Σε τροχιά ανάκαμψης ο παγκόσμιος τουρισμός, αισιοδοξία για την Ελλάδα

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται ήδη ο παγκόσμιος τουρισμός σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Τουρισμού (UNTWO World Tourism Barometer). Οι αφίξεις για το πρώτο οκτάμηνο του 2010, ξεπέρασαν κατά 40 εκατ. τις αντίστοιχες του 2009 (αύξηση στο +7%) αγγίζοντας συνολικά τα 642 εκατ. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στατιστικά του 2008 (θεωρείται αριθμός ρεκόρ) οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο κατά 1 εκατ. ενώ αν η τάση συνεχίσει το ίδιο ισχυρή αναμένεται ότι το 2010 θα «κλείσει» με μία συνολική αύξηση στον παγκόσμιο αριθμό αφίξεων που θα αγγίξει το 5 με 6%. Οι ίδιες εκτιμήσεις με βάση την παρούσα τάση κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων παγκοσμίως κατά 4 με 5% συνολικά για το 2011 σε σύγκριση με το 2010.

Ανάμεσα στις πρώτες περιοχές παγκοσμίως αναδείχθηκε η Μέση Ανατολή (+16%) και ακολουθεί η Ασία και ο Ειρηνικός με αύξηση 14% στις διεθνείς αφίξεις. Η Αφρική (+9%) διατήρησε την αυξητική τάση του 2009 και ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τη δημοσιότητα λόγω της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική. Αργά αναπτύσσεται και η Ευρώπη (3%) με το ποσοστό ανάπτυξης να συγκεντρώνεται στο Δυτικό και Νότιο-Μεσογειακό τμήμα της ενώ η Βόρεια Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζει αρνητικά ποσοστά (-3%)

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι αφίξεις στο σύνολο της χώρας έως και αυτήν την περίοδο σημειώνουν άνοδο κατά 1,2% σε σχέση με το 2009 σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη (Philoxenia 2010) ενώ ο Πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ κ. Γιώργος Τελώνης (ΑΠΕ) εκτιμά ότι το 2010 η άνοδος των αφίξεων θα κλειδώσει στο 2%.

Νέα πνοή στο ελληνικό τουριστικό προϊόν αναμένεται να δώσει η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 11,5% στο 6,5%) καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του έναντι των άλλων ανταγωνιστικών χωρών. Η μείωση αυτή αναμένεται ότι θα αυξήσει κατά 630 εκατ. ευρώ τουλάχιστον τις τουριστικές εισπράξεις τον πρώτο χρόνο, ενώ θα αποφέρει ως 25% άνοδο στα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό την επόμενη τριετία, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στα τουριστικά καταλύματα ο ΦΠΑ κυμαίνεται στην Ισπανία στο 7%, στην Τουρκία στο 8%,στην Κύπρο στο 5% ενώ ακόμη και σε χώρες των οποίων η οικονομία δεν στηρίζεται στον τουρισμό, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, ο ΦΠΑ είναι 7%, 8% και 5,5% αντιστοίχως.

Επιπλέον, θετικά αποτελέσματα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αναμένονται από  την υλοποίηση της δέσμευσης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη προς τον  πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Τσακίρη (Δ.Τ. 9/11/2010 ΞΕΕ) περί νομοθετικής διάταξης που θα κατατεθεί στις αρχές του 2011 η οποία θα εξαιρεί τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων από την υποχρέωση ασφάλισης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία