Το καμπανάκι για το ενδεχόμενο κοινωνικής έντασης κρούουν πέντε επιμελητήρια

Στον σωστό δρόμο αλλά ανεπαρκή κρίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση τα πέντε διμερή επιμελητήρια, που δραστηριοποιούνται στη χώρα και ζητούν έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και αλλαγή νοοτροπίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτιμήσεις είναι δυσμενείς για την ταχύτητα εξόδου της χώρας από την κρίση, ενώ σημειώνεται με έμφαση το ενδεχόμενο να ενταθεί η κοινωνική ένταση και «οι αναταραχές είναι πιθανόν να προέλθουν από τον χώρο των μεταναστών, καθώς είναι οι λιγότερο προστατευμένοι από το σύστημά μας».


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Παυσίπονα μικρής διάρκειας, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και δυσάρεστα για τον λαό, χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων διμερών εμπορικών επιμελητηρίων τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, σημείωσαν με έμφαση ότι δεν τάσσονται υπέρ των απολύσεων, αλλά αν δεν υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και δεν προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως στον δημόσιο τομέα, τότε σημείωσαν το ενδεχόμενο έκρηξης των κοινωνικών αναταραχών.
Τα Επιμελητήρια Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό και Ελληνοϊταλικό διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων από τις 14 Μαΐου μέχρι και τις 25 Ιουνίου με ομιλητές τους πρώην υπουργούς Οικονομίας Σ. Μάνο, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Αλογοσκούφη και Ν. Χριστοδουλάκη, την αρμόδια για θέματα Οικονομίας του ΠαΣοΚ βουλευτή κυρία Λούκα Κατσέλη, καθώς και τον σημερινό υπουργό κ. Ι. Παπαθανασίου, ώστε να καταθέσουν προτάσεις για τη διαμόρφωση στρατηγικής στην οικονομία. Αυτές θα τις συνθέσουν και θα τις μετατρέψουν σε εργαλείο εργασίας και κείμενο προτάσεων ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρας και ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του διεθνούς οίκου Boston Consulting Group κ. Ν. Βρεττός και οι προτάσεις θα αποσταλούν στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ξεπεραστεί η νοοτροπία της «πολιτικής ατολμίας», που χαρακτηρίζει το σύστημά μάς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι πρόεδροι του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης και του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Χ. Χατζόπουλος εξέφρασαν τους φόβους τους για την πρόκληση κοινωνικών αναταραχών, ενώ ο κ. Γραμματίδης επέκρινε την κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνει: «Τα άμεσα/βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν μπορεί παρά να είναι δυσάρεστα για τον λαό. Είναι παράλληλα και μη επαρκή, αφού δεν λύνουν ριζικά το θέμα, δεν καταστέλλουν την ασθένεια και αποτελούν παυσίπονα μικρής διάρκειας κι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Η ασθένεια βρίσκεται στις δομές της οικονομίας μας και της διοικητικής μηχανής. Σ' αυτή θα πρέπει να εντοπισθούμε για την οριστική καταστολή της. Αυτό απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πού σίγουρα δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα».


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μ. Μαΐλλης δήλωσε ότι η κρίση θα περάσει, αλλά πρόσθεσε πως οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικές, καθώς οι συνεχείς αναβολές στους εκσυγχρονισμούς και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν διογκώσει τα προβλήματα.
Ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χ. Γκορίτσας από την πλευρά του ανέφερε ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποφασίζονται ύστερα από δημόσια διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία και ο κ. Χατζόπουλος και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Β. Καπότσι σημείωσαν τη σημασία των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ενέργεια, ώστε η απώλεια εργατικών θέσεων να αντισταθμιστεί με νέες σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία