Τα οικονομικά οφέλη από την μείωση της πειρατείας λογισμικού ενισχύουν τις Ελληνικές Επιχειρήσεις Πληροφορικής

Οι ελληνικές εταιρίες και οι χρήστες Η/Υ μπορούν να ενισχύσουν την εθνική οικονομία και τον εργασιακό κλάδο χρησιμοποιώντας νόμιμο λογισμικό.

Η μείωση της πειρατείας λογισμικού εκτιμάται πως μπορεί να δημιουργήσει τόνωση στην ελληνική οικονομία και αύξηση των δαπανών στις επιχειρήσεις διανομών και παροχής υπηρεσιών του κλάδου της Πληροφορικής. Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους και θα επιφέρουν επιπλέον φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο. Τα παραπάνω ευρήματα προέκυψαν από τη νέα μελέτη που εκπονήθηκε από την Business Software Alliance (BSA) και την IDC, την κορυφαία εταιρία ερευνών στον κλάδο της πληροφορικής που παρουσιάζει τον αντίκτυπο της μείωσης της Πειρατείας Λογισμικού Η/Υ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 42 χώρες.

Η μελέτη «Τα  Οικονομικά Οφέλη από την Μείωση της Πειρατείας Λογισμικού» καταδεικνύει πως μειώνοντας το 58% του Δείκτη Πειρατείας Λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε τέσσερα χρόνια, θα δημιουργηθούν 1.313 νέες θέσεις εργασίας υψηλής κατάρτισης, θα εισρεύσουν €3571 εκατομμύρια ($512 εκ) από τη νέα οικονομική δραστηριότητα και επιπλέον €109 εκατομμύρια ($157 εκ) σε φορολογικά έσοδα έως το 2013. Ωστόσο, το σημαντικότερο κέρδος είναι πως το 68% από τα οφέλη που θα προκύψουν θα παραμείνει στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, από την μελέτη διαπιστώθηκε πως εάν η Ελλάδα μειώσει το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα, η οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα θα ενισχυθούν κατά 35% και 36% αντίστοιχα.

«Η μείωση της πειρατείας λογισμικού αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση της οικονομίας σε μια περίοδο που το κράτος αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες» δήλωσε ο κ. Κώστας Σαμαράς, εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα. «Καθώς η πώληση, οι υπηρεσίες και η υποστήριξη των προϊόντων λογισμικού δημιουργούν ζήτηση για συναφείς υπηρεσίες, ο αντίκτυπος της πειρατείας, πέραν των εταιριών ανάπτυξης λογισμικού, στερεί τους τοπικούς διανομείς και τους παρόχους υπηρεσιών από τις καταναλωτικές δαπάνες που είναι εκείνες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, επιφέρουν περισσότερα φορολογικά έσοδα και ενισχύουν την τοπική οικονομία».

Μεταξύ 2005-2008, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που μείωσε το ποσοστό πειρατείας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε στο 57%. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί πως ο στόχος για μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων δεν είναι ανέφικτος. «Εκείνο το διάστημα παρατηρήσαμε μια γενικότερη αύξηση στον κλάδο του λογισμικού στην Ελλάδα, η οποία εν μέρει οφείλεται και στην πτώση του Δείκτη της Πειρατείας. Η μελέτη της BSA πιστοποιεί πως όσο περισσότερες επιχειρήσεις και τελικοί χρήστες χρησιμοποιούν νόμιμο λογισμικό, ολόκληρη η οικονομία μπορεί να ωφεληθεί από την μείωση της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα. Είμαστε αισιόδοξοι πως καθώς διανύουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, οι Έλληνες θα στηρίξουν τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής χρησιμοποιώντας νόμιμο λογισμικό και εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι αυθεντικές εκδόσεις», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Η BSA προτείνει τις παρακάτω ενέργειες για την αποτελεσματική μείωση της παράνομης χρήσης λογισμικού σε όλο τον κόσμο:

  • Εκπαιδευτικές ενέργειες για την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας και της αξιοποίησης των πόρων λογισμικού μέσω προγραμμάτων Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management SAM).
  • Εφαρμογή των μηχανισμών εφαρμογής του νόμου όπως ορίζονται από την ελληνική νομοθεσία για την Προστασία των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το σύμφωνο «Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights» καθώς και την έγκαιρη επιβολή του νόμου από κατάχρηση ή παραβίαση κανονισμών σε νέες καινοτομικές εφαρμογές λογισμικού όπως είναι το cloud computing.
  • Αφιέρωση ειδικών κυβερνητικών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είναι οι ειδικές ομάδες επιβολής της νομοθεσίας για την Προστασία των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και βελτίωση των συνεργασιών σε διασυνοριακό επίπεδο.
  • Να δείξουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το καλό παράδειγμα χρησιμοποιώντας νόμιμο λογισμικό και εφαρμόζοντας προγράμματα SAM, απαιτώντας ο δημόσιος τομέας (αρχές και επιχειρήσεις) καθώς και οι συνεργάτες και ανάδοχοι των έργων να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική.

Η μελέτη «Τα Οικονομικά Οφέλη από την Μείωση της Πειρατείας Λογισμικού» βασίζεται στο Μοντέλο Piracy Impact της IDC που συμπεριλαμβάνει έρευνα αγοράς σχετικά με τις δαπάνες στον κλάδο της πληροφορικής, την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και πληροφορίες που σχετίζονται με την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα στην Πληροφορική. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη και την πλήρη ανάλυση της μεθοδολογίας διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bsa.org/piracyimpact.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία