Μείωση τζίρου 16% εκτιμάται φέτος στα ξενοδοχεία

Τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, με καθίζηση τζίρου και σημαντική διόγκωση ζημιών, διανύουν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της πρώτης δειγματοληπτικής έρευνας για τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων, που διενεργείται από την εταιρεία GBR Consulting για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συμβουλίου της με τη συμμετοχή προέδρων Ενώσεων Ξενοδόχων, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ελληνικά ξενοδοχεία απώλεσαν το 2009 το 16% του τζίρου τους ή έσοδα 1 δισ. ευρώ. Πτώση των μεικτών εσόδων μόνο από τα δωμάτια κατά 16,9% υπέστησαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Τα ξενοδοχεία της Κρήτης υπέστησαν πτώση μεικτών εσόδων κατά 21,7% και τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής κατά 17,8%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ζήτησε από την Πολιτεία τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχείων για το 2010, με συνέχεια αλλά και επέκταση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος για την ενίσχυση του τουρισμού της χώρας. Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, λόγω έλλειψης υποδομών, προσβασιμότητας, αναποτελεσματικής προβολής-διαφήμισης, ισχυρού ευρώ (έναντι δολαρίου, στερλίνας), υψηλών περιθωρίων τραπεζικών δανείων (υπερδιπλάσιων της Ευρωζώνης), υψηλού κόστους ΦΠΑ (5-7 μονάδες υψηλότερο των ανταγωνιστών μας) και γραφειοκρατίας. Σε ό,τι αφορά το επίδομα απασχόλησης τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μια σημαντική μερίδα εργαζομένων στα ξενοδοχεία δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούνται προκειμένου να της χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας για τον χειμώνα, συνεπεία τη μη επέκταση του μέτρου της επιδότησης εργασίας, παρά τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. «Το ίδιο λάθος», υποστήριξε, «δεν πρέπει να επαναληφθεί για το 2010».

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου εκφράστηκε η διαφωνία του κλάδου για την απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με το αντίστοιχο του Πολιτισμού.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Philoxenia υπεραμύνθηκε του υπουργικού μοντέλου σύνδεσης τουρισμού και πολιτισμού. Οπως ανέφερε, «το υπουργείο Τουρισμού αναβαθμίστηκε. Βρήκε έναν ισχυρό συνεταίρο σε ένα υπουργείο που έως σήμερα το αντιμετώπιζε μέχρι και εχθρικά». Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί μαζί τους για να καταστεί η Γενική Γραμματεία Τουρισμού και ο ΕΟΤ σύμμαχοι των επιχειρήσεων του τομέα και ότι θα είναι δίπλα τους στις συνεργασίες τους με άλλα υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «για να αναπτύξουμε σωστά τον τουρισμό χρειάζεται η στήριξη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος». Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου σε ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα εξεταστεί το ζήτημα των εργαζομένων που φαίνεται πως δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Αποτελέσματα της πρώτης δειγματοληπτικής έρευνας «Benchmarketing» για τις επιδόσεις των Ελληνικών Ξενοδοχείων

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία