Ανασχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας για αύξηση απορροφητικότητας πόρων ΕΣΠΑ

Την αναμόρφωση των δράσεων του τομέα υγείας που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος παραδεχόμενος ότι «η παρούσα κατάσταση των δράσεων δεν είναι ικανοποιητική, καθώς η απορροφητικότητα του προγράμματος του υπουργείου κυμαίνεται στην περιοχή του 10%. Παραλάβαμε μια πολύ αρνητική κατάσταση, χωρίς αυτή η αναφορά να σημαίνει ότι καταλογίζω ευθύνες. Αυτό το οποίο, όμως, είναι πραγματικότητα, είναι ότι εμφανίζουμε σημαντικότατη υστέρηση».

Ο υπουργός μίλησε για εξυγίανση του προγράμματος με απένταξη έργων και ένταξη νέων βάσει και των αναγκών που αναδεικνύονται εν μέσω κρίσης και βαθιάς ύφεσης, την ίδια ώρα που το κοινωνικό κράτος καταρρέει.

«Θα επιχειρήσουμε την εξυγίανση του προγράμματος με την απένταξη έργων τα οποία δεν εναρμονίζονται με τη στρατηγική του Υπουργείου, ενώ οι νέες επιλογές μας εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα σύμφωνα με τις νέες δανειακές συμφωνίες.  Έχει εκπονηθεί ο νέος προγραμματισμός με νέες δράσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στην πολιτική του υπουργείου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στη Δημόσια Υγεία», επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος.

Μεταξύ των νέων δράσεων περιλαμβάνεται η παροχή ελεύθερης πρόσβασης στα νοσοκομεία, για εξετάσεις και θεραπείες, σε συνολικά 300.000 ανέργους και ανασφάλιστους πολίτες τα επόμενα τρία χρόνια.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ένταξη, έστω και προσωρινά, 100.000 ανέργων και ανασφάλιστων το χρόνο στο πρόγραμμα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» του ΕΣΠΑ, ώστε να αποκτήσουν για ένα χρόνο ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρό, πλήρες πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2013, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Θα καλύψει, δηλαδή, συνολικά 300.000 άτομα.

Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί, ακόμη, τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά οι αρμόδιοι θεωρούν δίκαιο να ενταχθούν πρώτοι όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι δείκτες υγείας οι οποίες προσδιορίζουν την κατάσταση υγείας του πληθυσμού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «μας οδηγούν να πάρουμε αποφάσεις και να εντάξουμε έργα τα οποία έρχονται να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες οι οποίες αναδεικνύονται».

»Ειδικότερα, έχουμε τα στοιχεία της μείωσης του εισοδήματος, αλλά και της απώλειας των ασφαλιστικών δικαιωμάτων συμπολιτών μας και συνεπώς αποκλεισμού μεγάλου αριθμού πολιτών και οικογενειών τους από το ασφαλιστικό σύστημα. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, με το νέο σχεδιασμό, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Η κρίση αλλάζει τον προγραμματισμό στον τομέα υγείας

Αναφερόμενος στο τι θα καλύψει ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου ο Α.Λυκουρέντζος ανέφερε καταρχάς ότι «εντός των πέντε μηνών της θητείας μας ως Πολιτική Ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας, ο απολογισμός μας σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων για την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομειακών μονάδων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ήδη ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια ευρώ».

Ακόμη, πρόσθεσε, «θα ήθελα επιγραμματικά να αναφερθώ σε ό,τι θα καλύψει ο νέος σχεδιασμός, όπως οι επιταγές της παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή το δελτίο με το οποίο θα εξασφαλιστούν υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους, οικογένειες και παιδιά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

»Το αναφερόμενο 'Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης' θα είναι ετήσιας διάρκειας».

Η δεύτερη δράση θα είναι η «Υγεία κατ΄οίκον», η οποία αφορά τους χρόνια ασθενείς ανασφάλιστους πολίτες, άτομα εξερχόμενα από νοσοκομεία και ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν σοβαρές παθήσεις, πρόσθεσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Τρίτον, το ζήτημα το οποίο πολλές φορές έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση, του εμβολιασμού των παιδιών «όπου και σήμερα, δεν υπάρχει διάκριση αν η οικογένεια του παιδιού είναι ασφαλισμένη ή όχι. Μάλιστα στον εμβολιασμό των παιδιών οι ανασφάλιστες οικογένειες ή όσες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας και τώρα έχουν και θα έχουν προτεραιότητα με το πρόγραμμα» τόνισε ο υπουργός.

Αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας και στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία είναι σε εξέλιξη.

«Προχωράμε στον επαναπροσδιορισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο θα έχει πλέον προσωποκεντρικό χαρακτήρα, στη βάση της εξατομικευμένης προσέγγισης των ωφελουμένων. Θα γίνει μια διαφορετική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τον ασθενή» είπε.

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας επισήμανε «αξιοποιούμε, επομένως τους πόρους του ΕΣΠΑ, με νέα προγράμματα για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες της κοινωνίας, οι οποίες τώρα αναδεικνύονται ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Θεωρούμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο σύνολο του Ελληνικού λαού, αλλά και τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι ευρίσκονται, ζουν και εργάζονται στη χώρα μας».

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία