Ποινές σε όσους σπαταλούν το νερό προτείνει η Ο.Κ.Ε.

Την επιβολή ενός «πράσινου» φορολογικού συστήματος, που θα αποδίδει οικονομικά κίνητρα οικολογικής δράσης και θα επιβάλλει ποινές στις εχθρικές για το νερό πρακτικές, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) στη γνώμη πρωτοβουλίας που εξέδωσε για τους υδατικούς πόρους.

water_F9281.jpgΌπως επισημαίνει, η «πράσινη» ανάπτυξη και οι «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες, επειδή ακριβώς ενσωματώνουν τους περιβαλλοντικούς στόχους, λειτουργούν αφ' εαυτών και ως κίνητρα οικολογικής συμπεριφοράς. Οι «πράσινοι» λογαριασμοί, με την ένταξη στα οικονομικά μεγέθη, όπως στο ΑΕΠ, τον κρατικό προϋπολογισμό, κ.λπ., με θετικό πρόσημο της αξίας του υδατικού κεφαλαίου και με αρνητικό των φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, μπορούν να συμβάλουν για να επιτευχθεί ο στόχος της επάρκειας των υδατικών αποθεμάτων, για την οποία δεν απαιτείται μονόπλευρη και αδιέξοδη περιβαλλοντικά εξασφάλιση ολοένα και περισσότερων υδατικών αποθεμάτων, αλλά αντιθέτως, η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης του νερού.

Η Ο.Κ.Ε. τονίζει ακόμη ότι μεγάλο μέρος των μόνιμων υδατικών αποθεμάτων καταναλώνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να αναπληρώνεται, με κύρια αιτία την αυξημένη ζήτηση πρώτα στις αγροτικές και μετά και στις αστικές, βιομηχανικές, τουριστικές και ενεργειακές αναπτυξιακές δραστηριότητες, οι οποίες δεν σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις φυσικές δυνατότητες των υδατικών της συστημάτων.

Το σοβαρό υδατικό πρόβλημα της χώρας, λόγω της μεγάλης εποχιακής διακύμανσης των πόρων, είναι το ποσοτικό. Η λειψυδρία δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν υπάρχει νερό, αλλά κάτι περισσότερο και πιο σύνθετο: ότι δηλαδή τα διαθέσιμα αποθέματα δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Πηγή: 3/2/09, www.kerdos.gr

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία