SMALL BUSINESS ACT «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις»

ypan_F2287.jpgΔέσμη δράσεων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ευρωπαικού Small Business Act για την ενισχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα στις δράσεις που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα προωθείται η δυνατότητα ταχύτατης ίδρυσης ΕΠΕ και Α.Ε. στα επιμελητήρια της χώρας σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενισχύονται τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ), τα οποία μετεξελίσσονται σε ενιαίο δικτυακό σύστημα δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, καθιερώνεται το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ), με τη δημιουργία της υποδομής στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) και στους φορείς του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών και την ηλεκτρονική παρακολούθηση και εκτέλεση των συμβάσεων και προωθείται η νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης ΜμΕ που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Small Business Act αποτελεί ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών και μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ενισχυθούν η αειφόρος ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη.

Το πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Κίνητρα για επιχειρηματική αξιοποίηση από τις ΜμΕ των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
  • Βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες προμήθειες.
  • Διασφάλιση της δεύτερης ευκαιρίας σε έντιμους επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει.
  • Εξασφάλιση της πληρωμής των ΜμΕ εντός καθορισμένης προθεσμίας 30 ημερών.
  • Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.
  • Περιορισμό της γραφειοκρατίας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για την υλοποίηση αντίστοιχης δράσης, Small Business Act για την Ελλάδα, προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στηρίζοντας τη ρευστότητα και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ:

1. Νομοθεσία για τη μείωση του κόστους και του χρόνου, όσον αφορά στην ίδρυση μιας Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης.
2. Παρουσίαση του σχεδίου νόμου με τίτλο "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ" που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών για μία ανταγωνιστική βιομηχανία.
3. Αξιοποίηση με αυξανόμενους ρυθμούς του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" (EΠΑΝ ΙΙ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-13 με συνολικό προϋπολογισμό 6,3 δισ. ευρώ (3,2 δισ. σε δημόσια δαπάνη), που έχει ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής το 39% των δράσεων.
4. Διάθεση αυξημένων κονδυλίων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας νέων και γυναικών.
5. Ενίσχυση της δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως έντασης γνώσης (spin-off και spin-out), με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας.
6. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επιχειρηματική αξιοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων με δράσεις όπως η "Πράσινη Επιχείρηση" και οι "Πράσινες Υποδομές".
7. Στήρηξη της πρωτοτυπίας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (δράση "ΠΡΩΤΟΤΥΠΩ 2009").

a. Παροχή στις ΜμΕ ευκαιριών για ανάπτυξη νέων και πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών ή /και διαφοροποίηση των υπαρχόντων με το πρόγραμμα "Εξελίσσομαι".

b. Ενθάρρυνση για την αξιοποίηση από τις ΜΜΕ της επιστημονικής γνώσης για τη δημιουργία καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών με δράσεις μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ όπως τα "κουπόνια καινοτομίας" και η "Συνεργασία".

8. Αναβάθμιση του ρόλου του ΤΕΜΠΜΕ με μετατροπή του σε ευέλικτο εργαλείο στην υπηρεσία των ΜμΕ. Ήδη από την α και β φάση του ΤΕΜΠΜΕ έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα 45.218 ΜμΕ, ενώ παράλληλα διασφαλίστηκαν 193.403 εργαζόμενοι και προσφέρεται συνολική ρευστότητα στις ΜμΕ της χώρας σε ένα πολύ μικρό διάστημα μηνών ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία