Πολιτικές για το μέλλον της νησιώτικης Ελλάδας

... ήταν το θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας «Νήσων Περίπλους», στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας της Κ.Π. LEADER+, στις 25 Ιουνίου 2009 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.

Συντνιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ εισηγητές ήταν οι κ.κ  Νίκος Δένδιας, υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Νίκος Σηφουνάκης, τέως υπουργός Αιγαίου και Φώτης Κουβέλης, βουλευτής Β' Αθηνών. Οι συμμετέχοντες του πάνελ απάντησαν σε ποικίλα ερωτήματα, όπως:

  • Ποια είναι τα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών;
  • Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι; Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες οι απειλές;
  • Πως θα αξιοποιηθεί το κοινοτικό κεκτημένο;
  • Πως θα αποκτήσουν ενιαία και ισχυρή φωνή οι νησιωτικές κοινωνίες;

Κοινό συμπέρασμα ήταν το ότι τα εκατοντάδες νησιά της Ελλάδας δεν αποτελούν απλώς μια μορφολογική ιδιαιτερότητα, η οποία τα καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό, αλλά συνιστούν έναν περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο, με εξειδικευμένες οικονομικές δραστηριότητες, αυθεντικά προϊόντα, ενδιαφέρουσα κοινωνική διάρθρωση, ιδιαίτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, ένα απόθεμα το οποίο επιβάλλεται να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί.

Η νησιωτικότητα και η γεωγραφική απομόνωση αποτελούν ένα μεγάλο μειονέκτημα με ένα πλήθος ειδικών αναγκών. Αυτός είναι ο λόγος που το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας κάνει ειδική αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν περιοχές με γεωγραφικά μειονεκτήματα, όπως  οι νησιωτικές, έχουν επανειλημμένα αναγνωριστεί θεσμικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοινός τόπος των παρεμβάσεων, ήταν  η ανάγκη για συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, η αντιμετώπιση των επιμέρους θεμάτων τα οποία διαμορφώνουν την καθημερινότητα των νησιωτών και η απαίτηση για ενιαία και ισχυρή φωνή των νησιωτικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο των προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν στην εκδήλωση, κομβικής σημασίας θεωρείται εκείνη για την υιοθέτηση της αρχής του μεταφορικού ισοδύναμου, η οποία εξασφαλίζει το γεγονός ότι η μετακίνηση δια θαλάσσης θα στοιχίζει στον πολίτη όσο και μια αντίστοιχη μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα και όχι πολλαπλάσια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Κοινό υπήρξε επίσης το αίτημα για άρση κάθε εμποδίου στην προσβασιμότητα, κυρίως σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική μέριμνα, η ενεργειακή ασφάλεια, η διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων  κ.λπ.

Στην εκδήλωση υπήρξε εντυπωσιακή συμμετοχή Βουλευτών, εκπροσώπων Υπουργείων, αιρετών της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στελεχών των Αναπτυξιακών Εταιρειών, Φορέων από όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας, αλλά και πλήθους νησιωτών οι οποίο διαμένουν στην Αθήνα. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκπροσωπήθηκε από τον Β' Αντιπρόεδρο του κ. Λεονάρδο Ρούσσο.

Παράλληλα με τη συζήτηση, στον εκθεσιακό χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάστηκε η Φωτογραφική Έκθεση με τίτλο «Νήσων Περίπλους-Στεριές Θαλασσινών» με θέμα τη Νησιωτικότητα., ενώ παρουσιάστηκαν επίσης, για πρώτη φορά, πέντε ιδιαίτερης αισθητικής αξίας Εκδόσεις του Δικτύου «Νήσων Περίπλους»:

  • Φωτογραφικό λεύκωμα με αξιοθέατα «Στεριές Θαλασσινών»
  • Φωτογραφικό λεύκωμα για την αρχιτεκτονική των νησιών «Αρχιτεκτονική του Φωτός»
  • Οδηγός Εναλλακτικού Τουρισμού «Νήσων Περίπλους...Εναλλακτικά»
  • Λεύκωμα γαστρονομίας «Κύματα Γεύσεων»
  • Τόμος άρθρων και εισηγήσεων «Ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της νησιωτικής Ελλάδας»

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία