QR Code – Το μέλλον στην πόρτα μας

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, οι ανάγκες για ποιοτικότερο barcoding αυξήθηκαν ταυτόχρονα με την απαίτηση για αποθήκευση-προβολή περισσότερης πληροφορίας σε μικρότερη επιφάνεια εκτύπωσης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες μέθοδοι, μεταξύ των οποίων οι πολλαπλοί γραμμωτοί κώδικες, οι συμπιεσμένοι γραμμωτοί κώδικες με περισσότερα ψηφία κλπ.

Το 1994, για τις ανάγκες κωδικοποίησης στις αποθήκες ανταλλακτικών των αυτοκινήτων της ΤΟΥΟΤΑ, η ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave δημιούργησε τον  QR Code (Quick Response Code - Κώδικας γρήγορης ανταπόκρισης), ο οποίος είναι στην ουσία ένας δυσδιάστατος γραμμωτός κώδικας (2D barcode). Πρόκειται δηλαδή, για μια κωδική απεικόνιση σε μορφή πίνακα, όπου τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και παρουσιάζονται τόσο κατά μήκος, όσο και καθ' ύψος της απεικόνισης. Κυριότερο πλεονέκτημα του σε σύγκριση με το συμβατικό γραμμωτό κώδικα είναι ότι μπορεί να μεταφέρει σημαντικά μεγαλύτερο όγκο κωδικοποιημένης πληροφορίας ενώ η συσκευή ανάγνωσης του τελικού αποδέκτη μπορεί να αναγνώσει αυτόματα, αλλά και να δράσει με βάση το περιεχόμενο της κωδικοποιημένης απεικόνισης

 qr_codes2_F13435.jpg
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του κώδικα είναι τα εξής:

  • Η μικρή επιφάνεια εκτύπωσης σε σχέση τον απλό γραμμωτό κώδικα
  • Δυνατότητα κωδικοποίησης ακόμη και ιδεογραμμάτων (π.χ. ιαπωνική γλώσσα)
  • Υψηλότερη αντοχή σε φθορές
  • Διαβάζεται από όλες τις οπτικές γωνίες (360ο αναγνωστική οπτική γωνία)
  • Δυνατότητα τμηματικής απεικόνισης του κώδικα σε επιμέρους κωδικούς πίνακες
  • Μεταβλητό μέγεθος απεικόνισης ανάλογα με τον όγκο πληροφορίας (Ver. 1 -152 Bits έως Ver. 40 - 23.648 Bits)

Οι πληροφορίες που μεταφέρει ένας QR Code μπορεί να είναι αλφαριθμητικά σύμβολα (γράμματα και αριθμοί), χρηματικά ποσά, URLs κλπ, ενώ για την ανάγνωσή του απαιτείται απλά μία κάμερα και το αντίστοιχο συμβατό λογισμικό.

Σήμερα, το QR Code έχει πάψει να είναι ένα επτασφράγιστο βιομηχανικό μυστικό και είναι διαθέσιμο σε όλους για χρήση.

Ένα παράδειγμα της καθημερινής εφαρμογής του QR Code αποτελεί η χρήση της κάμερας των κινητών τηλεφώνων ως συσκευή ανάγνωσης QR Coding, μέσω μιας απλής και γρήγορης διαδικασίας: φωτογραφίζουμε με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου το QR Code που βρίσκεται στις σελίδες ενός περιοδικού και με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού (που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο), η αποκωδικοποίηση γίνεται αυτόματα. Εάν το κινητό έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο INTERNET και το κωδικοποιημένο μήνυμα είναι π.χ. ένα URL, τότε με την αποκωδικοποίηση ο χρήστης ερωτάται άμεσα αν επιθυμεί να συνδεθεί με τον ιστοτόπο του μηνύματος, ενώ αν το μήνυμα αφορά σε ένα προϊόν, μπορεί να γίνει αυτόματη μετάβαση στον ιστότοπο του προϊόντος ή ακόμα και να γίνει ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφαρμογές και οι λύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της τεχνολογίας αυτής είναι πρακτικά άπειρες και, ήδη, ένα πλήθος εφαρμογών που αφορούν e-commerce, e-promotion κλπ βρίσκονται ήδη στο στάδιο της μελέτης και αναμένεται να παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

qr_codes3_F13467.jpg

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία