Πλήγμα για τις επιχειρήσεις το παραεμπόριο και οι απομιμήσεις προϊόντων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

Στη στήριξη του ελληνικού εμπορίου και στην πάταξη του παρεμπορίου που υπολογίζεται στα 25 δισ., αναφέρεται για ακόμα μία φορά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προτείνοντας μια σειρά ελέγχων που θα πρέπει να διενεργεί το κράτος. Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασ. Κορκίδης, η ΕΣΕΕ εδώ και χρόνια, ζητεί την απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου από την ομηρία του παρεμπορίου, το οποίο συνιστά μια ακατάσχετη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και αγορά, αφού τα περισσότερα έσοδά του δεν παραμένουν εντός της χώρας.

Πρόβλημα πρώτης γραμμής

Η ΕΣΕΕ ανέκαθεν αντιλαμβανόταν και εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το παρεμπόριο ως πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρειάζεται λύσεις που θα είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς. Η πολιτεία, έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, επιτέλους, δείχνει εμπράκτως ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να βελτιώσει και να εφαρμόσει τους νόμους.

Επιπλέον, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα τολμηρό επιτελικό σχέδιο, από την πλευρά της αστυνομίας, το οποίο θα λαμβάνει υπ' όψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα των πόλεων, αλλά και θα εκπαιδεύει αστυνομικούς ικανούς να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, με τη διαμόρφωση ενός ειδικού τμήματος δίωξης παρεμπορίου στο ΣΔΟΕ

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αδωνι Γεωργιάδη, να τοποθετήσει συστήματα έλεγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Στην κορυφή

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της Ε.Ε.», η Ελλάδα δεσμεύει ετησίως περίπου 22.000.000 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ακολουθούν η Ολλανδία, με κατασχεμένα πέρυσι 18 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 13 εκατ. και η Βουλγαρία με 11 εκατ.

Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος αριθμός των σχετικών υποθέσεων στις οποίες παρενέβησαν οι ελληνικές τελωνειακές αρχές ξεπερνά τις 250. Από τη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη προκύπτει ο εξαιρετικά δυναμικός χαρακτήρας της εισροής προϊόντων απομιμήσεων από τα ελληνικά λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των δεσμευμένων προϊόντων στην Ε.Ε. το 64,4% προέρχεται από την Κίνα, το 14,6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4,5% από την Αίγυπτο και το 4,1% από την Κύπρο. Αυτό είναι ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος και τη δυναμική διεύρυνσής του εάν δεν προωθηθούν σύντομα μέτρα.

πό τους ελέγχους του υπουργείου διαπιστώνεται έκρηξη της παραβατικότητας και του παρεμπορίου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 200% των διαπιστωθεισών παραβάσεων, οι οποίες έφθασαν στις 1.354 το 2011, όταν το 2010 ήταν 452. Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυξήθηκε κατά 58%, μεταξύ του 2010-2011, ο αριθμός των κλιμακίων ελέγχων (έφτασε τα 1.484), ενώ κατά 35% αυξήθηκε και το σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Δίκτυα διακίνησης

Τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων είναι διεθνικά, αλληλοεπικαλύπτονται και από άλλες παράνομες δραστηριότητες, είναι διαρκώς εξελισσόμενα, λόγω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και εκμεταλλεύονται τα διάφορα ελεγκτικά κενά που εμφανίζονται σε κάθε χώρα.

Στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και οι οδικές πύλες είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων από τις χώρες της Ε.Ε.

Επιβάλλεται λήψη άμεσων μέτρων

Σχετικά με τα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονες ενέργειες όπως:

  • Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας και ιδίως στα μεγάλα λιμάνια με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, για να αυξηθεί ο αριθμός των δεσμευόμενων προϊόντων.
  • Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών και εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας, που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και χρήση ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να προωθηθούν άμεσα καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για τους κινδύνους που ενέχουν τα προϊόντα απομιμήσεων, αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες που έχει το παρεμπόριο για την ελληνική αγορά και την απασχόληση.

Σε μια περίοδο καταναλωτικής κρίσης, μας δίνεται μοναδική ευκαιρία, να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους Ελληνες καταναλωτές ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς προϊόντα παραποίησης και απομίμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ και σύσσωμο το ελληνικό εμπόριο στηρίζει όλα εκείνα τα μέτρα πάταξης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, που λαμβάνονται και αναμένει πλέον μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία