ΙΟΒΕ - Αλλάζει το κλίμα στην αγορά τροφίμων

iobe2_logo_F11447.jpgΑνοδο των επενδύσεων κατά 12,2% στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών προβλέπεται για το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2011 του ΙΟΒΕ για τον κλάδο. Την ίδια ώρα, η έκθεση επισημαίνει ότι μολονότι ο κλάδος εμφανίζει συγκριτικά μικρότερες απώλειες από την κρίση σε σχέση με το σύνολο της μεταποίησης, το 2011στον τομέα των τροφίμων -ποτών παρατηρείται επιβράδυνση κατά 2,4% στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις στο τζίρο δέχονται οι μικροί παίχτες της αγοράς. Ειδικότερα, αισιόδοξες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων των τροφίμων για το 2012, καθώς προβλέπουν άνοδο των επενδύσεων κατά 12,2%, όταν για το σύνολο της μεταποίησης προβλέπεται μείωση.

Όσον αφορά στο 2011 στην πρώτη έρευνα του έτους (Μάρτιος- Απρίλιος), οι επιχειρήσεις του κλάδου προέβλεπαν μείωση των επενδύσεών τους σε σχέση με το 2010 κατά 15,2%, ενώ στη δεύτερη έρευνα (Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2011), αντίθετα, οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών αναθεωρούν προς τα πάνω τις προσδοκώμενες επενδυτικές δαπάνες τους, προβλέποντας ήπια άνοδο, της τάξης του 1,8%.

Όσον αφορά στη διάρθρωση των επενδύσεων το 2012 διατηρείται η τάση που έχει ξεκινήσει το 2009, με το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών του τομέα να κατευθύνεται στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα.

Ακολουθούν οι δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, για διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ η παραγωγή νέων προϊόντων να κατατάσσονται στην τρίτη θέση σε όρους προτεραιότητας.

Σημαντική πληροφόρηση για τη διαδικασία της επενδυτικής απόφασης παρέχουν και οι απόψεις των επιχειρήσεων για τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την επενδυτική τους δραστηριότητα, δηλαδή οι πιθανοί λόγοι που ενδεχομένως ερμηνεύουν την απόφαση των επιχειρήσεων να αυξήσουν, να διατηρήσουν αμετάβλητες ή να μειώσουν τις αντίστοιχες δαπάνες τους.

Από τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του ΙΟΒΕ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2011, προκύπτει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, η προσδοκώμενη ζήτηση για τα παραγόμενα προϊόντα, τα κίνητρα για επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων, τόσο το 2011, όσο και στις προβλέψεις για το 2012.

Όσον αφορά στη βιομηχανική παραγωγή του κλάδου παρουσιάζεται μείωση 2,4% το 2011 σε σχέση με 2010, ηπιότερα έναντι της αντίστοιχης ετήσιας μείωσης το 2010 σε σχέση με το 2009 (-4,1%). Σε επίπεδο τριμήνων, εντονότερη είναι η πτώση που καταγράφεται στα τρόφιμα κατά το β' τρίμηνο (-7,4%). Κατά το 2011, η συρρίκνωση του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνη των τροφίμων (-8,6%).

Αντέχουν οι ισχυροί

Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι ετήσιες μεταβολές βασικών μεγεθών δραστηριότητας στο κλάδο τροφίμων είναι στο σύνολό τους λιγότερο έντονες από τις αντίστοιχες του συνόλου της βιομηχανίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΙΟΒΕ η πτώση στα συνολικά οικονομικά και διαρθρωτικά μεγέθη του κλάδου εκπορεύεται όχι τόσο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (άνω των 10 ατόμων), αλλά κυρίως από τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Δελτίο Τύπου του ΙΟΒΕ.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία