Εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά η Ελλάδα στο συνεδριακό τουρισμό

Η απουσία ενός μεγάλου και σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και όχι μόνο, έχει «στιγματίσει» τον ελληνικό τουρισμό κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 19η θέση στον παγκόσμιο χάρτη οργάνωσης συνεδρίων με συμμετοχή 1,9% στη διεθνή αγορά, την ίδια στιγμή κατά την οποία η Βιέννη κατέχει μερίδιο πάνω από 2,5%.

Οι φορείς που εμπλέκονται άμεσα στην οργάνωση συνεδρίων στη χώρα μας, όπως είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων & Συνεδρίων (ΣΕΟΕΣ), αλλά και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), αλλά και έμμεσα όπως είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υποστηρίζουν ότι ένα από τα βασικά και «φλέγοντα» ζητήματα του ελληνικού τουρισμού είναι η έλλειψη του συνεδριακού μητροπολιτικού κέντρου, το οποίο σε συνδυασμό με την έλλειψη στοχευμένης προβολής και στασιμότητα της τουριστικής και κατ΄επέκταση συνεδριακής εκπαίδευσης, «τοποθετούν» τη χώρα μας στην ίδια κατηγορία με την Αργεντινή (Μπουένος Αϊρες), Βραζιλία (Σάο Πάολο) και Τόκιο.


Αξιόλογη δραστηριότητα


«Οι ιδιώτες οργανωτές τόσο των εκθέσεων, όσο και των συνεδρίων» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΟΕΣ και γ.γ. του ΣΕΤΕ κ. Τάσος Κούμανης στη «Ν» «έχουν δημιουργήσει μια αξιόλογη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να έχουν προαχθεί οργανωτικά και οι εκθέσεις και τα συνέδρια στη χώρα μας.


Τα κοινά προβλήματα είναι πρωτίστως η έλλειψη του μητροπολιτικού συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου της Αθήνας, για το οποίο επί δεκαετίες αγωνιζόμαστε και οι δύο φορείς, τόσο ο ΣΕΟΕΣ όσο και o HAPCO.


Ως προς τις εκθέσεις μεν δεν δημιουργήθηκε το μητροπολιτικό κέντρο που στοχεύαμε, αλλά τουλάχιστον από φέτος λειτουργεί ένας αξιόλογος, σύγχρονος εκθεσιακός χώρος το Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που ασφαλώς θα βοηθήσει στην εξέλιξη και στη διεθνοποίηση σημαντικού αριθμού εκθέσεων. Κάτι ανάλογο όμως δεν υπήρξε για τα συνέδρια.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι με προσπάθειες αμφοτέρων των φορέων πριν από έξι χρόνια, αποφασίστηκε η μετατροπή του κτηρίου του Tae Kwo Do σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, χωρίς όμως μέχρι τώρα να γίνει το παραμικρό. Πέραν των όσων ανάφερα για τις υποδομές, υπάρχουν και άλλα θέματα που εκκρεμούν».

Σημαντικός προορισμός


«Η Ελλάδα συνολικά σαν τουριστικός προορισμός βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους 15 σημαντικότερους στον κόσμο, δυστυχώς όμως, δεν επιτυγχάνει αντίστοιχη κατάταξη σαν συνεδριακός προορισμός» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος στη «Ν» επισημαίνοντας ότι «εάν θέλουμε να δούμε τα μεγέθη αυτής της αγοράς και σύμφωνα με τα στοιχεία της IPK, το μερίδιο της Ελλάδας στην κατηγορία conference / congress / seminar είναι μικρότερο του 0,5% στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Αυστρίας και Ελβετίας και μόνο στην αγορά της Σουηδίας, φτάνουμε το 2%.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICCA (International Congress & Convention Association) εκτιμάται ότι η Ελλάδα κατέχει περίπου το 1,9% της παγκόσμιας αγοράς, όταν μια πόλη - όχι χώρα - όπως η Βιέννη κατέχει μερίδιο πάνω από 2,5%.

«Το ερώτημα» σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «είναι πώς η χώρα μας θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο. Είναι αλήθεια ότι μέσω του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου, παρατηρούνται αυξημένες επενδύσεις για τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων κυρίως συνεδριακών και πολύ λιγότερων εκθεσιακών.

Όμως, σε επίπεδο αερομεταφορών δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, γεγονός που συνιστά ανταγωνιστικό μειονέκτημα, έναντι άλλων συνεδριακών προορισμών.

Επίσης, απουσιάζει ακόμα η οργάνωση του χώρου για την οποία είναι απαραίτητη η συνέργεια του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από το βαθμό που θα ενεργοποιηθούμε σε επίπεδο αερομεταφορών και οργάνωσης / προβολής του προϊόντος.

Η όποια διαφημιστική προσπάθεια γίνει για την προβολή του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας, χωρίς παράλληλα να έχει εξασφαλισθεί η υποστήριξη από πλευράς αερομεταφορών και product management, ελάχιστα αποτελέσματα θα έχει».


Επισημάνσεις του HAPCO


«Η μη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος διοργανωτή συνεδρίων (PCOs), η έλλειψη μητρώου συνεδρίων, η έλλειψη στοχευμένης προβολής, η στασιμότητα της τουριστικής και κατ' επέκταση συνεδριακής εκπαίδευσης, όπως ακόμα και η έλλειψη ενός μεγάλου και σύγχρονου Συνεδριακού Μητροπολιτικού Κέντρου» είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του HAPCO κ. Ντίνος Αστράς τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός.

Οπως τόνισε στη «Ν» ο κ. Αστράς, «όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν πάγια προβλήματα του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού και για αυτό το λόγο ο HAPCO με κάθε ευκαιρία τα επισημαίνει στην πολιτεία και επιμένει για την άμεση διευθέτησή τους, ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει επιτέλους τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια συνεδριακή αγορά.


Απ' αυτές τις προσπάθειες όμως, το επίσημο κράτος, ενώ τις υπερθεματίζει φραστικά, ουσιαστικά απουσιάζει. Όλες οι προσπάθειες προβολής του συνεδριακού προϊόντος οφείλονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.


Απ΄ αυτήν σχεδιάζονται, χρηματοδοτούνται και σφραγίζονται» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αστράς.


«Για τη διατήρηση αυτών των διακρίσεων, αλλά κυρίως για την αναρρίχηση της Ελλάδας και των ελληνικών προορισμών στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν.


Απαιτείται η ουσιαστική συνδρομή της πολιτείας, η οποία με έμπρακτες δράσεις και "πραγματικά" κίνητρα μπορεί να ενισχύσει την ταυτότητα του ελληνικού συνεδριακού προϊόντος.


Η τύχη του περίφημου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στο Φάληρο παραμένει εδώ και χρόνια στις ελληνικές καλένδες. Η λειτουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου» καταλήγει ο κ. Αστράς, «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια για την αναρρίχηση του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα τα περισσότερα συνέδρια που διοργανώνονται στη χώρα μας είναι μικρής και μεσαίας τάξης.

Αναμφισβήτητα όμως, η λειτουργία του θα μαγνητίσει περισσότερα και μεγαλύτερα συνέδρια στη χώρα μας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα πενταετίας τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της συνεδριακής αγοράς».


Τα βασικά προβλήματα


Συνοπτικά ο κ. Τάσος Κούμανης επισημαίνει τα προβλήματα του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας:


- Η δημιουργία ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου που να ορίζει τα της λειτουργίας αμφοτέρων των δραστηριοτήτων των εκθέσεων και των συνεδρίων, καθώς και των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων.


- Η θέσπιση του μητρώου των οργανωτών εκθέσεων και συνεδρίων για να εκλείψει αυτή η ανεξέλεγκτη παρουσία καιροσκόπων και αυτόκλητων οργανωτών που εκθέτει τους επαγγελματίες και των δύο δραστηριοτήτων.


- Η ίδρυση του Εθνικού Γραφείου Εκθέσεων και Συνεδρίων με τη συμμετοχή του ΕΟΤ και των εκπροσώπων των δύο φορέων.


- Τέλος, η θέσπιση εθνικής εκθεσιακής και συνεδριακής πολιτικής.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία