Ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου 3869/2010 «για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις»

Αρχίζει την Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011, η εφαρµογή του νόµου 3869/2010 «για τη ρύθµιση των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις».

Οι υπερχρεωµένοι πολίτες, καταναλωτές και επαγγελµατίες, οι οποίοι έχουν αποδεδειγµένη µόνιµη αδυναµία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, µπορούν πλέον να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη και να επιτύχουν τη ρύθµιση, µε βάση τις πραγµατικές τους δυνατότητες, ενός µέρους των χρεών τους για τέσσερα έτη και, εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθµιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους. Η σχετική αίτηση για ρύθµιση των οφειλών µπορεί να κατατίθεται από 4/1/2011 στο Ειρηνοδικείο του τόπου όπου κατοικεί ο υπερχρεωµένος και ευρισκόµενος σε µόνιµη αδυναµία να ανταποκριθεί σε ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις. Σε ρύθµιση υπάγονται τόσο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες, όσο και αυτές που ακόµη εξυπηρετούνται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στο δικαστήριο είναι να έχει πραγµατοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάµηνο πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συµβιβασµού µε τους πιστωτές και να έχει αυτή αποτύχει. Όπως είναι γνωστό, οι διατάξεις του νόµου για τον εξωδικαστικό συµβιβασµό έχουν τεθεί σε εφαρµογή ήδη από την 1η Σεπτεµβρίου 2010.

Σε αυτή τη φάση, η ρύθµιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν περιέλθει σε µόνιµη αδυναµία πληρωµής δεν εξαρτάται από την προθυµία ή τη σύµφωνη γνώµη των πιστωτών ή πιστωτικών ιδρυµάτων. Οι υπερχρεωµένοι αυτοί πολίτες αποκτούν διαπραγµατευτική δύναµη, καθώς µπορούν να επιτύχουν µε τη δικαστική διαδικασία τη ρύθµισητων οφειλών τους και την απαλλαγή µέρους αυτών. Η εφαρµογή του νόµου δηµιουργεί µία νέα δυναµική στη φάση του εξώδικου συµβιβασµού, καθώς είναι πλέον προς το συµφέρον όλων - και ιδίως των ίδιων των πιστωτών - να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συναινετικής ρύθµισης των οφειλών.

Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης ενώπιον του Ειρηνοδικείου πρέπει να περιέχει:

  1. έκθεση της µόνιµης αδυναµίας του οφειλέτη να πληρώσει ληξιπρόθεσµες οφειλές,
  2. κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδηµάτων του ίδιου και της συζύγου του,
  3. κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και
  4. σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαµβάνει υπόψη µε εύλογο τρόπο και σε συσχέτιση τα συµφέροντα των πιστωτών και την περιουσία, τα εισοδήµατα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

Με την αίτηση ή το αργότερο εντός µηνός από την υποβολή της, ο οφειλέτης πρέπει να προσκοµίσει τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συµβιβασµού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του.

Η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της (www.efpolis.gr) υποδείγµατα σχεδίων διευθέτησης των οφειλών, αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων πιστωτών, καθώς και χρήσιµες οδηγίες και διευκρινίσεις, προκειµένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και οι φορείς που συνδράµουν στη συµπλήρωση των σχετικών εγγράφων.

Για την ενηµέρωση σχετικά µε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόµο και τις προβλεπόµενες διαδικασίες λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραµµή 8011197367.

Η διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδικείου

Η διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδικείου περιλαµβάνει µία νέα προσπάθεια συµβιβασµού και, σε περίπτωση αποτυχίας αυτής, την εξέταση της αίτησης ρύθµισης των οφειλών. Ειδικότερα:

∆ικαστικός Συµβιβασµός: Μέσα σε ένα µήνα από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο, ο οφειλέτης επιδίδει στους πιστωτές του την αίτηση µε τον προσδιορισµό δικασίµου, την κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδηµάτων του και το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Οι πιστωτές καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και να δηλώσουν αν συµφωνούν ή όχι στο σχέδιο εντός δύο µηνών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση που δεν επέρχεται συµφωνία και εντός 15 ηµερών από την πάροδο του διµήνου, ο οφειλέτης µπορεί να υποβάλει τροποποιηµένο σχέδιο, στο οποίο οι πιστωτές οφείλουν να απαντήσουν εντός των επόµενων είκοσι ηµερών. Εφόσον οι πιστωτές δεν πάρουν θέση επί του σχεδίου εντός των προθεσµιών, τεκµαίρεται ότι αποδέχονται το σχέδιο. Ο δικαστικός συµβιβασµός µπορεί ναεπιτευχθεί και αν δεν συµφωνούν όλοι οι πιστωτές. Αρκεί να συµφωνούν οι πιστωτές µε το ήµισυ τουλάχιστον του συνολικού ποσού των απαιτήσεων. Προϋπόθεση να συµφωνούν οι πιστωτές που έχουν εξασφαλισµένες απαιτήσεις.

∆ικαστική Ρύθµιση των Οφειλών: Εφόσον δεν επιτευχθεί δικαστικός συµβιβασµός, σύµφωνα µε τα παραπάνω, ακολουθεί, στη δικάσιµο που έχει οριστεί, η συζήτηση της αίτησης, κατά την οποία το δικαστήριο ελέγχει τη συνδροµή των προϋποθέσεων για τη ρύθµιση των χρεών και ιδίως εάν υπάρχει µόνιµη αδυναµία για την αποπληρωµή των ληξιπρόθεσµων οφειλών. Εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις, το δικαστήριο εκδίδει απόφαση, µε την οποία υποχρεώνει τον οφειλέτη να καταβάλει µηνιαίως το ποσό που αυτό καθορίζει για χρονικό διάστηµα τεσσάρων ετών. Το ύψος των µηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαµβάνοντας υπόψη τα εισοδήµατα του οφειλέτη, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθµίζοντας αυτά µε τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόµενων µελών της οικογενείας του. Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις του, επέρχεται απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών.

Εξαίρεση της κύριας κατοικίας ή µοναδικής κατοικίας από τη ρευστοποίηση της περιουσίας: Σε περίπτωση ρύθµισης οφειλών διατάσσεται η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης, όµως, µπορεί να εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση και να «σώσει» την πρώτη ή την µοναδική του κατοικία. Στην περίπτωση αυτή, αναλαµβάνει να εξοφλήσει ένα πρόσθετο µέρος των χρεών που ανέρχεται µέχρι το 85% της εµπορικής αξίας της σε χρονικό διάστηµα µέχρι είκοσι έτη και µε το ευνοϊκό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου.

Αναστολή των µέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης: Μετά την κατάθεση της αίτησης ο οφειλέτης µπορεί να ζητήσει, µε τη διαδικασία των µέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, την παύση των µέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασµού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή µε τα οποία απειλείται ο οφειλέτης. Για την αναστολή αρκεί να πιθανολογηθεί η ευδοκίµηση της αίτησης για ρύθµιση των χρεών. Πάντως, ειδικά για την περίπτωση της κύριας ή µοναδικής κατοικίας του οφειλέτη προβλέπεται από τον ίδιο το ν. 3869/2010 η απαγόρευση των πλειστηριασµών έως την 03.02.2011, η οποία προθεσµία θα παραταθεί έως την 30.06.2011 µε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, σύµφωνα µε την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία