Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο

«Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο. Η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου»...

... ήταν το θέμα της εκδήλωσης διαλόγου που διοργάνωσαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», σε συνεργασία με τον «Οικολογικό Άνεμο», την Τρίτη 02 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, σε συνέχεια παρόμοιων εκδηλώσεων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη περιοχή του Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Ρόδο, Κω, Νάξο και Πειραιά.

 nafpigia1_F13281.jpg
Οι εισηγητές, κ.κ. Γιάννης Στεφάνου, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ναυπηγικές Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε.» του «Ομίλου Εταιρειών ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.», Γεώργιος Πολυδούλης, πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου, Αθανάσιος Βατίστας, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συντάκτης έκθεσης για την κρίση στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, Γεώργιος Μπενέτος, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Κυκλάδων κ. Θεόδωρος Μήτσκας, ο οποίος και έκανε παρέμβαση, συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης περιβαλλοντικά υπεύθυνων επενδύσεων και υποδομών.

Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής του «Οικολογικού Ανέμου» κ. Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία εταιρείας με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, των εργαζομένων στη «ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.» και των κατοίκων, η οποία θα αναλάβει να προωθήσει τα σχέδια παραγωγής ενέργειας από πράσινες, ανανεώσιμες πηγές. Ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι η επιβίωση του «ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.» εξαρτάται από τις πράσινες κατασκευές, αρκεί η επιχείρηση να στραφεί σε κατασκευές και τεχνολογίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν πράσινες επενδύσεις, δηλαδή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, πλωτά οικολογικά ενεργειακά συστήματα, οικολογικά συστήματα αφαλάτωσης, συντήρηση πράσινου εξοπλισμού κ.α.

Το ναυπηγείο διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά χρειάζεται να υποστηριχθεί από νέες πολιτικές ανάπτυξης, κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ απαιτείται η προσαρμογή της ναυπηγο-επισκευαστικής μονάδας στις νέες κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες δείχνουν μόνο ένα δρόμο για την επιβίωσή της, αυτόν της στροφής της στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Το Νότιο Αιγαίο είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη και να βρει διέξοδο από την κρίση με απλές, οικολογικές λύσεις που θα τονώσουν την τοπική οικονομία με νέες θέσεις εργασίας και θα ξαναδώσουν στην περιοχή την θέση που της αξίζει στην ιστορία και στον πολιτισμό. Ο κ. Χρυσόγελος δεσμεύτηκε ότι οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και ο  «Οικολογικός Άνεμος» θα αξιοποιήσουν όλες τις επαφές τους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μεταφερθεί εμπειρία από ανάλογα σχήματα τα οποία λειτουργούν στην Δανία, στη Γερμανία και στην Αυστρία

Στην ομιλία του, ο κ. Γεώργιος Μπενέτος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας με  την αγορά φωτοβολταϊκών, με την εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες, με την ενίσχυση εγχωρίων μονάδων κατασκευής, με την ανάπτυξη προτύπων και με την απόκτηση και διασπορά τεχνογνωσίας σε καινοτόμες εξαγώγιμες δραστηριότητες. Η Κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Μπενέτος πρέπει να επιβάλλει ολοκληρωμένη και σωστή τιμολόγηση της χρήσης των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα της ενέργειας και να δώσει τέλος σε επιδοτήσεις που αλλοιώνουν την λειτουργία της αγοράς υπέρ τεχνολογιών και πηγών που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Οι θάλασσες της Ελλάδας αποτελούν πρόσφορο πεδίο με την ανάπτυξη και αξιοποίηση της θαλάσσιας, αιολικής και κυματικής ενέργειας.

Οι νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν προνομιακά πεδία για την εφαρμογή ποικίλων μορφών ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, δεν έχουν τύχει ακόμα της αντίστοιχης προσοχής και της αποτελεσματικής στήριξης για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Επιβάλλεται να γίνουν άμεσες δράσεις με αποκλειστική χρήση Α.Π.Ε. για παραγωγή ενέργειας και σε αφαλατώσεις που θα οδηγήσουν στη σταδιακή απεξάρτηση των νησιών από τις συμβατικές και ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

Θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση με κοινωνική διάσταση που υπολογίζει και το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος της ανεργίας και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνθηκών.       

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία