Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Λαμία, 15 & 16 Απριλίου 2011

Δελτίο  Τύπου

Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στη Λαμία:

  • Αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων ζήτησαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.
  • Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις εξαιρέσεις των Επιμελητηρίων από τις διαδικασίες διαβούλευσης.

15 & 16 Απριλίου 2011

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων συγκέντρωσε η άκρως σημαντική Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στη Λαμία, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία και τη φιλοξενία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας. Κυρίαρχα θέματα της συνέλευσης ήταν η αγωνία της επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη μια και από την άλλη η αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού, ύστερα και από το πρώτο σημαντικό βήμα της έναρξης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και της ανάθεσης στα Επιμελητήρια της Υπηρεσίας Μίας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μια μόνο ημέρα και σε μία στάση (one stop shop).

 KEEE_GS_Lamia_F28949.jpg
Τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Ν.Δ., κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές του Νομού κκ. Νίκος Τσώνης και Κατερίνα Μπατζελή, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, οι Αντιπεριφερειάρχες κκ. Θ. Στάϊκος και Ν. Μπέτσιος, ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κα. Για μια ακόμα φορά δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους των 59 Επιμελητηρίων της χώρας να εκφράσουν τις απόψεις τους προς την Πολιτεία, ενώ παράλληλα η παρουσία τους στην πόλη της Λαμίας αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή του τόπου και των προϊόντων του μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώθηκαν.

Στις τοποθετήσεις τους ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, και τα μέλη της συνέλευσης αναφέρθηκαν στα προβλήματα και στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση, και ιδιαίτερα στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και στην καθυστέρηση υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων και δράσεων για τη χρηματοδότηση των διαφόρων επιχειρηματικών σχεδίων, στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ κα. Σχετικά με το θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, τα Επιμελητήρια εξέπεμψαν SOS για το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Όπως υπογράμμισαν με έμφαση τα μέλη της συνέλευσης, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά κλείσει όλες τις χρηματοδοτήσεις. Προέβλεψαν δε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές. Επίσης περιέγραψαν την εικόνα που επικρατεί με τα πλέον τραγικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς, την πτώση του τζίρου, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις επιπτώσεις από το φορολογικό σύστημα. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτισαν ως θετική εξέλιξη την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και της ίδρυσης επιχειρήσεων μέσα από την Υπηρεσία Μιας Στάσης. Ζήτησαν όμως από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα του «Καλλικράτη» στα Επιμελητήρια, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «έχει κρυφά σχέδια» και απαίτησαν τη συμμετοχή τη ΚΕΕΕ στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Τέλος κατήγγειλαν την κατάργηση της εκπροσώπησης της ΚΕΕΕ στο Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) - χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση ή διαβούλευση - μια ενέργεια που όχι μόνο πλήττει καίρια τον Επιμελητηριακό Θεσμό, αλλά παράλληλα βλάπτει το κύρος του και αποδυναμώνει το ρόλο, που καλείται - σήμερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία - να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απαραίτητης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαίτησαν δε τη συνέχιση της εκπροσώπησης της ΚΕΕΕ στη διοίκηση του ΕΤΕΑΝ.

Στο χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, επεσήμανε ότι, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση άσκησης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, θα πρέπει να μεταφερθεί η αγωνία των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της χώρας για τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν στον αποκλεισμό των Επιμελητηρίων από τις διαδικασίες διαβούλευσης. Και συνέχισε λέγοντας ότι: «παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις μας προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει αρθεί και παραμένει η δυσμενής αυτή κατάσταση». Ο κ. Διαμαντάρας στάθηκε ακόμη στο θέμα της αντιμετώπισης του παραεμπορίου, ενώ αναφερόμενος σε θέματα της Φθιώτιδας επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, αλλά και των υπολοίπων αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής.

Γεώργιος Κασιμάτης:

  • Καμία επίσημη ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2012-2015, ύψους 23 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
  • Η επιχειρηματικότητα δεν αντέχει άλλη αύξηση φορολογικών βαρών, ούτε ως προς την άμεση, αλλά και ούτε και ως προς την έμμεση φορολογία.
  • Εάν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων, τότε η λύση είναι μια: η μείωση των φορολογικών βαρών.
  • Πτώση του τζίρου στο 90% των επιχειρήσεων - μείωση του κύκλου εργασιών του εμπορίου για το 2010 κατά 7,5 δις ευρώ - αύξηση κατά 30% του ποσοστού των εμπορικών επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω της κρίσης.
  • Καμία αξιοσημείωτη βελτίωση στη σχέση των επιχειρήσεων με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Υποχώρηση στο 1% του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις από 5,1% το 2009. Στα 139 δισ. ευρώ το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών προς τις τράπεζες στο τέλος του 2010 από τα 133,7 δισ. ευρώ το 2009.
  • Σημαντικές καθυστερήσεις στην επιχειρησιακή ενεργοποίηση και στην έναρξη των πολλών υποστηρικτικών δράσεων του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και του Αναπτυξιακού Νόμου.
  • Ευχάριστο το γεγονός της ενεργοποίησης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων.
  • Η επιμελητηριακή κοινότητα απέδειξε ότι γνωρίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Αρκεί αυτό να το αντιληφθεί επιτέλους και η Κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, περιέγραψε τα όσα βιώνει σήμερα μια μικρομεσαία επιχείρηση εξ' αιτίας της οικονομικής ύφεσης και του στραγγαλισμού της από τις Τράπεζες. Επεσήμανε, ακόμη, την έντονη τάση για μετακίνηση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, ενώ κατήγγειλε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες όσον αφορά στο άδικο φορολογικό σύστημα. Ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων για την οικονομία εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, λέγοντας ότι: «η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά σε αύξηση εσόδων μέσα σε συνθήκες ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης». Και πρόσθεσε ότι: «δεν αντέχουμε άλλους φόρους», τονίζοντας ότι το 90% των επιχειρήσεων είδε το τζίρο να μειώνεται, τα λουκέτα να αυξάνονται και την ανεργία να εξαπλώνεται και στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για ένα σταθερό και εκλαϊκευμένο φορολογικό σύστημα, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ως «αναμενόμενα». Ωστόσο, όμως, επέμεινε στην ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση των επιμέρους μέτρων το επόμενο διάστημα και χαρακτήρισε θετική για τις εξελίξεις στην οικονομία την κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ εξήρε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και την έναρξη της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (One Stop

Shop) μέσα από τα Επιμελητήρια. Ωστόσο, η αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο για τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ, γεγονός το οποίο απασχόλησε τις εργασίες της συνέλευσης. Ο κ. Κασιμάτης με αυστηρό ύφος άσκησε κριτική σε ορισμένους υπουργούς, λέγοντας ότι: «δε γίνεται εδώ και έξι μήνες υπουργοί, όπως ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Σαχινίδης, να μην ανταποκρίνονται στις συναντήσεις που ζητάμε», διαχώρισε ωστόσο από αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συμπλήρωσε όμως τη βεβαιότητά του ότι τα Επιμελητήρια θα ανταπεξέλθουν με επιτυχία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «έχουμε πέσει στη θάλασσα και κολυμπάμε χωρίς σωσίβιο. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε». Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ ζήτησε από τον κ. Ρόβλια να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, καθώς η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η στήριξη των επιχειρήσεων είναι η μοναδική λύση για διέξοδο από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Κασιμάτης επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της φορολογίας. «Δεν είναι δυνατόν να έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια 11 διαφορετικά νομοσχέδια» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει μάλιστα ότι «δεν είναι μόνο ο αριθμός των φορολογικών νομοσχεδίων, αλλά και η πολυπλοκότητά τους που καθιστά αδύνατη την κατανόησή τους από τους περισσότερους επιχειρηματίες». Επίσης πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι πότε θα αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που ενδιαφέρει σήμερα τον επιχειρηματία είναι πότε θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, καθώς αρκετοί κινδυνεύουν με λουκέτο για μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ παράλληλα καλούνται να στηρίξουν τα έσοδα του κράτους μέσω της φορολογίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πολιτική της αύξησης της φορολογίας έχει αποτύχει, κάτι που όπως τόνισε έχει φανεί μέσα από τα αποτελέσματα που είχαν σημειωθεί από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος ο κ. Κασιμάτης σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι δείκτες της ανεργίας είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που παρουσιάζονται, καθώς όπως είπε «σε αυτούς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι 60 χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους το τελευταίο διάστημα».

Ντίνος Ρόβλιας:

Σε 12 μήνες προέβλεψε την ανάκαμψη ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στην τοποθέτησή του από το βήμα της συνέλευσης της ΚΕΕΕ ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, αφού τόνισε ότι το 2011 θα είναι η χειρότερη χρονιά της κρίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης θα φανούν από την άνοιξη του 2012. «Το ξέραμε και το περιμέναμε» είπε ο υφυπουργός «ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε ότι οι θυσίες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων δεν θα πάνε χαμένες και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από το τέλος της χρονιάς που διανύουμε». Και συνέχισε λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν, αλλά για τη στήριξη υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων και την εδραίωση στην αγορά ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην περιφερειακή συνοχή. Επιδιώκουμε ως κυβέρνηση να δημιουργηθούν υγιείς, βιώσιμες επιχειρήσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και θα παρέχουν τα προϊόντα τους σε τιμές προσιτές προς όφελος των καταναλωτών». Ο κ. Ρόβλιας μίλησε για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για την αναστροφή της κατάστασης προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και παρουσίασε μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία θα ξεκινήσουν από τους επόμενους μήνες. Σημείωσε, μάλιστα, το ύψος των χρηματικών ποσών που θα δοθούν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι τα λεφτά που υπάρχουν». Αναφερόμενος στις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ζήτησε τη συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια που γίνεται. Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις μελών της Γενικής Συνέλευσης για το θέμα του «Καλλικράτη» στα Επιμελητήρια, τα οποίο εξέφρασαν την ανησυχία ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Ν.Δ., κ. Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας κυρίως την αποτυχία εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων, της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και το «στέγνωμα» της αγοράς. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «αδιέξοδη πολιτική» που στερείται ανάπτυξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς και για εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν στα «λουκέτα» και τόνισε την ανάγκη για αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, τόνισε τη διάθεση της περιφερειακής αρχής να συμβάλλει στη στήριξη και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την επαρχία Γιανγκ Ξι της Κίνας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Με ομόφωνη απόφαση η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα:

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ κατά τη συζήτηση του θέματος του παραγκωνισμού του Επιμελητηριακού Θεσμού και της κατάργησης της συμμετοχής των Επιμελητηρίων στις διάφορες διαδικασίες διαβούλευσης κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο Ψήφισμα:

  1. Η κατάργηση της εκπροσώπησης της ΚΕΕΕ στο Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ - χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση ή διαβούλευση - αποτελεί μια ενέργεια που όχι μόνο πλήττει καίρια τον Επιμελητηριακό Θεσμό, αλλά παράλληλα βλάπτει το κύρος του και αποδυναμώνει το ρόλο, που καλείται - σήμερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία - να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απαραίτητης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  2. Ο αποκλεισμός, επίσης, των εκπροσώπων της ΚΕΕΕ από τις επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών (Επιτροπή Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κα) περιορίζει την έκφραση της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων, που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι και αξιόπιστοι συνομιλητές της εκάστοτε Κυβέρνησης, μεταφέροντας τη γνώση, την πολύτιμη εμπειρία τους και το σφυγμό της πραγματικής οικονομίας.
  3. Ο αποκλεισμός των Επιμελητηρίων από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ που - παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις μας προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις - δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει αρθεί και παραμένει η δυσμενής αυτή κατάσταση.
  4. Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της απαράδεκτης θέσης (σειράς) που καταλαμβάνουν οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων της χώρας στο πρωτόκολλο εθιμοτυπίας για τις επίσημες εορτές και τις επετείους.

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τους ως άνω αποκλεισμούς και καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της εφαρμόζοντας την Επιμελητηριακή Νομοθεσία, που θέλει τα Επιμελητήρια θεσμικούς συμβούλους της Πολιτείας και κύριους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας. Στο μεταξύ θεωρούμε ως μη αποδεκτή κάθε απόφαση των Επιτροπών αυτών, η οποία αφορά στις επιχειρήσεις-μέλη μας και λαμβάνεται χωρίς την εκπροσώπηση της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων, μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός μας για άρση των αποκλεισμών.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία