Διπλασιασμός πρόσβασης στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας

INTERNETΜόλις τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά της χώρας κάνουν σήμερα χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο 15ο Συνέδριο Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., Ελλη Παγουρτζή.

Συγκεκριμένα, τo ποσοστό πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας από το 2005 μέχρι σήμερα. Στο διάστημα αυτό η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου και η μικρότερη στο ποσοστό των συνδεδεμένων νοικοκυριών στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Σε επίπεδο αστικότητας, η χρήση Η/Υ και Διαδικτύου κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα στην Αθήνα (59% και για τα δύο) και στη Θεσσαλονίκη (58% και 57% αντίστοιχα), ενώ σχετικά χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να σημειώνονται στα αστικά κέντρα της χώρας (40% και 39% αντίστοιχα), καθώς και στις αγροτικές περιοχές (33%).

Όλο και περισσότεροι Έλληνες χρήστες αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας που προσφέρει το Διαδίκτυο. Επιπλέον, σημαντικά έχει συμβάλλει η πρόοδος της ευρυζωνικότητας στη συνολική επιτάχυνση της χώρας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Παρατηρητηρίου παρατηρείται ότι:

  • 9 στα 10 άτομα ηλικίας 16-24 χρησιμοποιούν πλέον το Διαδίκτυο ενώ παρατηρείται έντονη χρήση ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, φύλου ή επιπέδου αστικότητας. Η νέα γενιά έχει πλέον συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα ως προς την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από την ελληνική κοινωνία στο προσεχές μέλλον.
  • Η χρήση του Διαδικτύου από τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 35-54 σημείωσε μεν αύξηση το 2008, εξακολουθεί όμως να απέχει κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  • Άνοδος στη χρήση του Διαδικτύου από αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου καταγράφεται το 2008 στο σύνολο του πληθυσμού.
  • Η αποχή από το Διαδίκτυο φαίνεται να οφείλεται τόσο σε στάση ζωής και συνειδητή άρνηση όσο και έλλειψη δεξιοτήτων, κυρίως για τα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για εξάλειψη της τεχνοφοβίας μέσω της εξοικείωσης και της κατάλληλης επιμόρφωσης.

Οι Έλληνες χρήστες φαίνεται να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας που προσφέρει το Διαδίκτυο και να εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως απλή αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα & υπηρεσίες, και αποστολή και λήψη email. Έτσι, το 64% των χρηστών του τελευταίου τριμήνου του 2008 δηλώνει ότι κάνει χρήση προχωρημένων υπηρεσιών επικοινωνίας καθώς πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου, επικοινωνεί μέσω στιγμιαίων μηνυμάτων, συζητά σε ηλεκτρονικά forum, επισκέπτεται ιστολόγια (blogs), ενώ παράλληλα 1 στους 2 «κατεβάζει» και ακούει μουσική και 1 στους 5 παίζει διαδικτυακά παιχνίδια.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους είναι ανάλογη με την αντίστοιχη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, σε επίπεδο βασικής χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ειδικότερα το 2008, μετρήθηκε ότι το 96,6% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και 8 στις 10 διαθέτουν σύνδεση ευρείας ζώνης. Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στις επιχειρηματικές διαδικασίες κυμαίνεται σε συγκρίσιμα επίπεδα με την ΕΕ27.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία