αιτήσεις (Άδειες αλίευσης, Αντικαταστάσεις Σκαφών/ Μηχανών, Μετασκευές Σκαφών κλπ)
  • ηλεκτρονική διαδικασία για τα πιστοποιητικά εισαγωγής – εξαγωγής
  • ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με ΕΕ και άλλα κράτη μέλη
  • διαλειτουργικότητα με το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας και το Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο
  • καταγραφή και παρακολούθηση διαδικασιών επιθεώρησης και ελέγχου

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Έργου συνοψίζονται ενδεικτικά στα εξής:

  1. Στη διενέργεια ηλεκτρονικά όλων των διαδικασιών διαχείρισης της αλιείας.
  2. Στην αποτροπή και πρόληψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.
  3. Στην παρακολούθηση πολυετών σχεδίων διαχείρισης και σχεδίων αποκατάστασης συγκεκριμένων ειδών.
  4. Στη βελτίωση της λειτουργίας και συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών.
  5. Στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας υπηρεσιών αλιείας και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες (αλιείς, εμπόρους κλπ).
  6. Στην αξιοποίηση τεχνολογικών υποδομών για την αυτόματη συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών και επικύρωση δεδομένων, μέσω υλοποίησης διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.
  7. Στον αποτελεσματικότερο και με χαμηλό κόστος έλεγχο της αλιείας και των συναφών δραστηριοτήτων.
  8. Στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας απέναντι στην Ε.Ε.

Το ΟΣΠΑ αποτελείται από τις παρακάτω κύριες υπό-εφαρμογές (modules):

  • Αλιεία (ΗΣΚΑΔ) - Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής της Αλιευτικής Δραστηριότητας (ΗΣΚΑΔ) αποτελεί την εφαρμογή που θα έχει ως άμεσους χρήστες τους υπόχρεους αλιείς. Οι χρήστες της εφαρμογής, θα καταχωρούν και θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που αφορούν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες (ημερολόγιο αλιείας, προαναγγελία, δήλωση μεταφόρτωσης, δήλωση εκφόρτωσης, αναφορές αλιευμάτων τόνου).
  • Εμπορία – Υποσύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των διαδικασιών που αφορούν την εμπορία των αλιευτικών προϊόντων. Οι εγκεκριμένοι πρώτοι αγοραστές, έχουν την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πρώτης Πώλησης, προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση.
  • Έλεγχος – Υποσύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής ελέγχων και αναφορών που αφορούν στο σύνολο των αλιευτικών δραστηριοτήτων (αλιεία, εμπορία κλπ). Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εθνικών αρχών ελέγχου, θα συντάσσουν εκθέσεις επιτήρησης, επιθεώρησης κατά περίπτωση.
  • Πιστοποιητικά – Μέσω του υποσυστήματος θα εκδίδονται Πιστοποιητικά Αλιευμάτων με ηλεκτρονική επικύρωση.
  • Ηλεκτρονικές Αιτήσεις - Το σύστημα θα διαχειρίζεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων (αλιέων, εμπόρων κλπ). Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις πληροφορίες, που αφορούν σε συγκεκριμένες τυποποιημένες φόρμες αιτημάτων.

Οι χρήστες του ΟΣΠΑ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή μέσω του portal στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.alieia.minagric.gr/.

Στο πλαίσιο του έργου ο Ανάδοχος θα διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες σε επτά πόλεις της Ελλάδας με στόχο την αποσαφήνιση των βασικών εννοιών, την παρουσίαση των γενικών αρχών του συστήματος και την επίδειξη των τυποποιημένων λειτουργιών του συστήματος.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των ημερίδων έχει ως εξής:

Πόλη Διεξαγωγής Ημερίδας

Ημερομηνία Διεξαγωγής Ημερίδας

Κάλυμνος

25/04/2014

Πάτρα

07/05/2014

Θεσσαλονίκη

27/05/2014

Καβάλα

28/05/2014

Βόλος

30/05/2014

Αθήνα

03/06/2014

Χανιά

17/06/2014

Επίσης, ο Ανάδοχος θα αναρτήσει στον ιστόποπο www.alieia.minagric.gr ηλεκτρονικές παρουσιάσεις σε μορφή powerpoint που θα περιλαμβάνουν σχηματικές απεικονίσεις και σύνοψη των βασικών σημείων της θεωρίας και των τεχνικών, ώστε οι χρήστες να κατανοήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη λειτουργία του συστήματος ΟΣΠΑ, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο θα δύναται να παρουσιαστεί μέσω της μεθόδου της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning), ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να επαναλαμβάνουν όσες φορές επιθυμούν το περιεχόμενο των μαθημάτων της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Υποστήριξης του έργου της Γενικής Δ/νσης Αλιείας:

Ομάδα Υποστήριξης Έργου Γενικής Δ/νσης Αλιείας

Τηλέφωνο

email

Φιλιππούσης Νικηφόρος

210 928 7149

syg071@minagric.gr

Παπαδοπούλου Θεώνη

210 928 7136

syg107@minagric.gr

Κουντούρης Τριαντάφυλλος

210 928 7207

syg091@minagric.gr

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων με το ΟΣΠΑ, για τη συμμετοχή στις ημερίδες. 

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία