Ανέλπιστη άνοδος για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,5% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). Η Ευρώπη (+6%), εμφάνισε -αναπάντεχα- τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε ένα κλίμα σε συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας.

Θετικά αποτελέσματα παρά την αυξημένη αβεβαιότητα

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,5% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011, φτάνοντας συνολικά τα 671 εκατ. ευρώ (29 εκατ. περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο το 2010). Η θερινή περίοδος αιχμής στο βόρειο ημισφαίριο (Ιουλιος - Αύγουστος) έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα με αύξηση σχεδόν στο 4% από το 2010, κάτι που αντιστοιχεί σε επιπλέον 8 εκατ. αφίξεις. Τα 118 εκατ. τουρίστες που συγκεντρώθηκαν το Ιούλιο ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός διεθνών τουριστικών αφίξεων που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα μήνα (Αύγουστος: 112 εκατ.).

Σε αντίθεση με την τάση των τελευταίων ετών, η αύξηση στις διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο 8μηνο του 2011 ήταν υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (4,9%) από ό,τι στις αναδυόμενες (4%), γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της Ευρώπης (6%). Στη Βόρεια Ευρώπη (7%) και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (8%), η ανάκαμψη από την ύφεση του 2009, η οποία ξεκίνησε το 2010, επιταχύνθηκε το τρέχον έτος. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους προορισμούς σε χώρες της νότιας Ευρώπης (8%), οι οποίοι φέτος επωφελήθηκαν επίσης από την μετατόπιση των ταξιδιών μακριά από τη Μέση Ανατολή (-9%) και τη Βόρεια Αφρική (-15%).

Σε αντίθεση με την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα, οι προορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6%) επωφελήθηκαν σημαντικά από την ανάπτυξη αυτή, με αποτέλεσμα μια κάποια ανακούφιση για όσους αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, όπως η Ελλάδα (14%), Ιρλανδία (13%), Πορτογαλία (11%) και Ισπανία (8%).

"Παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα, ο διεθνής τουρισμός αποδεικνύεται ότι είναι μια σημαντική οικονομική κινητήρια δύναμη για πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, φέρνοντας τόσο το απαραίτητο ξένο συνάλλαγμα όσο και βοηθώντας να εκτονωθεί η πίεση στο ισοζύγιο πληρωμών", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. "Ο UNWTO ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τον τουρισμό και να θεωρεί τον τομέα, ως έναν που μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, με δεδομένη την ικανότητά του να διανείμει τον πλούτο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή", πρόσθεσε.

Στην περιοχή της Ασίας (6%), οι προορισμούς στη Νοτιοανατολική (12%) και τη Νότια Ασία (13%) παρέμειναν τα "ανερχόμενα αστέρια" με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, ενώ οι αφίξεις επιβραδύνθηκαν στη Βορειοανατολική Ασία -εν μέρει λόγω της της μείωσης του εξερχόμενου ιαπωνικού τουρισμού- και στην Ωκεανία.

Η Νότια Αμερική (13%), συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης στην Αμερική (5%) επωφελούμενη από τις θετικές οικονομικές τάσεις στην περιοχή. Τα αποτελέσματα στις άλλες υποπεριοχές -Βόρεια Αμερική (3%) Κεντρική Αμερική (4%) και Καραϊβική (4%)- ήταν ελαφρώς κάτω του μέσου όρου.

Στην Αφρική, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 4%, ως αποτέλεσμα της ύφεσης στη Βόρεια Αφρική. Οι προορισμοί στην Υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν όμως κατά 4%.

Παρά τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ορισμένοι προορισμοί, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά. Τα αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) δείχνουν επίσης βελτίωση των αφίξεων στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των δέκα πρώτων προορισμών σε διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, οι χώρες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα - οι ΗΠΑ (11%) και η Ισπανία (10%) - παρουσιάζουν αύξηση από τον εξερχόμενο τουρισμό πάνω από το ποσοστό των αφίξεων, ενώ η αύξηση στην Ιταλία (6%), τη Γερμανία (6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7%) ήταν επίσης σημαντική.

Οι δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό συνέχισαν να είναι πολύ υψηλές από τις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας (30%), της Ρωσίας (21%), της Βραζιλίας (44%) και της Ινδίας (33%). Οι σημαντικές "ώριμες" αγορές, όπως η Γερμανία (4%), οι ΗΠΑ (5%), ο Καναδάς (6%) και η Ιταλία (4%) είχαν επίσης θετικά αποτελέσματα, ενώ η αύξηση των δαπανών για ταξίδια στο εξωτερικό από τις σκανδιναβικές αγορές, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Οι προβλέψεις για το 2012

Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί αλλά με ηπιότερο ρυθμό το υπόλοιπο του 2011 και οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται έως το τέλος του έτους να κυμανθούν μεταξύ 4% και 4,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του UNWTO στις αρχές του 2011. Για το 2012, η αύξηση προβλέπεται να είναι της τάξης του 3 έως 4%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 2011, αλλά διατηρώντας τα θετικά αποτελέσματα του 2010 (7%) και το 2011.

"Η στασιμότητα στην οικονομική ανάκαμψη και οι αυξημένες χρηματοοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις έχουν φέρει αυξανόμενη αβεβαιότητα στην τουριστική αγορά. Παρ‘όλα αυτά, οι τάσεις των τελευταίων μηνών μας κάνουν να πιστεόυμε ότι αν και με βραδύτερο ρυθμό, ο διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2012, δημιουργώντας τις τόσο αναγκαίες εξαγωγές και δημιουργώντας απασχόληση σε πολλές οικονομίες σε όλον τον κόσμο", δήλωσε ο κ. Rifai.Η αύξηση στις διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο 8μηνο του 2011 ήταν υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (4,9%) από ό,τι στις αναδυόμενες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία