Φθηνότερο κατά 9 ευρώ σε σχέση με πέρυσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

Φθηνότερο κατά 9 ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού  Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή των 9 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 5,27%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη  μείωση της τιμής των κρεατικών και ιδιαιτέρως του χοιρινού, η τιμή του  οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 5,0 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου σε 8%. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται  αναφορικά με την τιμή  των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.

Αναφορικά με τις τιμές των  οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Όσον αφορά τα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%.

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικός πίνακας, ο οποίος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2010 και στο 2011, καθώς επίσης και τη συνολική επιβάρυνση για το καταναλωτικό κοινό, σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Συγκριτικός πίνακας τιμών προϊόντων που αποτελούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είδη

Μεταβολή (%)κόστους 2010/2011 ανά μονάδα  προϊόντος

Είδη

Μεταβολή (%) κόστους 2010/2011 ανά μονάδα  προϊόντος

Αρνί

-7,9%

Γαλοπούλα (νωπή)

-7,7%

Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)

-5,0%

Χοιρινό

 -30,16%

Φέτα

20,2%

Πατάτες

-8,5%

Ντομάτες

81,8%

Μαρούλι

-4,3%

Μήλα

42,9%

Πορτοκάλια

2,6%

Λάχανο

30,2%

Λάδι

 -2,4%

Γλυκίσματα - Ποτά

Κουραμπιέδες

10,9%

Μελομακάρονα

6,2%

Αναψυκτικά

13,9%

Μπύρες

22,8%

Κρασί Ρετσίνα

-11,7%

Κρασί κόκκινο

0,8%

Κρασί ροζέ

2,7%

Συνολική επιβάρυνση

- 5,27%

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία