Με «δεκάλογο» προτάσεων ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων στη Σαντορίνη

epimelitirionewbig_logo_F16045.gif

    

Ερμούπολη, 29 Οκτωβρίου 2013

 

Με «δεκάλογο» προτάσεων ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων στη Σαντορίνη

   

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διήμερες εργασίες του 7ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων στη Σαντορίνη, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 27 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο Ίδρυμα και στο τοπικό γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με «δεκάλογο» προτάσεων που υπογράφηκαν από τους Εμπορικούς Συλλόγους του Νομού Κυκλάδων και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Τις εργασίες της 1ης ημέρας χαιρέτισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνειος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νομού Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ν.-Α. Ζώρζος, οι κκ. Αντιδήμαρχοι Θήρας, οι κκ. Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Θήρας, ναυτιλιακοί Πράκτορες, έμποροι από τη Σαντορίνη κ. α. νησιών των Κυκλάδων.

Ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης, κ. Νίκος Νομικός, καλωσόρισε συνοψίζοντας τα προβλήματα του Νομού, μεταξύ των οποίων είναι η διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, το παραεμπόριο, η πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων, τα συγκοινωνιακά προβλήματα, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, έκανε κεντρική εισήγηση με θέμα: «Εμπορικές -Τουριστικές επιχειρήσεις - Προκλήσεις και προοπτικές», ανακοινώνοντας σειρά προτάσεων προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με την εξόφληση οφειλών προς το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ,  τη θεσμοθέτηση της εμπορικής χωροταξίας, την έρευνα για τον Τουρισμό, την απαγόρευση δημιουργίας εμπορικών κέντρων σε νησιά επιφανείας κάτω των 90.000 τ.μ.. Επιπλέον εισηγήθηκε την καθιέρωση βαθμολογίου και αξιολόγηση των καταχωρημένων στον  «Τειρεσία», έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 48 δόσεις για τις επιχειρήσεις εντός της οικονομικής κρίσης με αντάλλαγμα την πρόσληψη ενός ανέργου για ορισμένους μήνες.

Ιδιαίτερο γεγονός αποτέλεσε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Σαντορίνης, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιο, για την διαχρονική πνευματική προσφορά του στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως και την ενεργή συμμετοχή του στη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης και στον Πρόεδρο του Επιμελητήριου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσο για τη δημιουργία Γραφείου του Επιμελητηρίου στη Σαντορίνη και τη συνολική προσφορά του στους επαγγελματίες της Σαντορίνης και των Κυκλάδων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γ. Ρούσσος, κάλεσε όλους τους επιχειρηματικούς φορείς, τους Εμπορικούς Συλλόγους των Κυκλάδων να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που συντελείται από το Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια, ενεργοποιώντας και ενθαρρύνοντάς τα μέλη τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων, τον πλήρη ηλεκτρονικό οδηγό ΜΜΕ στον Νομό, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς προϊόντων, την καθιέρωση κάρτας-μέλους, την δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών μέσω τηλεδιάσκεψης, τη συνεργασία για την προώθηση εξαγωγής τοπικών προϊόντων. Τόνισε δε, ότι η εποχή «απαιτεί συνεργασίες και στρατηγικές που αποφέρουν οφέλη σε όλες τις πλευρές. Οι παραδοσιακοί ανταγωνισμοί και αντιπαλότητες δεν ωφελούν σε τίποτα την τοπική μας κοινωνία. Η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα δικά μας χέρια και θα κριθεί από εμάς τους ίδιους».

Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έθεσε κεντρικό θέμα υψίστης σημασίας για την περιοχή όλη, αυτό της Κρουαζιέρας, προσκαλώντας ως εμπειρογνώμονες ομιλητές τους κ. κ. Αντώνη Καλούδη, εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, και Μιχάλη Νομικό, ναυτιλιακό εκπρόσωπο Εταιρειών Κρουαζιέρας, να αναπτύξουν το θέμα από διαφορετικές σκοπιές.  

Ο κ. Καλούδης, στην ομιλία του με τίτλο «Κρουαζιέρα - προοπτικές - θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξη της - οφέλη για την τοπική κοινωνία - ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη» τόνισε ότι η Δυτ. Μεσόγειος είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της κρουαζιέρας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης υποδομών στους λιμένες υποδοχής των κρουαζιεροπλοίων στη Χώρα μας, και ειδικά για τη Σαντορίνη, επεσήμανε την ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας 2ου τελεφερίκ και την απαραίτητη επέκταση της κτηριακής υποδομής του αερολιμένα Σαντορίνης. Υπενθύμισε την έλλειψη αγκυροβολίου για περισσότερα του ενός κρουαζιερόπλοια.

Ο κ. Μιχάλης Νομικός, ναυτιλιακός εκπρόσωπος Εταιρειών Κρουαζιέρας, στην ομιλία του με θέμα «Κρουαζιέρα - προοπτικές - θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξη της - οφέλη για την τοπική κοινωνία - ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη», συνόψισε τα προφανή οφέλη της κρουαζιέρας στην τοπική και εθνική Οικονομία και πρότεινε την εγκατάσταση πληροφοριακών-ηλεκτρονικών πινακίδων, με στοιχεία σχετικά με την Ιστορία και τους επισκέψιμους χώρους σε κάθε προορισμό κρουαζιέρας (αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, εμπορικά κέντρα κ.α. πληροφορίες). Επίσης πρότεινε την τοποθέτηση πινακίδων σε καταστήματα, σχετικά με εκπτωτικές τιμές και προσφορές προϊόντων.

Στην απογευματινή συνεδρίαση η Επικ. Καθηγήτρια κα Αρανίτου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα μελέτης στην Αθήνα, σχετικά με κατανομή των τουριστών, ανάλογα με την ηλικία, το εισόδημά τους, τα ημερήσια έξοδα τους, τα αγαθά που καταναλώνουν κ.α.

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Ιωάννης Παλαιολόγος, αναφέρθηκε εκτενώς στην «Παράδοξη προτίμηση για χαμηλής ποιότητας συναλλαγές» μιλώντας για τη συνιστώσα της ποιότητας που επικεντρώνεται στον χρήστη/πελάτη.  

Ο κ. Φλώρος Σπύρος, Διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχ/σεων  της  Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα ως σημαντικό εργαλείο για το ξεκίνημα και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Οι εργασίες της 1ης ημέρας, έληξαν με τοποθετήσεις Πρόεδρων Εμπορικών Συλλόγων Ν. Κυκλάδων ενώ η 2η ημέρα συνεχίστηκε με τοποθετήσεις Προέδρων Εμπορικών Συλλόγων Ν. Κυκλάδων οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί σειράς προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος αλλά και θεμάτων ειδικά συσχετιζόμενων με το κάθε νησί.

Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν με τη σύνταξη δέκα σημείων - προτάσεων, που αναφέρονται παρακάτω επιγραμματικά:  

  1. Με δεδομένο το πολύ σοβαρό πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εμπορίου αυτού.
  2. Ποσοστό 10% των επιβαλλομένων προστίμων κ. α. προσόδων από το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, να καταβάλλεται ως έσοδο των Ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών.
  3. Οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις προθέσεις τους για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από εμπορικές επιχειρήσεις.
  4. Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα των εξόδων που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα.
  5. Αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλισμένων εμπόρων των Κυκλάδων στον OAEE, ΟΓΑ. Σύνταξη και αποστολή σχετικής επιστολής στον Υπουργό Απασχόλησης και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση.
  6. Συμμετοχή των επιχειρήσεων των Κυκλάδων στην ανάδειξη του σήματος ποιότητας «Κυκλαδικής γαστρονομίας» το οποίο θα συνδυαστεί με τη πρόσφατη συνεργασία της ΕΣΕΕ με το ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ το σύνδεσμο που εκπροσωπεί επιχειρήσεις που εισάγουν αγροτικά ελληνικά προϊόντα και 5.800 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη.
  7. Άρση διοικητικών εμποδίων. Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπορίου (ΚΕΕ) στα Επιμελητήρια και στα Παραρτήματά τους ή και τους Εμπορικούς Συλλόγους BUSINESSCENTERS όπου θα μπορούν να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ΙΚΑ- ΟΑΕΕ -ΔΟΥ προς τις επιχειρήσεις.
  8. Ανάπτυξη νησιωτικού εμπορίου - Τουριστικές εμπορικές αγορές. Στις προτάσεις συμμετοχής εμπορίου στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που θα εξειδικευτούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας, θα συμπεριληφθούν στοχευμένες προτάσεις που θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στα νησιά.
  9. Το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, με δρομολόγια που θα ανακοινώνονται εγκαίρως, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
  10. Η αντιμετώπιση του χαρατσιού ακινήτων και η φορολογική εξαίρεση καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων στην νησιωτική Ελλάδα.

Τις προτάσεις υπέγραψαν οι κ.κ. Κορκίδης Βασίλης Πρόεδρος ΕΣΕΕ, Νομικός Νικόλαος πρόεδρος Ε.Σ. Θήρας, Αρμενάκης Δημήτρης πρόεδρος Ομοσπονδίας Αττικής, Αλιμπράντης Απόστολος Πρόεδρος Ε.Σ. Πάρου, Λουδάρος Γιάννης πρόεδρος Ε.Σ. Αμοργός, Λουδάρος Αριστείδης πρόεδρος Ε.Σ. Ανάφης, Μάλλης Ιωάννης πρόεδρος Ε.Σ. Μήλου, Νικολάου Αρτέμης πρόεδρος Ε.Σ. Ίου, Νικολάου Γιώργος πρόεδρος Ε.Σ. Σερίφου, Παλαιολόγος Ιωάννης πρόεδρος Ε.Σ. Σύρου, Πολενάκης Θεόδωρος Πρόεδρος Ε.Σ. Σίφνου, Τσούφη Τόνια πρόεδρος Ε.Σ. Κέας, Τσιμέκης Ανδρέας πρόεδρος Ε.Σ. Τήνου, Στρατούτης Ευάγγελος πρόεδρος Ε.Σ. Νάξου, Σαραντίτη Μαργαρίτα πρόεδρος Ε.Σ. Τήνου.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία