Αθήνα: Ουραγός στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων

Η Βαρσοβία στην Πολωνία ανακηρύχτηκε από την 20η ετήσια έρευνα European Cities Monitor ως η πόλη που μπορεί να αναμένει τη μεγαλύτερη εισροή εταιρειών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας τη Μόσχα σε δημοτικότητα η οποία έπεσε στη δεύτερη θέση.

Το Λονδίνο πάντως, παρέμεινε για ακόμα μια φορά ο top προορισμός πόλης της Ευρώπης για την εγκατάσταση μιας εταιρείας, μια θέση που διατηρεί από τότε που πραγματοποιήθηκε η έρευνα για πρώτη φορά το 1990 παραμένοντας το ηγετικό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Το Παρίσι και η Φρανκφούρτη κατέχουν ξανά τη 2η και 3η θέση. Όσον αφορά στην Αθήνα, αυτή βρίσκεται στην 34η θέση δηλαδή στη τελευταία θέση της κατάταξης, καθώς φαίνεται να μην αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Cushman & Wakefield στις 500 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες, το Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η πόλη με την καλύτερη επίδοση και η 14η καλύτερη Ευρωπαϊκή πόλη για επιχειρήσεις.
Η ετήσια έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη & Διευθύνοντες Συμβούλους, υπεύθυνους για την επιλογή της εγκατάστασης της επιχείρησης σε 500 από τις πιο μεγάλες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Από την έρευνα προκύπτει μια συνολική κατάταξη Ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες θεωρούνται από την επιχειρηματική κοινότητα ως "η καλύτερη για επιχειρήσεις" και "η καλύτερη για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης σήμερα". Επιπρόσθετα στην συνολική κατάταξη, 34 πόλεις κρίνονται σύμφωνα με έναν αριθμό κριτηρίων, όπως η ποιότητα ζωής, τηλεπικοινωνίες, πρόσβαση στις αγορές, διαθεσιμότητα και ποιότητα προσωπικού, κόστος χώρου γραφείων και συγκοινωνίες.

Στην τελευταία θέση η Αθήνα

Κατά την έρευνα η Αθήνα φαίνεται ότι δεν θεωρείται ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις, έναντι άλλων πόλεων που αναπτύσσονται με πολύ γρηγορότερους και σταθερούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Cushman & Wakefield Αθήνας, η θέση της Αθήνας στην κατάταξη των επικρατέστερων Ευρωπαϊκών πόλεων ως επιχειρηματικά κέντρα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή και όπως και το 2008 βρίσκεται στην 34η θέση δηλαδή στη τελευταία θέση της κατάταξης. Σε σχέση με τις επιμέρους βαθμολογίες πάντως, η Αθήνα βελτίωσε μόνο τη θέση της στην διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων ενώ υψηλή θέση καταλαμβάνει στο παράγοντα κόστος προσωπικού όπου παρά την πτώση σε σχέση με το 2008 συνεχίζει να βρίσκεται υψηλά στη βαθμολογία στην 11η θέση.


Η λίστα


Στην 20η της επέτειο, η έρευνα European Cities Monitor του 2009 παρουσιάζει μια ειδική ανάλυση των επιδόσεων των πόλεων από το 1990. Όλες οι πόλεις κλειδιά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης βελτίωσαν την κατάταξη τους μετά την είσοδό τους στην ΕΕ, με την Πράγα και τη Βαρσοβία να είναι οι πόλεις με την μεγαλύτερη άνοδο στην 21η και 23η θέση αντίστοιχα μετακινούμενες από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης το 1990.


Οι Ισπανικές πόλεις της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης προτιμήθηκαν ιδιαίτερα και έλαβαν την 4η και 6η θέση αντίστοιχα στην κατάταξη του 2009. Το 1990 καμία δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα και κατείχαν την 11η και 17η θέση αντίστοιχα. Την επόμενη χρονιά μετά τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων η Βαρκελώνη ανέβηκε τρεις θέσεις και για πρώτη φορά μπήκε στην πρώτη δεκάδα. Από τότε παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα. Παρομοίως, το Μάντσεστερ φιλοξένησε το 2002 του Αγώνες της Κοινοπολιτείας και ανέβηκε από την 19η στην 13η θέση. Φέτος βρίσκεται στην 16η θέση.



Κατάταξη 2009 (2008) Πόλη


1. (1) Λονδίνο

2. (2) Παρίσι

3. (3) Φρανκφούρτη

4. (5) Βαρκελώνη

5. (4) Βρυξέλες

6. (7) Μαδρίτη

7. (9) Μόναχο

8. (6) Άμστερνταμ

9. (8) Βερολίνο

10. (13) Μιλάνο




Στην κορυφή το Λονδίνο, παρά την κρίση


Το Λονδίνο κατατάσσεται ως η νούμερο ένα πόλη στους μισούς από τους 12 σημαντικούς παράγοντες της κατάταξης περιλαμβάνοντας την πρόσβαση στις αγορές, τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού και τους διεθνείς και εσωτερικούς κόμβους μεταφοράς. Παρόλα αυτά, η βαθμολογία του είναι χαμηλή στο κόστος προσωπικού, στο κόστος γραφειακών χώρων και στα επίπεδα μόλυνσης.
Ο James Young, επικεφαλής του γραφείο της Cushman & Wakefield στο City του Λονδίνου, σχολίασε σχετικά ότι, "μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers μόλις ένα χρόνο πριν, το Λονδίνο πέρασε ένα δύσκολο διάστημα. Η έρευνα αυτής της χρονιάς, παρόλα αυτά, είναι η απόδειξη ότι δεν έχασε τη θέση του ως το ηγετικό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και ίσως του κόσμου. Παρόλο που οι γραφειακοί χώροι παραμένουν σχετικά ακριβότεροι απ' ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα κόστη μειώθηκαν σημαντικά αυτή τη χρονιά και οι χρήστες που ψάχνουν να εγκατασταθούν εδώ θα βρουν ιστορικά χαμηλά ενοίκια τα οποία είναι πιθανόν να παραμείνουν ανταγωνιστικά έως το 2010 τουλάχιστον. Καθώς πρόκειται να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα επωφεληθούν επίσης από μία από τις μεγαλύτερες τοπικές επενδύσεις σε υποδομή που έχουμε δει ποτέ".


Προβάλλουν τα δυνατά τους σημεία


Στην φετινή κατάταξη η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη βρίσκονται στην 4η και 6η θέση παρόλο που το 1990 βρίσκονταν μόλις στην 11η και 17η θέση. Η Elaine Rossall, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Cushman & Wakefield, ανέφερε ότι, "καθώς οι εταιρείες αναμφίβολα περιορίσανε τις επιχειρήσεις τους στην παρούσα φάση, ο αντίκτυπος του να είναι εγκατεστημένες στη σωστή τοποθεσία κάνει τεράστια διαφορά στην επιτυχία ενός οργανισμού και θεωρούν την επιλογή τοποθεσίας σοβαρή υπόθεση. Ενώ ένας αριθμός πόλεων ξεχωρίζουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη οι οποίες έχουν καλή βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες, αυτό που είναι προφανές σε αυτές τις πόλεις είναι ότι "προκαλούνται" από αρκετές πόλεις σε μεμονωμένους παράγοντες. Για παράδειγμα, το Βερολίνο φαίνεται να είναι μια φοβερή πόλη στις εσωτερικές συγκοινωνίες και διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων, ενώ η Γενεύη σημείωσε υψηλή βαθμολογία στο επενδυτικό κλίμα και την ποιότητα ζωής. Είναι αναγκαίο όλες οι πόλεις να προωθούν τον εαυτό τους αποτελεσματικά, υπογραμμίζοντας τα δυνατά τους σημεία, εάν θέλουν να προσελκύσουν μεγάλη εισροή εταιρειών όταν η Ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει.



Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν


Η έρευνα European Cities Monitor ρώτησε επίσης τις εταιρείες ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπ' όψιν όταν πρόκειται να αποφασίσουν για την μετεγκατάσταση της επιχείρησης. Εύκολη πρόσβαση στις αγορές, οι πελάτες ως ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας, με τις τηλεπικοινωνίες να βρίσκονται οριακά μπροστά από τις εθνικές και διεθνείς συγκοινωνίες συνδέσεις.
Αυτοί που έλαβαν μέρος στη μελέτη είπαν επίσης ότι φόβοι για τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία ακολουθείται από την διαθεσιμότητα κεφαλαίων των εταιρειών είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Η οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θεωρείται λιγότερο σημαντικός παράγοντας αυτή τη χρονιά καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιοχής επηρεάστηκε σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία