Πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι σήμερα οι πιο δημοφιλείς προορισμοί βιώσιμου τουρισμού

Είκοσι ένας προορισμοί από ολόκληρη την Ευρώπη έλαβαν το βραβείο EDEN 2011 για την παραδειγματική ανάπλαση και προώθηση των φυσικών τους χώρων που βρίσκονταν σε παρακμή. Η απονομή του βραβείου έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκαν οι βραβευμένοι προορισμοί, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση του δικτύου EDEN. Από εγκαταλειμμένα ορυχεία και παροπλισμένα εργοστάσια μέχρι ετοιμόρροπους σιδηροδρομικούς σταθμούς και παρατημένα αγροκτήματα, αυτοί οι παραμελημένοι χώροι είχαν κάποτε καίριο ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μέσω της καλοσχεδιασμένης βιώσιμης ανάπλασης, μπορούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου το παρελθόν και να ενημερωθούμε για τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Όλοι οι προορισμοί συνέβαλαν καθοριστικά στην αναζωογόνηση της περιοχής τους, φέρνοντας νέο αέρα σε παραμελημένους πολιτιστικούς, ιστορικούς και φυσικούς χώρους, και λειτουργώντας ως καταλύτης για την ευρύτερη ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής. Η πέμπτη επέτειος της πρωτοβουλίας «Εξέχοντες ευρωπαϊκοί προορισμοί» (EDEN) με θέμα: «Τουρισμός και ανάπλαση φυσικών χώρων» πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι εκδηλώσεις συνδέονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Τουρισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και εστιάστηκε στην ευρωπαϊκή βιομηχανική κληρονομιά.

Ο κ. Antonio Tajani, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε τα εξής: «Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων συγκέντρωσε ορισμένα ιδιαίτερα εντυπωσιακά παραδείγματα επινοητικών και ασυνήθιστων ιδεών για τον τουρισμό. Σ' αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, η πρωτοβουλία EDEN εξακολουθεί να εξάρει τα καλύτερα στοιχεία της επινοητικότητας και της δημιουργικότητας που επιδεικνύει η Ευρώπη στον τομέα του τουρισμού. Είμαι ικανοποιημένος με τις καταπληκτικές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας το 2010 και το 2011. Για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, πρέπει να τονώνουμε διαρκώς την καινοτομία και την ποιότητα. Η πρωτοβουλία EDEN συνιστά παράδειγμα επιτυχίας.»

Οι είκοσι ένας προορισμοί που βραβεύθηκαν το 2011 είναι οι εξής:

Gmund/Carinthia (Αυστρία), Marche-en-Famenne (Βέλγιο), Pustara Višnjica (Κροατία), Καλοπαναγιώτης (Κύπρος), Slovacko (Τσεχική Δημοκρατία), επαύλεις του εθνικού πάρκου Lahemaa (Εσθονία), Roubaix (Γαλλία), Δήμος Δελφών (Ελλάδα), Mecsek (Ουγγαρία), Δήμος Stykkisholmur (Ισλανδία), The Great Western Greenway, Co Mayo (Ιρλανδία), Montevecchio, Δήμος Guspini (Ιταλία), χωριό Ligatne (Λετονία), έπαυλη Rokiškis (Λιθουανία), Għarb (Μάλτα), Veenhuizen (Κάτω Χώρες), Żyrardow (Πολώνία), εθνικό πάρκο Faial (Πορτογαλία), Idrija (Σλοβενία), οικολογικό πάρκο Trasmiera (Ισπανία), Hamamonu-Altındağ Άγκυρα (Τουρκία).

Οι είκοσι έξι συμμετέχουσες χώρες μέχρι σήμερα είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Τουρκία.

Ιστορικό

Από την πρώτη απονομή των βραβείων, το 2007, 98 βραβευμένοι προορισμοί EDEN σε 26 συμμετέχουσες χώρες έχουν αποκτήσει σημαντική παρουσία στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα του ευρωπαϊκού τουρισμού. Σκοπός της πρωτοβουλίας EDEN είναι να προωθεί μοντέλα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού, προβάλλοντας νεοεμφανιζόμενα μέρη που έχουν δεσμευθεί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της στήριξης των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και της προώθησης της μοναδικής τους πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Η EDEN δημιουργεί επίσης μια πλατφόρμα για τη δημοσιοποίηση βέλτιστων πρακτικών στον τουρισμό μέσω του δικτύου EDEN.

Στόχος του δικτύου EDEN είναι να συνδεθούν οι προορισμοί EDEN με τις εθνικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες (όπως τους Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού), πανεπιστήμια και παρόμοια διεθνή δίκτυα, και να προωθηθούν και διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού. Το δίκτυο επιδιώκει να καταστεί, το 2011, μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση με τριμερή δομή διαχείρισης: Γενική Συνέλευση, συντονιστική επιτροπή και ομάδες εργασίας.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία