Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό

Σε συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα εμφανίζεται τώρα αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο η τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας 
Τα Νέα, η κυβέρνηση σχεδιάζει κλείσιμο ή συγχώνευση οργανισμών, κατά το πρότυπο των ΕΑΣ.

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται από την κυβέρνηση στο 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι κινήσεις θα είναι δραστικές, αν πρόκειται να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα του από την κατάργηση ή το κλείσιμο οργανισμών.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει, έπειτα από αξιολόγηση, στις αποφάσεις για τους φορείς που θα καταργηθούν και το προσωπικό των φορέων αυτών μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα/ κινητικότητα ή να απολυθεί άμεσα, κάτι που θα συμβάλει στην επίτευξη του μνημονιακού στόχου των 11.000 απολύσεων για το 2014 (+4.000 απολύσεις που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του 2013, αλλά η τρόικα έδωσε μικρή παράταση για τις αρχές του 2014).


Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τη Δευτέρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όταν λεμε κατάργηση εννοούμε το κλείσιμο, μιλάμε πάντα για ΝΠΙΔ. [...] Τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ας κλείσουμε πλεονάζοντες οργανισμούς που είναι πολυτέλεια για σήμερα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος από τους 21 φορείς που καταργούνται ως μη απαραίτητοι -βάσει του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή- είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με 140 εργαζομένους.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε πια ότι οι φορείς στην περιφέρεια του δημοσίου πρέπει να δουλεύουν με σκληρούς προϋπολογισμούς [...] Για τα ΝΠΙΔ πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική εφαρμογή των προϋπολογισμών τους, αν δεν μπορούν να επιτευχθούν με αύξηση εσόδων θα πρέπει να γίνονται περικοπές» σημείωσε.

Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι ένα από τα μέτρα που ευνοεί η τρόικα, καθώς θεωρεί ότι έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα.


Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία