Καθοδική η πορεία της αγοράς πληροφορικής για το 2012, ανάκαμψη στις καλένδες του ΕΣΠΑ

Την χειρότερη χρονιά περνάει (ίσως γιατί έχουμε το 2013) η ελληνική αγορά Πληροφορικής σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννιαμήνου όσων εταιρειών έχουν απομείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι πωλήσεις τους συνεχίσουν την καθοδική πορεία από το και μέσα σε μία τετραετία έχουν χάσει πάνω από το 40% χωρίς κανείς να μπορέσει να προσδιορίσει, έστω και αόριστα, το χρονικό όριο της ανάκαμψης. Οι τέσσερις κύριες πηγές εσόδων της αγοράς πληροφορικής οι επιχειρήσεις, οι οικιακοί χρήστες, οι Τράπεζες και ο δημόσιος τομέας έχουν περιορίσει ή και ελαχιστοποιήσει τις δαπάνες ειδών και υπηρεσιών πληροφορικής σε τέτοιο σημείο που ούτε τα βασικά σε αναλώσιμα δεν δαπανώνται.

Οι επιχειρήσεις δαπανούν τα ελάχιστα δυνατά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς και οι συμφωνίες για νέες εγκαταστάσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμό ή συντηρήσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 60%. Παρά την εμφανή και πρακτικά μόνιμη μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων η ζήτηση έχει διατηρήσει ανεμικές παραγγελίες ακόμη και σε νέες εγκαταστάσεις. Όμως το κλείσιμο 300 χιλιάδων επιχειρήσεων έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην αγορά των υπηρεσιών επιχειρηματικού λογισμικού.

Οι Τράπεζες έχουν μπροστά τους το strory των συγχωνεύσεων, όμως οι δαπάνες αυτές αργούν και μετά οι συνολικές δαπάνες για νέα συστήματα θα είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2010. Ο τομέας του hardware δεν φαίνεται ότι θα δώσει εύκολα νέες δαπάνες, καθώς η μείωση του αριθμού των καταστημάτων και των αναγκών των κεντρικών συστημάτων δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο «καταρράκτης» προμηθειών υλικού έχει στερέψει.

Η οικιακή κατανάλωση εκτιμάται ότι έχει περιοριστεί κατά 40% έχοντας μπροστά της και νέο κατήφορο την επόμενη χρονιά. Το «βαρόμετρο» αυτής της αγοράς είναι η «Πλαίσιο» και η Multirama, οι οποίες έχουν δεχθεί τα «κύματα» από το τσουνάμι της ύφεσης. Όμως η «Πλαίσιο» παρουσιάζει σημαντική αντοχή στην κερδοφορία της η οποία μάλιστα αυξάνεται παρά την αισθητή μείωση πωλήσεων. Η ισχυρή διαχειριστική στρατηγική και η διορατική επιλογή του «μείγματος» προϊόντων της «Πλαίσιο» είναι το πλέον επιτυχές casestudyστην αγορά λιανικής και πληροφορικής. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών λιανικής ακόμη και η εμφάνιση νέων ελκυστικών μοντέλων σε υπολογιστές και κινητά δεν φαίνεται ικανή να κάνει την διαφορά και την αναστροφή της πτώσης των πωλήσεων.

Τα έργα του δημόσιου τομέα αποτελούν τη «σανίδα σωτηρίας» για πολλά στελέχη εταιρειών, αν και αυτή η προοπτική αμφισβητείται από μεγάλο τμήμα της αγοράς, λόγω των καθυστερήσεων σε προκηρύξεις και τελικές παραλαβές των έργων του δημόσιου τομέα. Ηδη για το 2013 βρίσκονται σε αναμονή έργα 700 εκατ. ευρώ, γεγονός που ισοδυναμεί με κατακύρωση 2 εκατ. την ημέρα για όλο το 2013. Η αναμονή αυτή έχει σωρεύσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών πληροφορικής και επικοινωνιών που εκτιμούν ότι η μόνη διέξοδος στην παρατεταμένη κρίση στην αγορά είναι η άμεση υλοποίηση του υπόλοιπου μέρους των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Οι συγκεκριμένες προοπτικές ανά τομέα της αγοράς πληροφορικής σε συνδυασμό με την ασφυξία της ρευστότητας και της αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεων έχει οδηγήσει το σύνολο της αγοράς πληροφορικής σε αδιέξοδο από το οποίο δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου, ειδικά όταν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται νοκ άουτ από την εφαρμογή των επιταγών της Τρόϊκα.

Ουσιαστικά η μόνη ορατή πηγή μεσοπρόθεσμων εσόδων είναι η άμεση επιτάχυνση υλοποίησης των έργων των Ε.Π του ΕΣΠΑ, όχι μόνο των ΤΠΕ, που αφορούν «βαριά» έργα υποδομών και υπηρεσιών. Μέχρι να ενεργοποιηθεί η μηχανισμός υλοποίησης του ΕΣΠΑ η αγορά πληροφορικής θα συνεχίσει την καθοδική πορεία της με επιπτώσεις που είναι ήδη γνωστές από την μείωση των θέσεων εργασίας και την διακοπή δραστηριοτήτων μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία