Κολλημένοι με τις επιταγές οι Έλληνες

 europeancentralbank_logo2_F28055.jpg
Στις συναλλαγές τους οι Έλληνες αποδεικνύονται από τους πρωταγωνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρήση επιταγών, οι οποίες αποτελούν προφανώς πρόσφορο μέσο για την «παράκαμψη του τραπεζικού δανεισμού».

Η υπερβολική χρήση τους σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας οδήγησε αναπόφευκτα στη διόγκωση του φαινομένου των ακάλυπτων επιταγών, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, προκαλώντας κοινωνικούς τριγμούς.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις επιταγές ως μέσο για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους.

Μάλιστα φαίνεται ότι, με εξαίρεση τους Γάλλους, το καρνέ των επιταγών αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ στις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες. Αντιθέτως, σε χώρες με μεγαλύτερη παράδοση στις τραπεζικές συναλλαγές οι πολίτες προτιμούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με πιο άμεσους τρόπους (εμβάσματα, τραπεζικές πιστώσεις).

Βέβαια αυτό οφείλεται στο ότι στην Ε.Ε. οι επιταγές αποτελούν μέσο πληρωμής, ενώ στην Ελλάδα μέσω του θεσμού των μεταχρονολογημένων επιταγών υποκαθίστανται με αυτές τα τραπεζικά δάνεια.

Σήμερα όμως που η οικονομική δραστηριότητα έχει πιεστεί και οι τράπεζες έχουν γίνει ακόμη πιο φειδωλές στις χορηγήσεις τους, οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν μεταβληθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία.

Ακάλυπτες 2,5 δισ. ευρώ

Ήδη το ποσό των επιταγών που οι εκδότες τους έχουν βρεθεί σε αδυναμία να τις καλύψουν υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη, αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ το 2008 το 17% των συναλλαγών στην ελληνική αγορά αφορούσε επιταγές.

Στην Ιταλία το ποσοστό των συναλλαγών που διεκπεραιώθηκε με επιταγές αντιπροσώπευε μόλις το 10% και στην Πορτογαλία το 12,4%. Εξαίρεση αποτελούν οι Κύπριοι, οι οποίοι συναγωνίζονται τους Έλληνες στη χρήση των επιταγών. Το ποσοστό των συναλλαγών αυτών στη μεγαλόνησο ξεπέρασε το 31%.

Ιδιαίτερη κλίση όμως εμφανίζουν οι Έλληνες και στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Παρ' όλο που ο δανεισμός μέσω των πιστωτικών καρτών είναι από τους πλέον ασύμφορους, καθώς χρεώνεται με επιτόκια που άγγιζαν το 20%, το 2008 περίπου οι μισές από τις συναλλαγές στην Ελλάδα έγιναν με αυτό το μέσο.

Η χρήση των πιστωτικών καρτών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΚΤ, είναι διαδεδομένη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο στις πιο αναπτυγμένες απ' αυτές οι καταναλωτές φροντίζουν να εξοφλούν το υπόλοιπο των πιστωτικών τους καρτών σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το υπόλοιπό τους να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. 

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία