Εκδήλωση στην Οία της Σαντορίνης, Από τη φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό

fava-ev_F1124.jpg
thirasia04_F29441.jpg
fava3_F18451.jpg

«Το Φάβα της Γριάς», είναι μια χειμωνιάτικη συνταγή -«δυναμίτη» χαρακτήρισε το πιάτο ο σεφ Γιώργος Χατζηγιαννάκης - που περιλαμβάνει λαρδί και πελτέ τομάτας.

Ο κ. Χατζηγιαννάκης όμως, δημιούργησε ένα έδεσμα που αγγίζει τα όρια της γαστρονομικής... προβοκάτσιας. «Το Φάβα παγωτό». Προκλητικό, ενδιαφέρον, πρωτότυπο, σερβίρεται με σάλτσα τομάτας και καππαρόφυλλο, διευρύνοντας τα όρια της γευστικής εμπειρίας. Άλλωστε, ο πατριάρχης των σεφ της Σαντορίνης, ήταν εκείνος που πρώτος στράφηκε στα λιγοστά, αλλά ποιοτικά προϊόντα της Θηραϊκής Γης, τα μελέτησε, τα προώθησε, τα «πείραξε», τα απογείωσε, αλλά κυρίως δημιούργησε μια στέρεη γέφυρα με το γαστρονομικό παρελθόν του νησιού.

Γαστρονομία και τοπικά δίκτυα

Η πορεία από το «Φάβα της γριάς», στο ζωηρό -και αλμυρό- «Φάβα παγωτό», ήταν το αντικείμενο μιας πολύ καλής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Όμιλος Ηλιότοπος σε συνεργασία με την Κοινότητα Οίας Θηρασίας. Βέβαια το «χαβιάρι των οσπρίων» ήταν απλά το έναυσμα για μια περιήγηση στα ζητήματα που αφορούν στην γαστρονομική ταυτότητα ενός προορισμού. Όπως τονίστηκε από τούς ομιλητές, η Σαντορίνη έχει καταφέρει πολλά πράγματα στον τομέα αυτό, καθώς τα χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα, σε συνδυασμό με το άριστο κρασί δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), «Καλό φαγητό και κρασί υπάρχουν. Πρέπει όμως με κάποιο τρόπο να μορφοποιήσουμε αυτό που είναι καλό και να το κάνουμε εύληπτο και κατανοητό στους τουρίστες». Σημείωσε ακόμα ότι στόχος είναι «η γαστρονομία να βρίσκεται ανάμεσα στους 3-5 κύριους λόγους που κάποιος επισκέπτης θα επιλέγει ένα προορισμό διακοπών».

Ακολούθησε ο Δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα) που αναφέρθηκε στα τοπικά δίκτυα, προώθησης και ανάδειξης προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την αναβάθμιση του τουρισμού. Μεταφέροντας την 40ετή εμπειρία δημοσιογραφικής έρευνας στο χώρο, χρησιμοποίησε πολλά παραδείγματα τοπικών δικτύων και κατέληξε με το«AegeanCuisine» του ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) Νοτίου Αιγαίου. «Στο χέρι σας είναι», κατέληξε, προτρέποντας τους τοπικούς παράγοντες να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα. Ο Μυκονιάτης συγγραφέας κ. Δημήτρης Ρουσσουνέλος αναφέρθηκε στις γευστικές μνήμες και τη γαστρονομική παράδοση, τονίζοντας: «Το αύριο της νησιώτικης γαστρονομίας, πρέπει να γίνει με κανόνες».

«Δεν κάνουμε ανατροπή, αλλά εξέλιξη»

Τελευταίος μίλησε ο κ. Χατζηγιαννάκης που αναφέρθηκε στα 25 χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας στη Σαντορίνη. «Δεν κάνουμε ανατροπή, αλλά εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις παρεμβάσεις του ιδίου και των σεφ που τον ακολούθησαν, στην τοπική κουζίνα. «Χωρίς τον τουρισμό δεν θα είχαμε φτάσει εκεί και χωρίς τα τοπικά προϊόντα δεν θα είχαμε αυτό που έχουμε σήμερα» επεσήμανε. Χαρακτήρισε μάλιστα επιτυχία, το γεγονός πως η φάβα έχει μπει στα μενού πάρα πολλών εστιατορίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημείωσε επίσης πως ακόμα κι αν το προϊόν που χρησιμοποιείται δεν είναι σαντορινιό, εντούτοις συμβάλει στη διάδοση της γαστρονομίας του νησιού. «Μας συμφέρει να πουλάει όλη η Ελλάδα φάβα» υπογράμμισε, ενώ σημείωσε και την αποφασιστική συμβολή της σειράς συνεδρίων που διοργάνωσε ο Ηλιότοπος, με θέμα τα τοπικά προϊόντα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής του Ομίλου Ηλιότοπος κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίος-Θηρασίας κ. Γιώργος Χάλαρης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Καλώστος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, ενώ παρέστη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Εμμανουήλ Λιγνός.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με διαγωνισμό τηγανίσματος τοματοκεφτέδων όπου συμμετείχαν 7 γυναίκες του νησιού, με νικήτρια την κ. Αλλεφραγκή από το Ακρωτήρι. Παράλληλα, σε δύο μεγάλα καζάνια έβραζε φάβα που μοιράστηκε στους παριστάμενους, συνοδεία άφθονου κρασιού.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία