Γαλάζιες σημαίες 2013: οι βραβευμένες ελληνικές ακτές και μαρίνες

Δεύτερη παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες, είναι και φέτος η Ελλάδα, στη λίστα με τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες όπου θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν 393 ακτές και 9 μαρίνες, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε και πάλι η Ισπανία.

Οι Νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες, είναι για φέτος ο Νομός Λασιθίου (36), ο Νομός Κέρκυρας (35) και ο Νομός Χαλκιδικής (35). Ακολουθούν οι Νομοί Χανίων και Ρόδου, με 20 σημαίες ο καθένας και ο Νομός Ρεθύμνου, με 18 γαλάζιες σημαίες.

Στην Αττική, βραβεύθηκαν με γαλάζια σημαία, 13 ακτές: Σχινιάς/Καράβι, Μπρεξίζα, Αυλάκι, Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach, Ανάβυσσος / Κεντρική, Λαγονήσι 1 / Grand Beach, Λαγονήσι 2 / Mediterraneo, Λαγονήσι 3 / Κοχύλια, Βάρκιζα, Αστέρας Βουλιαγμένης, Βούλα A, Αγ. Μαρίνα (Αίγινα), Κακιά Λαγκάδα (Κύθηρα).

Δείτε εδώ όλες τις «Γαλάζιες Σημαίες» της Ελλάδας για το 2013.

Το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και τα κριτήρια

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας και θεωρείται ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους.

Μια ακτή μπορεί να βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία εάν είναι μία εθνική ή διεθνής, επίσημα χαρακτηρισμένη κολυμβητική περιοχή με τουλάχιστον ένα επισήμως καθορισμένο σημείο δειγματοληψίας για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μια ακτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι Εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή για το Πρόγραμμα. Δεν αρκεί όμως οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία