Παρουσίαση αποτελεσμάτων Ερευνών Τουρισμού και Επιχειρησιακών Σχεδίων για την οικονομική ανάπτυξη της Σύρου και του Νομού

Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμουπόλεως ανοικτή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με αντικείμενο,  την παρουσίαση των συγκριτικών αποτελεσμάτων (με έμφαση στην Σύρο), από τις έρευνες τουρισμού οι οποίες διεξήχθησαν τα έτη 2007 και 2009 στα νησιά Σύρο, Άνδρο, Μήλο, Νάξο, Πάρο και Τήνο. Επίσης παρουσιάστηκαν στοιχεία από τα Επιχειρησιακά Σχέδια (Business Plans) για την οικονομική ανάπτυξη της Σύρου και του Νομού τα οποία εκπονήθηκαν από το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τα ανωτέρω 6 νησιά.

 Business_Plans_Syros1_F6041.jpg
Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και στα υπόλοιπα προαναφερόμενα νησιά.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε σύσσωμη την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία του Νομού,  εκπροσώπους των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου της Σύρου και πλήθος επιχειρηματιών.

Τα αποτελέσματα των Ερευνών Τουρισμού  αποτύπωσαν τις δομικές αδυναμίες του Κυκλαδίτικου τουριστικού προϊόντος, προβάλλοντας παράλληλα σημαντικές ευκαιρίες προς εκμετάλλευση.

Παρά το γεγονός ότι οι Κυκλάδες ως προορισμός διατηρούν τη σχέση τους με τους επισκέπτες των νησιών, οι οποίοι τείνουν να πραγματοποιούν επαναληπτικές επισκέψεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων  χρήζει περαιτέρω αναβάθμισης καθώς σύμφωνα με τις έρευνες, παρουσιάζει σημάδια φθίνουσας πορείας.

Όσον αφορά στη Σύρο, οι σχετικές  έρευνες κατέγραψαν ότι το τρίπτυχο «Παραλία-Διασκέδαση-Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» εμφανίζει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Οι απαντήσεις στην κρίση πρέπει να αναζητηθούν στον εκσυγχρονισμό του προϊόντος, τόσο υλικοτεχνικό (ΤΠΕ, εγκαταστάσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς) όσο και εμπορικό, με τη διαμόρφωση εναλλακτικών, μεικτών προτάσεων για τον επισκέπτη (αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, οινοτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, βιομηχανικός τουρισμός).

Τα συμπεράσματα των ανωτέρω ερευνών αποτέλεσαν έναν από τους δείκτες επίδοσης, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στα πλαίσια της διατύπωσης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τοπικής ανάπτυξης για τις Κυκλάδες.

Θέτοντας ως συμπληρωματικούς στόχους στην ενίσχυση της επιχειρηματικής τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων του Νομού, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων προχώρησε στην εκπόνηση ενός συνολικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Κυκλάδων, καθώς και σε 6 επιμέρους Επιχειρησιακά Σχέδια Ανάπτυξης Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Τήνου.

Business_Plans_Syros2_F6090.jpg 
Τα Επιχειρησιακά Σχέδια Ανάπτυξης τα οποία εκπονήθηκαν είναι από τη φύση τους διεκδικητικά, καθώς προσδιορίζουν στρατηγικές κατευθύνσεις ανάπτυξης και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν να τύχουν εθνικής και διεθνούς υποστήριξης, τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό τομέα, ενώ προκρίνουν το φιλόδοξο αναπτυξιακό όραμα της ανάδειξης του Νομού Κυκλάδων στο σημαντικότερο πόλο έλξης τουριστικής δραστηριότητας υψηλής έντασης στη λεκάνη της Μεσογείου, σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και το διεθνές περιβάλλον και μετατρέποντας τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας από μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα.

Όσον αφορά στο Επιχειρησιακό σχέδιο της Σύρου τονίστηκε η ιδιαιτερότητα της οικονομίας και ανάπτυξης του νησιού, όπου δεν είναι αμιγώς εξαρτώμενες από τον Τουρισμό, αλλά στηρίζονται σε πέντε βασικούς πυλώνες (Τουρισμός, ΝΕΩΡΙΟ, Υπηρεσίες, Πανεπιστήμιο, Επιχειρήσεις).

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της Σύρου, αποτυπώθηκε και αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση, προτάθηκαν στρατηγικές, τέθηκαν προτεραιότητες και προσδιορίστηκαν απαραίτητες παρεμβάσεις και δράσεις στα πλαίσια μιας μελλοντικής διαδικασίας οράματος, σχεδιασμού, διεκδίκησης, παρακολούθησης και ελέγχου.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευελπιστεί και προσδοκά ότι η σταδιακή δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των ερευνών Τουρισμού και των Επιχειρησιακών Σχεδίων Ανάπτυξης των 6 νησιών αλλά και του Νομού, θα βοηθήσει στην κατανόηση και την παραδοχή των αδυναμιών  αλλά και των προοπτικών της περιοχής. Στόχος είναι μέσα από μια διαδικασία  γονίμου προβληματισμού και διαλόγου να επιτευχθεί μια ουσιαστική στροφή προς τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού και πολιτιστικού Κυκλαδίτικου προϊόντος αλλά και μια επαναπροσέγγιση της αναπτυξιακής προοπτικής των νησιών και του Νομού γενικότερα.

Επισυναπτόμενα Αρχεία

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία