Ελληνικές επιχειρήσεις: «Κουλτούρα υποστήριξης» ή «κουλτούρα καινοτομίας»;

Είναι γνωστό ότι, σήμερα, ένας νέος επιχειρηματίας που σκοπεύει να ξεκινήσει μια δική του δουλειά, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές δυσκολίες, που συχνά δρουν αποτρεπτικά στην προσπάθεια του αυτή.

Οι κύριοι παράγοντες που αποτρέπουν τους νέους να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα είναι καταρχήν οικονομικοί, π.χ. η δυσκολία ανεύρεσης αρχικού κεφαλαίου κίνησης, αλλά και οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες. Ανασταλτικοί παράγοντες στη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης αποτελούν, επίσης, η γραφειοκρατία, η αντιμετώπιση του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού, βασικές ελλείψεις πάνω σε θέματα κατάρτισης των επιχειρηματιών και, τέλος, ο αποκλεισμός ομάδων πληθυσμού, αλλά και ολόκληρων περιοχών, από διάφορες δράσεις και ενισχύσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Αναφορικά όμως με τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της έρευνας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέδειξαν πως η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων βασίζεται στο παραδοσιακό πρότυπο της μικρής οικογενειακής επιχείρησης με την κουλτούρα της υποστήριξης να υπερισχύει. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με υποστηρικτικό κλίμα νιώθουν έντονο το αίσθημα της ασφάλειας και, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, αναδεικνύουν τις ικανότητες τους.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, όπου το κύριο ζητούμενο είναι η παραγωγικότητα και το κέρδος, αισθάνονται παγιδευμένοι μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού και εχθροτήτων που δημιουργούν στεγανά μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης. Στο άλλο άκρο, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, αλλά και, γενικότερα, σε επιχειρήσεις με γραφειοκρατική κουλτούρα, αναλώνονται σε χρονοβόρες διαδικασίες, στερούνται κινήτρων - ιδιαίτερα εφόσον δεν υπάρχει η σύνδεση παραγωγικότητας / αμοιβής - και καταντούν αντιπαραγωγικοί.

Από τα ευρήματα της έρευνας έγινε γνωστό πως το ποσοστό εργασιακής ικανοποίησης αυξάνεται σε επιχειρήσεις που η κουλτούρα τους βασίζεται στην καινοτομία. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε καινοτόμες επιχειρήσεις βιώνουν εντονότερα το αίσθημα της πληρότητας από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με κουλτούρα υποστήριξης. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι Έλληνες του εξωτερικού διαγράφουν μια λαμπρή καριέρα όταν βρεθούν σε οργανωμένα εταιρικά πλαίσια, σηματοδοτούν την ανάγκη ριζικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας από την παραδοσιακή στη νέα οικονομία.

Η ανάγκη αυτή σχετίζεται με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας στο καινούριο, διεθνές περιβάλλον, καθώς καθίσταται σαφές ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν ευελιξία, ώστε να επιβιώσουν στα νέα δεδομένα. Βασικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν για την ομαλή αυτή μετάβαση είναι η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, η έμφαση στις διαδικασίες πρόσληψης, αλλά και η αύξηση της εργασιακής τους ικανοποίησης ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι και να επιδείξουν μεγαλύτερη αφοσίωση και ταύτιση με τους στόχους της επιχείρησης.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία