Εργαλείο για την ανάκαμψη του εμπορίου οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου αποτελούν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συνδέσμου Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής (World Ιnformation Τechnology and Services Αlliance, WΙΤSΑ) κ. Dato΄ Dan Ε. Κhoo. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WΙΤSΑ, μέλος του οποίου είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών συμβάλλει στην αύξηση και στην ανάπτυξη για όλες τις βιομηχανίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WΙΤSΑ, τις οποίες δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΣΕΠΕ, οι δύο κλάδοι συμμετείχαν κατ' εκτίμηση το 2009 στο παγκόσμιο εμπόριο με τζίρο 19,5 τρισ. δολάρια.

Αν και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν περίπου το 20% των εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών, ο αντίκτυπός του στην οικονομική ανάπτυξη υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό αυτό. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κhoo, οι ΤΠΕ είναι ουσιαστικό εργαλείο για να αναζωογονηθεί το διασυνοριακό εμπόριο και να τονωθεί η παγκόσμια οικονομία αμέσως μετά την ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός απαιτείται τα εργαλεία της τεχνολογίας να υιοθετηθούν από κάθε βιομηχανία από τους παραδοσιακούς τομείς όπως η γεωργία, οι κατασκευές, η ιατρική και η εκπαίδευση ως τους νέους οικονομικούς κλάδους όπως η βιοτεχνολογία και η πράσινη τεχνολογία.

Παράλληλα τα εργαλεία ΤΠΕ, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, το κινητό εμπόριο, οι δικτυακές πύλες, τα εργαλεία ΕRΡ και CRΜ, φέρνουν νέα διάσταση στο πώς λειτουργούν οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις και στο πώς τα προϊόντα φτάνουν στις αγορές.

Σύμφωνα με τον WΙΤSΑ, το 2008 οι δαπάνες για προϊόντα και λύσεις τεχνολογίας διαμορφώθηκαν στα 3,8 τρισ. δολάρια. Το ποσό υπολογίζεται ότι έχει υποστεί μείωση το 2009 κατά 4%. Ο πρόεδρος του WΙΤSΑ από την πλευρά του υποστηρίζει πως οι μεμονωμένες κινήσεις των κρατών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των συνεπειών της ύφεσης δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Ο ίδιος προτείνει επιθετικές κινήσεις έναντι των σημερινών προβλημάτων και όχι προστατευτικές τακτικές αμυντικού χαρακτήρα που μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερη βύθιση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κhoo, το διασυνοριακό εμπόριο θα είχε πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία δίνοντας ώθηση στην οικιακή κατανάλωση, τονώνοντας ταυτόχρονα τις εθνικές οικονομίες. Το εμπόριο δημιουργεί επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας που μπορούν στη συνέχεια να συντελέσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα σημειώνει πως η Παγκόσμια Τράπεζα θέτει ως στόχο να εισαγάγει μια νέα ενίσχυση, συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Αid for Τrade», το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί στο παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 ως τις 31 Ιανουαρίου 2010. Με αρχικό κεφάλαιο 40 εκατ. δολαρίων, αυτό το πρόγραμμα θα παράσχει τη χρηματοδότηση για τα προγράμματα εμπορικής διευκόλυνσης. Να σημειωθεί πως περισσότεροι από 40 πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών αναμένονται εφέτος στο Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, σύμφωνα με τον πρόεδρο και ιδρυτή του κ. Κλάους Σβαμπ.

Το εφετινό, 39ο, κατά σειράν Φόρουμ του Νταβός αναμένεται με αδημονία, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον οικονομικό τομέα διεθνώς, όπως επισήμανε ο κ. Σβαμπ, ο οποίος δεν δίστασε να παρομοιάσει την παγκόσμια οικονομική κρίση με ό,τι μπορεί να συμβεί σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. «Είδαμε Φεράρι να τρέχουν με 200 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι άλλοι πήγαιναν με λογικές ταχύτητες. Στο τέλος σημειώθηκε μια τεράστια καραμπόλα... Οι κυβερνήσεις λειτούργησαν σαν ασθενοφόρα και οι τραυματίες βρίσκονται πια στο νοσοκομείο. Το Νταβός παίζει τώρα τον ρόλο της κλινικής αποκατάστασης» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία