Απαισιοδοξία στην αγορά νέων τεχνολογιών

Κανένα «φως στο τούνελ» δεν βλέπει πια η ελληνική αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας η οποία φανερώνει μεγάλη επιδείνωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, με την απαισιοδοξία να έχει φθάσει στο ζενίθ των τελευταίων δέκα ετών.

Αναλυτικότερα, το κλίμα ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι εξαιρετικά δυσμενές, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 61,4 μονάδες, από 68,3 το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η νέα πτώση έχει ως αποτέλεσμα ο δείκτης να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, ενώ η καθοδική του πορεία έχει ξεκινήσει ένα χρόνο τώρα και δεν έχει ανακοπεί. Η αβεβαιότητα και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζουν δυσμενώς τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τομείς, στον τομέα των υπηρεσιών, όπου τα προηγούμενα τρίμηνα υπήρχε βελτίωση κλίματος, καταγράφεται κάθετη πτώση. Οι προσδοκίες στις υπηρεσίες ΤΠΕ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μείωση παρουσιάζεται στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης, ενώ αισθητά πιο σημαντική ύφεση εμφανίζεται στην τρέχουσα ζήτηση. Οι προβλέψεις για τη ζήτηση, το επόμενο διάστημα, παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Το κλίμα, το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, είναι εξαιρετικά δυσοίωνο και πλέον έχει αποτυπωθεί πλήρως τόσο η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις όσο και η ζήτηση, η οποία έχει μειωθεί επικίνδυνα.

Λιανική

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι επιχειρήσεις λιανικής, οι οποίες διαπιστώνουν σημαντική μείωση των πωλήσεων σε ολόκληρο τον κλάδο. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, τους επόμενους μήνες, παραμένουν αρνητικές, ενώ τα αποθέματα αμβλύνονται σημαντικά.

Εξαίρεση στον κανόνα, με μικρή βελτίωση, είναι οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της βιομηχανίας ΤΠΕ. Οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης παραμένουν απαισιόδοξες, ενώ ενισχύθηκε το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι τα αποθέματα είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να εκτιμά ότι η παραγωγή δεν θα μεταβληθεί τους προσεχείς μήνες, αλλά σε γενικές γραμμές το κλίμα που επικρατεί είναι περισσότερο αισιόδοξο από τους υπόλοιπους κλάδους.

Έργα

Στην επιδείνωση του κλίματος έχει συμβάλει καθοριστικά και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες πληροφορικής έχουν απογοητευτεί από την απουσία έργων στο δημόσιο τομέα. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν διευθυντικά στελέχη τους, το 2010 θα αποτελέσει χρονιά που ακόμα και παραδοσιακοί προμηθευτές του Δημοσίου θα καταγράψουν μηδενικά έσοδα από την υλοποίηση έργων πληροφορικής στο Δημόσιο.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι επικρατεί πλήρης απραξία στο Δημόσιο, καθώς όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχθεί νέα σημαντικά έργα, αλλά, αντιθέτως, δεν έχουν προχωρήσει έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο τυπικά έχει «κλείσει» στο τέλος του 2007.

Το νέο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, του οποίου η απορροφητικότητα ξεπερνά σήμερα το 11%, περιλαμβάνει έργα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία