Επίσκεψη Εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων από τον βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Γιάννη Γκιόκα

Διήμερη επίσκεψη στη Σύρο πραγματοποίησε ο βουλευτής Υπολοίπου Αττικής του Κ.Κ.Ε. και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Κ.Ν.Ε. κ. Γιάννης Γκιόκας. sinantisikke01_F3245.jpg

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, ο βουλευτής έλαβε μέρος, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, σε Επίσκεψη Εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Σύρου του Κ.Κ.Ε. αποτελούμενης από την κ. Κέλλυ Γαβιώτη και τους κ.κ. Στέλιο Μαγουλά και Γιάννη Δεναξά.

Eκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στη συνάντηση συμμετείχαν, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Β' αντιπρόεδρος κ. Λεονάρδος Ρούσσος, η Γενική Γραμματέας κ. Άννα Δαφνά, ο Διοικητικός Προϊστάμενος κ. Αλέξης Τσιάντης, ο Διευθυντής του Κ.Ε.Τ.Α Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Καλώστος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Γιάννης Παλαιολόγος, καθώς και στελέχη του Επιμελητηρίου και της ΕΤ.Α.Π Κυκλάδων. 

Καλωσορίζοντας τον κ. Γκιόκα, ο κ. Ρούσσος τόνισε το γεγονός ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι ένα από τα ελάχιστα της χώρας, όπου υποψηφιότητα για τη διοίκηση έβαλε μόνο ένας συνδυασμός ανεξάρτητος από κομματικούς «χρωματισμούς» και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη παρουσίαση των πεπραγμένων και των δράσεων του φορέα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στα μέλη του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στην προσπάθεια, εκ μέρους του Επιμελητηρίου, της προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων, της ενημέρωσης και προστασίας των επαγγελματιών, αλλά και στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επεσήμανε δε τον προβληματισμό των τοπικών επιχειρήσεων και την επιβεβλημένη ανάγκη για στήριξη της επιχειρηματικότητας - κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - από το Κράτος, το οποίο οφείλει να στηρίξει την οικονομία με την εφαρμογή άμεσων μέτρων τόνωσης των επενδύσεων. Ο κ. Ρούσσος τόνισε, τέλος, ότι ο δανεισμός των επιχειρηματιών από τις Τράπεζες είναι ενίοτε απαραίτητος, αλλά εμπεριέχει και προβλήματα τα οποία τα Επιμελητήριο προσπαθεί να επισημαίνει στους επαγγελματίες.

Τέλος, ο κ. Ρούσσος επεσήμανε την σημαντικότητα του να υπάρξει, από δω και πέρα, μια ενιαία προσέγγιση των προβλημάτων τόσο από τους επιχειρηματίες, όσο και από τους εργαζόμενους, καθώς η επιβίωση των επιχειρήσεων από την παρούσα κατάσταση είναι προς το συμφέρον όλων, πράγμα στο οποίο συμφώνησε ο κ. Γκιόκας.

Ο κ. Γκιόκας, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων στην συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους, θεώρησε σαν πραγματικό αίτιο της κρίσης - την οποία χαρακτήρισε ως κρίση όλου του συστήματος του καπιταλισμού και όχι μόνο χρηματοπιστωτική - την υπερσυσσώρευση πλούτου στους λίγους με αποτέλεσμα την όξυνση της ανασφάλειας και την αβεβαιότητα των μεγάλων λαϊκών στρωμάτων.

Αναφερόμενος στον Τουρισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος οικονομικός κλάδος που πλήττεται άμεσα στη χώρα μας, ο κ. Γκιόκας πρότεινε δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της επερχόμενης κρίσης με την άρση επιδοτήσεων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τη θέσπιση συγκροτημένου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού και την παροχή φθηνών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τη πολιτική θέση του Κ.Κ.Ε. οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα με τους μικρούς επιχειρηματίες, καθότι και οι δύο αυτές κοινωνικές ομάδες πλήττονται από την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. 

Ο βουλευτής, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα του δανεισμού των επιχειρηματιών, όπως αυτό τέθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητήριου, με τα παράπλευρα προβλήματα του για τα οποία είναι ενήμερο και αφυπνισμένο το Επιμελητήριο, και απέρριψε τη λογική της προστασίας των μικρών επιχειρήσεων μέσω του δανεισμού αντιπροτείνοντας τη θέσπιση επιδότησης ενοικίου και την αύξηση του Αφορολόγητου.

Ο κ. Γκιόκας αναφέρθηκε, επίσης, στη τόνωση και αναβάθμιση των μονίμως νοσούντων κλάδων της Δημόσιας Παιδείας και της Υγείας των οποίων η δυσλειτουργία αποτελεί μια συνεχή πηγή αφαίμαξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων και μεσαίων επαγγελματιών. 

Σχετικά με το ακανθώδες θέμα του Ακτοπλοϊκού ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. θεωρεί ότι οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να διεκδικήσουν μαχητικά συχνές, φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις, την άμεση δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και την απόρριψη του σκανδαλώδους κρατικού μέτρου επιδότησης των εφοπλιστών.sinantiskkei02_F3333.jpg

Αναφερόμενος ο κ. Γκιόκας στο πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης, έκρινε ότι η μεταπήδηση από έναν ασφαλιστικό φορέα σε άλλο δημιουργεί στον εργαζόμενο την ανάγκη παραμονής στον εργασιακό χώρο του μέχρι προχωρημένης ηλικίας, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Έκανε δε γνωστό στους παρευρισκόμενους ότι, το Κ.Κ.Ε. έχει πρόσφατα καταθέσει τρεις προτάσεις νόμων στη Βουλή που αφορούν στην προστασία των ανέργων, στη δημιουργία αποθεματικών ταμείων και στην προστασία του λαϊκού εισοδήματος με την κατάργηση του Φ.Π.Α.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε, τέλος, να αποστείλει σύντομα στο Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερωτικά έντυπα με τις θέσεις του Κ.Κ.Ε. σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις.

Μετά τη λήξη της ενδιαφέρουσας επίσκεψης εργασίας, ο κ. Γκιόκας ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο και τα στελέχη του Επιμελητήριου στον περιβάλλοντα χώρο του πρόσφατα αναπαλαιωμένου Αρχοντικού Πρασσακάκη, νεοκλασικού μεγάρου της πρώτης τριακονταετίας του 19ου αιώνα και ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπου σύντομα θα φιλοξενηθεί ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία