Κλειδί για τις Κυκλάδες η Πράσινη Ανάπτυξη - Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.), κας. Λούκας Κατσέλη

katseli_F16323.jpgΣε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η σημερινή, τα ερωτήματα που ανακύπτουν για την οικονομία και την κοινωνία των Κυκλάδων είναι πολλά: αφορούν στη διάρκεια της ύφεσης, την έντασή της, τις επιπτώσεις της στην τοπική αγορά αλλά και τις προοπτικές για την έξοδο από την κρίση και τους βασικούς άξονες που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.), κ. Λούκα Κατσέλη, μίλησε στον «ΚΕΡΔΩΟ ΕΡΜΗ» για τα κύρια θέματα που απασχολούν τον Κυκλαδίτη επιχειρηματία. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κα. Κατσέλη αναφέρεται στους τρεις στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (άμεση ανατροπή των δεδομένων της ύφεσης, δημοσιονομική εξυγίανση και ενίσχυση των επενδύσεων), στις προτεραιότητες του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την επίτευξή τους. Τονίζει δε την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης για την πρόοδο των Κυκλάδων και αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία του Υπουργείου με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τους τοπικούς φορείς για την επίτευξη μακροπρόθεσμα βιώσιμης ανάπτυξης και συνολικής προόδου για το Νομό μας.

Κ.Ε.:   Κυρία Υπουργέ, ποια είναι η εκτίμησή σας για τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου ύφεσης στη χώρα μας, και πώς θα μπορούσαμε να σκιαγραφήσουμε τη διαδικασία ανάκαμψης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια που έρχονται;

Λ.Κ.:   Τα δεδομένα και τα αίτια της σημερινής κατάστασης της οικονομίας είναι νομίζω πλέον ορατά σε όλους, κυρίως στους επαγγελματίες που έχουν δεχτεί τις σημαντικότερες πιέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο στόχος που έχουμε θέσει, και μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η ανατροπή, βραχυπρόθεσμα, των βασικών δεδομένων της ύφεσης, αντιμετωπίζοντας τη συρρίκνωση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, με την ταυτόχρονη μεγάλη περιστολή δαπανών στο πλαίσιο του βασικού στόχου για δημοσιονομική εξυγίανση.

Η  σοβαρή επενδυτική συρρίκνωση, η οποία οφείλεται  στην απροσδόκητη και απότομη απομείωση της ρευστότητας και χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε νοικοκυριά, στη μείωση των  δημοσίων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε σοβαρές καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση και απορρόφηση των πόρων των κοινοτικών κονδυλίων, των πόρων του ΕΣΠΑ και στην κατακόρυφη αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας με αποτέλεσμα την αναστολή υλοποίησης των επενδυτικών πρωτοβουλιών που είχαν προγραμματιστεί, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Βασική παραδοχή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης αποτελεί η αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου από το 15% περίπου του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 2010 στο 19% το 2013. Και, πιστέψτε με, είναι απόλυτα εφικτό να το επιτύχουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για να ξεπεράσουμε τόσο τις βραχυχρόνιες αιτίες της επενδυτικής κρίσης και στασιμότητας, όσο και τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και αποτρέπουν την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Κ.Ε.:   Ποιοί είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στην ανάκαμψη; Πώς μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να συνεισφέρει στην ταχύτερη πραγμάτωσή της, ιδιαίτερα στον Νομό Κυκλάδων;

Λ.Κ.:   Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι πρέπει να στηριχτούμε και να αναδείξουμε τα βασικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που της επιτρέπει να δημιουργήσει μία ευρύτερη περιφερειακή αγορά, όπου τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση. Επιπλέον, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, καθώς και το μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον της, που αποτελεί βασικό πλουτοπαραγωγικό παράγοντα, μη αξιοποιήσιμο μέχρι σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι για τον Νομό Κυκλάδων έχουν πλήρη εφαρμογή και τεράστια σημασία όλα αυτά.

Κ.Ε.:   Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των Κυκλαδικών, όσο διαρκεί η κρίση και με στόχο κατ' αρχήν τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους, αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους;

Λ.Κ.:   Πρώτα απ' όλα το σημαντικότερο είναι τι κάνουμε εμείς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αναφέρομαι σε τέσσερις από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και  Ναυτιλίας για το 2010. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Για να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες. Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά που πλήττεται από την πιστωτική ασφυξία. Το πρώτο βήμα έγινε με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών, επιχειρηματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο επιτρέπει σε όσους τους αφορά το πεδίο εφαρμογής του νόμου να κάνουν αίτηση μέχρι τις 15/04/2010 για ρύθμιση των οφειλών τους. Δεύτερο σημείο είναι η αναμόρφωση του ΤΕΜΠΜΕ. Σε συνεργασία το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πρόκειται να εξαγγείλουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των εγγυήσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις διατάξεις για το ΤΕΜΠΜΕ. Τρίτον, η στήριξη των επενδύσεων για να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα. Με απλούστευση διαδικασιών που διέπουν το ΕΣΠΑ, καθώς και αναμόρφωση του περιεχομένου του ΕΣΠΑ. Με αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Με αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Με την προώθηση του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Κλείνω με τη σημαντική στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Με την ενεργοποίηση του «Παρατηρητηρίου Τιμών», την προώθηση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων. Με την ανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων και την μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Με την δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κ.Ε.:   Έχει αναφερθεί κατ' επανάληψιν ότι επείγει ο ανασχεδιασμός του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Πρακτικά, αυτό πώς μεταφράζεται ειδικά για τον Νομό Κυκλάδων και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα; Απαιτείται επικέντρωση σε συγκεκριμένους τομείς ή χαρακτηριστικά επιχειρηματικής δράσης που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Κυκλαδίτες επιχειρηματίες;

Λ.Κ.:   Η προώθηση ενός νέου μοντέλου «πράσινης» ανάπτυξης είναι, θεωρώ το κλειδί για την ανάπτυξη των Κυκλάδων. Θα σας απαντήσω αντίστροφα. Οι πρωτοβουλίες που προωθούμε για την περιφέρεια και την πράσινη ανάπτυξη είναι ο οδηγός θα έλεγα για τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων. Η Περιφέρεια θα πρέπει πραγματικά να είναι ο αναπτυξιακός πυρήνας, το αναπτυξιακό όργανο, ένα θεσμικό όργανο το οποίο αναπτύσσει, σχεδιάζει, υλοποιεί αναπτυξιακά προγράμματα. Αναθεωρούμε και επαναπροσανατολίζουμε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπάρχοντος προγράμματος, προς την κατεύθυνση πράσινων δραστηριοτήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και καινοτομίας, καλύτερων θέσεων εργασίας, ήδη εντός του 1ου εξαμήνου του 2010 σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και όλες τις Περιφέρειες. Αναδιάρθρωση παραγωγικού ιστού με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει, επίσης, αναθεώρηση του Επενδυτικού Νόμου. Ο Επενδυτικός Νόμος που υπάρχει, έπαψε να ισχύει στο τέλος Ιανουαρίου του 2010 και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος με προσανατολισμό και ενίσχυση των δράσεων προς την κατεύθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης, τίθεται σε εφαρμογή εντός του 1ου εξαμήνου του ‘10.

Και τέλος, συστήνουμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, το ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο εντός του 2010, μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναδιοργάνωση των επενδύσεων, στο συντονισμό της χρηματοδότησης των έργων και στη χορήγηση πόρων για οικονομικά βιώσιμα έργα.

Κ.Ε.:   Λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο τη δημοσιονομική κρίση, όσο και τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας είναι, τελικά, εφικτή η παράλληλη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και ανάκαμψη της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Κράτους σε μια τέτοια διαδικασία;

Λ.Κ.:   Θα σας απαντήσω ευθέως. Ο ρόλος του Κράτους είναι να θέσει το πλαίσιο και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα. Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας θα έλθει μόνο μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τα δεδομένα με πραγματικούς όρους. Μπορεί να σας ακούγεται αυτονόητο αλλά, πιστέψτε με, η απουσία σχεδίου και η έλλειψη γνώσης του πραγματικού μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση. Η δημοσιονομική  εξυγίανση, όπως αναλύεται διεξοδικά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα επιτευχθεί με μόνιμα μέτρα περιστολής της σπατάλης και διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Παράλληλα, η ανακατανομή δαπανών προς όφελος των επενδύσεων, η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων που προωθούμε, θα επιτρέψουν την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Οφείλουμε να τονώσουμε την αγορά γιατί αλλιώς αν η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, ούτε η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτευχθεί ούτε το υψηλό χρέος της χώρας θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μεσοπρόθεσμα.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία