Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί ένα ανανεωμένο σύστημα διακυβέρνησης με όραμα και προοπτικές, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Πολιτική ηγεσία με όραμα, σταθερά προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, που θα διακατέχεται από πνεύμα εκσυγχρονισμού της οικονομίας και θα εφαρμόσει βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, είναι το σημερινό απαιτούμενο για την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισαν χθες οι ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα «Οικονομική Κρίση και Διακυβέρνηση», που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Oπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, η οικονομική κρίση έχει αποκαλύψει τα όρια αυτού που αποκαλούμε «ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης», τουλάχιστον όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. «Είναι σε όλους μας πιστεύω προφανές ότι η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί ένα ανανεωμένο σύστημα διακυβέρνησης, ικανό να εισάγει αλλά και να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Πρόταση για εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανόρθωσης της οικονομίας «Ελλάδα 2020» και τη συγκρότηση μιας ελληνικής ομάδας δράσης κατέθεσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Προτείνουμε -είπε- τη συγκρότηση μιας εγχώριας ομάδας εμπειρογνώμων -μια ελληνική ομάδα δράσης-, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον εθνικό μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής ενός προγράμματος «Ελλάδα 2020», το οποίο θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης αλλά παράλληλα θα γίνεται ανάλυση των δεδομένων και θα προτείνονται μέτρα για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση. Σημαντικό στοιχείο της ελληνικής ομάδας δράσης πρέπει να είναι η πλήρης ανεξαρτησία από τα πολιτικά κόμματα. Σκοπός της ομάδας είναι να ελέγχει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και να επισημαίνει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, να λειτουργεί δηλαδή ως ένας «μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης» (early warning mechanism). Ετσι, μια νέα γενιά επιστημόνων και επαγγελματιών, με υψηλή κατάρτιση, επιρροές από τις διεθνείς καλές πρακτικές και κυρίως όρεξη για δουλειά, θα μπορέσει να βγει μπροστά και να κάνει την έκπληξη, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νικόλαος Πέντζος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Εύχομαι η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και η ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων επιτέλους να κάνει το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο διακυβέρνησης να αλλάξει, να παραδειγματιστεί, ώστε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να μη χρειαστεί ξανά να απαντήσουμε στο δίλημμα φτώχεια ή χρεοκοπία και εξαθλίωση».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο κ. Σταύρος Ιωαννίδης, καθηγητής Θεσμικής Οικονομικής - Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Επιχειρηματικότητα - Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, αναπληρωτής καθηγητής - Πάντειο Πανεπιστήμιο, γενικός γραμματέας - Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, τέως πρόεδρος - Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, και ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία