Μείωση φόρων μεταβίβασης ζητεί η ΤτΕ ως αντιστάθμισμα στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Μείωση της φορολογίας μεταβίβασης, κατάργηση επιμέρους επιβαρύνσεων και καθιέρωση δύο φόρων που θα αντικαταστήσουν όλους τους υφιστάμενους, ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, στην έκθεση του για το 2011 που παρουσίασε την Τρίτη.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει «να συνδυαστεί με εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της φορολογίας των μεταβιβάσεων όσο και της κατάργησης επιμέρους επιβαρύνσεων και της θέσπισης ή διατήρησης ενός πολύ μικρού αριθμού ενιαίων φόρων που θα αντικαταστήσουν το πλήθος των υπαρχόντων (π.χ. ενιαίος φόρος επί των συναλλαγών και ανάλογος ενιαίος φόρος επί της ιδιοκτησίας ακινήτων».

Η αναπροσαρογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των λεγόμενων αγοραίων τιμών είναι προγραμματισμένη, με βάση το Μνημόνιο, να γίνει από τον Ιούνιο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, όπου οι αντικειμενικές θα αντικαταστηθούν από μία βάση δεδομένων στην οποία θα αποτυπώνονται οι τιμές της αγοράς.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών δεν θα πρέπει να γίνει με «οριζόντιο» τρόπο, δηλαδή με κάποια ισοποσοστιαία μεταβολή όλων των αντικειμενικών τιμών που ισχύουν σήμερα, καθώς η μεταβολή των εμπορικών τιμών των ακινήτων από τις αρχές του 2007 (οπότε και έγινε η τελευταία αύξηση) έως σήμερα διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικών περιοχών.

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (ειδικά σε περιοχές όπου η διαφορά αντικειμενικών-εμπορικών τιμών είναι μεγάλη), συμπαρασύροντας πολλούς φόρους προς τα πάνω και επιτείνοντας την έντονη αβεβαιότητα και την ύφεση στην ελληνική κτηματαγορά.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά τη σημαντική συρρίκνωση που έχει υποστεί κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης, παραμένει στο ίδιο χαμηλό επίπεδο χωρίς να παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, καθώς παραμένουν αρνητικές οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες. Εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά με σημαντικό απόθεμα αδιάθετων (προς πώληση) ακινήτων και πολύ χαμηλή ζήτηση.

Παρά την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά ακινήτων, οι τιμές των διαμερισμάτων και κυρίως των νεόδμητων χαρακτηρίζονται από σχετική ανθεκτικότητα. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 3,7% το 2009, 4,7% το 2010 και 5,1% το 2011.

Μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών των κατοικιών τα τελευταία έτη καταγράφεται με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία. Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος κυρίως από μεσιτικά γραφεία, οι τιμές των κατοικιών στις αστικές περιοχές της χώρας (εκτός της Αθήνας) υποχώρησαν κατά 6,7% το 2010 και 7,5% το 2011.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία