Ο «χάρτης» του γρήγορου Internet

 

Πρόεδρος της ΕΕΤΤ: Τα επόμενα χρόνια οι τιμές θα μειωθούν και οι ταχύτητες θα ανέβουν

Περαιτέρω μειώσεις στις μέσες τιμές των πακέτων για την ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο εκτίμησε ότι θα επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθηγητής Ν. Αλεξανδρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της τετραετούς θητείας του.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι αν και οι τιμές είναι πλέον σχετικά καλές, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί έως και 78% στις μεγάλες ταχύτητες, υπάρχουν σαφή περιθώρια βελτίωσης τόσο των χρεώσεων όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών: «Σε τέσσερα χρόνια οι ταχύτητες θα έχουν τετραπλασιαστεί. Το στοίχημα είναι αν η αγορά θα μπορέσει να αντεπεξέλθει», τόνισε.

Σήμερα, πάντως, πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει το 50% του πληθυσμού, ενώ η πρόσβαση στο γρήγορο Ιντερνετ, που ήδη φτάνει το 15,5%, αναμένεται να ξεπεράσει το 17% έως τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στις ταχύτητες σύνδεσης. Ετσι ενώ τον Δεκέμβριο του 2005 το 83% συνδεόταν με ταχύτητα μικρότερη του 0,5 Mbps, σήμερα το 35,7% απολαμβάνει ταχύτητες 1 Mbps και το 37,1% μεγαλύτερες των 10 Mbps.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στη θέση του προέδρου, είπε ξεκάθαρα ότι η ΕΕΤΤ δεν ρωτήθηκε σχετικά κατά την κατάρτισή του.

Παρ' όλα αυτά η Επιτροπή έστειλε τις παρατηρήσεις της σε ορισμένα σημεία, οι οποίες, ωστόσο, ουδείς γνωρίζει αν ελήφθησαν υπόψη στην τελική μορφή του κειμένου.

Την ψηφιακή ταυτότητα ολόκληρης της Ελλάδας με ένα... κλικ προσφέρει πλέον η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μέσω του διαδραστικού χάρτη ευρυζωνικότητας (gis) που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της www.eett.gr.

Οι χρήστες του Ιντερνετ μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ενημερωθούν για τις περιοχές, στις οποίες προσφέρεται γρήγορο Ιντερνετ στην Ελλάδα καθώς επίσης και για τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ο συνδρομητής μπορεί με απλό τρόπο πληκτρολογώντας τη διεύθυνση, για την οποία ενδιαφέρεται, να ενημερωθεί για την ύπαρξη ευρυζωνικού δικτύου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία αναφέρονται οι μέγιστες δυνατές ταχύτητες ADSL και η απόσταση από το πιο κοντινό τηλεπικοινωνιακό κέντρο.

Μέσω του χάρτη φαίνεται και το αν είναι εφικτή η παροχή άλλων υπηρεσιών, όπως η τηλεόραση μέσω Διαδικτύου, δεδομένου ότι για ικανοποιητική ποιότητα λήψης IPTV απαιτείται ταχύτητα σύνδεσης μεγαλύτερη των 4 Mb.

Στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφόρησης Ευρυζωνικότητας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το... ψηφιακό «κτηματολόγιο» της χώρας, ο χρήστης του Ιντερνετ μπορεί να δει να εμφανίζονται ομοκεντρικά γύρω από τα αστικά κέντρα με τα οποία συνδέονται οι οικίες των συνδρομητών, ζώνες χρωματισμένες με χρωματικό κώδικα ανάλογα με τις αναμενόμενες ταχύτητες σύνδεσης, όπως αυτές διαμορφώνονται βάσει του κριτηρίου της απόστασης από τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εντοπίζει άμεσα με το... ποντίκι του τα ακριβή σημεία στα οποία προσφέρονται υπηρεσίες ασύρματου Ιντερνετ με ελεύθερη πρόσβαση αλλά και τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, κ.λπ.) που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες έναντι αντιτίμου.

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τη διέλευση των δικτύων οπτικών ινών από συγκεκριμένες οδούς, καταγραφή η οποία αποδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ότι σε δρόμους όπως η 3η Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, υφίστανται αυτή τη στιγμή τέσσερα παράλληλα δίκτυα, στα οποία θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί η συνεγκατάσταση που θα μείωνε σημαντικά τόσο τα κόστη όσο και την ταλαιπωρία των περιοίκων.

eett_map_F28301.jpg

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία