Πάνω από 300 ώριμα επενδυτικά σχέδια στο χαρτοφυλάκιο του Invest in Greece

Χαρτοφυλάκιο 300 «ώριμων» ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, που αναζητούν ξένους επενδυτές, έχει σχηματίσει την τελευταία διετία-τριετία ο οργανισμός Invest in Greece, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα, από τη Θεσσαλονίκη, ο μάνατζερ Προώθησης Επενδύσεων του φορέα, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Μάλιστα, η όρεξη των υποψήφιων ξένων επενδυτών έχει ανοίξε, δεδομένου ότι, όπως είπε, το κλίμα για την Ελλάδα είναι πλέον πολύ πιο θετικό, σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν, και οι αγορές δεν μιλούν πλέον για το Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), αλλά για το Grecovery (ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας).

Μιλώντας από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), που διοργανώνει σήμερα και την Τρίτη η ΔΕΘ-Helexpo, ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε ακόμη ότι το φάσμα των εν λόγω 300 επενδυτικών σχεδίων είναι ευρύ, αφού ξεκινούν από projects μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 2-3 εκατ. ευρώ και φτάνουν μέχρι τις επενδύσεις εισηγμένων, που ξεπερνούν τα 100-200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, τα επενδυτικά σχέδια έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών τόσο από «παραδοσιακές» αγορές -όπως οι ΗΠΑ ή εκείνες της υπόλοιπης Ευρώπης- όσο και από τις μακρινές της Ασίας.

«Tα projects αυτά είναι υλοποιήσιμα, κάποια από αυτά είναι, όπως θα λέγαμε, με το κλειδί στο χέρι», σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Σε ποιους κλάδους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον

Πρόσθεσε ότι τα επενδυτικά σχέδια, που κατά κύριο λόγο προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων (σ.σ. που καλούνται είτε να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών επιχειρήσεων είτε να συγκροτήσουν κοινοπρακτικά σχήματα με αυτές είτε να εισφέρουν γενικότερα «ζεστό χρήμα»), είναι αυτά των κλάδων του τουρισμού και της διαχείρισης ακινήτων, των τροφίμων-ποτών και ορισμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Στη λίστα των 300 περιλαμβάνονται ακόμη projects τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιβαλλοντικής διαχείρισης και των λεγόμενων «επιστημών της ζωής».

«Το 2013 θα είναι χρονιά ορόσημο. Η Ελλάδα δεν έχασε τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα μέσα στην κρίση και υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους [...] μετά και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της εισόδου για τους Ασιάτες, που ενδιαφέρονται να έρθουν στις αγορές της ευρωζώνης. Τώρα είναι η στιγμή για κάποιον να εξερευνήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.