Το ανοιχτό λογισμικό μπαίνει στα λειτουργικά των νέων smartphones

smartphones_F26729.jpgΤη στιγμή που οι πλατφόρμες της Google και της Apple μονοπωλούν την αγορά των smartphone, έχοντας μερίδιο πάνω από το 90%, και ενώ τα «οικοσυστήματα» Windows Phone 8 της Microsoft και Blackberry 10 της πρώην RIM διεκδικούν την τρίτη θέση, τέσσερα εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τους επόμενους μήνες, κατά κανόνα προεγκατεστημένα σε νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των λειτουργικών είναι ότι βασίζονται στο Linux, το ελεύθερο και «ανοικτό» λογισμικό που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε PC. Και προέρχονται από εταιρείες ανάπτυξης software ή hardware, οι οποίες υποστηρίζουν πως οι πλατφόρμες τους θα έχουν καινοτομίες που θα τις διαφοροποιούν από ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η Samsung, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή συσκευών με το Android της Google, συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία που έχει στα «σκαριά» το λειτουργικό Tizen - στην οποία παίρνουν μέρος κι άλλοι κολοσσοί, όπως η αμερικανική Intel, οι ιαπωνικές Fujitsu και Panasonic και η κινεζική Huawei. Η κοινοπραξία τονίζει πως τα βασικά πλεονεκτήματα του Tizen είναι ότι έχει πιο εξελιγμένο περιβάλλον χρήσης και πως παραμετροποιείται πολύ εύκολα, επιβάλλοντας ελάχιστους περιορισμούς στα εξαρτήματα που θα επιλέγουν οι κατασκευαστές για τα μοντέλα τους. Ετσι, η Intel προβλέπει ότι σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορούν δεκάδες συσκευές με το Tizen, που η καθεμία θα έχει μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ένα επιπλέον κίνητρο για τους κατασκευαστές είναι πως, χάρις στη νέα πλατφόρμα, θα περιορίσουν την εξάρτησή τους από το Android και την Google. Αποψη που φαίνεται να εξηγεί γιατί η Samsung αποφάσισε να κάνει ηχηρό ντεμπούτο με το νέο λειτουργικό και να επιλέξει το αρχικό της μοντέλο με το Tizen να είναι μια κορυφαία συσκευή. Η συσκευή αυτή θα κυκλοφορήσει το αργότερο τον Σεπτέμβριο και θα διαθέτει τις «καλύτερες προδιαγραφές», όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρείας στο Bloomberg. Μέχρι τότε, σύμφωνα με την κοινοπραξία, θα υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές, έτοιμες για το Tizen.

Από την πλευρά της, η φινλανδική Jolla έχει γνωστοποιήσει πως το πρώτο smartphone με το λειτουργικό Sailfish που αναπτύσσει θα κυκλοφορήσει αρχικά στη Φινλανδία, έπειτα στην Κίνα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη – με στόχο, μέχρι το τέλος του έτους, να βρίσκεται σε όλες τις παραπάνω αγορές.

Το Sailfish προήλθε από την πλατφόρμα MeeGo της Nokia, την οποία εγκατέλειψε όταν αποφάσισε να επικεντρωθεί στα Windows Phone. Ενα από τα δυνατά «χαρτιά» του λειτουργικού είναι ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα παράλληλης «εκτέλεσης» πολλαπλών εφαρμογών, όπου τα ενεργά προγράμματα θα προβάλλονται με τη μορφή εικονιδίων στην αρχική οθόνη, με τα οποία θα μπορεί να αλληλεπιδρά ο χρήστης. Ακόμη καλύτερα, θα είναι συμβατό με όλες τις application για Android.

Περισσότερα στοιχεία είναι γνωστά για το λανσάρισμα του Firefox OS, του «οικοσυστήματος» που ετοιμάζει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla Foundation, αφού έχουν ήδη παρουσιαστεί οι πρώτες συσκευές που θα το υποστηρίζουν –τo Open της ZTE και το One Touch Fire της Alcatel– με τις LG και Huawei να έχουν δηλώσει πως θα κατασκευάσουν επίσης smartphone με το λειτουργικό.

Επίσης, όπως και στην περίπτωση του Tizen, αρκετές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν πως μέσα στο 2013 θα προσφέρουν συσκευές με το Firefox OS στους πελάτες τους.

Είσοδο στον χώρο των smartphone θα κάνει όμως και το Ubuntu, η δημοφιλέστερη διανομή Linux της βρετανικής Canonical, καθώς η εταιρεία αναπτύσσει το Ubuntu Touch, μία έκδοση για smartphone και tablet PC. Η Canonical επέδειξε το Ubuntu Touch σε «έξυπνες» συσκευές στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας Mobile World Congress, το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις για τον όμορφο σχεδιασμό, την άμεση απόκριση και την ευχρηστία του. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα, η ολοκληρωμένη έκδοσή του θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2014, όπως και τα πρώτα smartphone που θα είναι εξαρχής συμβατά με αυτό. Πάντως, αναμένεται μία προκαταρκτική παραλλαγή του Ubuntu Touch, που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε αρκετά κινητά που υπάρχουν ήδη στην αγορά.

Οι κινήσεις των μεγάλων

Παρά την επικείμενη εμφάνιση και άλλων ανταγωνιστών στον χώρο των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, όπως είναι φυσικό, η Google και η Apple προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ώστε όχι μόνο να μη χάσουν τα σκήπτρα στα smartphones, αλλά να αυξήσουν κι άλλο τα μερίδιά τους. Ετσι, η Google ολοκληρώνει την επόμενη έκδοση του λειτουργικού Android 5.0 (Key Lime Pie) η οποία, με βάση τις διαρροές, προβλέπεται να ανακοινωθεί στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι διχασμένες αναφορικά με τη νέα ναυαρχίδα της «X Phone», που θα κατασκευάσει η Motorola, αφού ορισμένοι αναλυτές μιλούν για μια συγκεκριμένη κορυφαία συσκευή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ολόκληρη σειρά κινητών τηλεφώνων.

Από την άλλη πλευρά, η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η Apple θα ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή του iPhone επόμενης γενιάς, το οποίο θα λανσαριστεί μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, εκτός από το νέο τηλέφωνο και την επόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού των smartphones της, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Apple θέλει να εγκαινιάσει μία ιντερνετική υπηρεσία αναπαραγωγής (streaming) μουσικής, ονόματι iRadio, η οποία θα είναι προσβάσιμη από όλες τις «έξυπνες» συσκευές και τους υπολογιστές της. Μάλιστα, το σάιτ τεχνολογίας CNET αναφέρει πως ο κολοσσός βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με δισκογραφικές εταιρείες, ώστε το iRadio να λανσαριστεί ακόμη και το καλοκαίρι.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία