Ημερίδα ενημέρωσης για τη Γεωθερμία στη Μήλο

Στην αίθουσα του Δημαρχείου της Μήλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η πρώτη επίσημη ενημέρωση για τη Γεωθερμία, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων σε θεματική και περιφερειακή βάση.

Σκοπός της ημερίδας - η οποία είχε τη μορφή δημοσίου ανοικτού διαλόγου και συγκέντρωσε πλήθος ενδιαφερομένων - δεν ήταν άλλος από την έγκυρη και ουσιαστική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα ζητήματα που εγείρει η προοπτική της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου του νησιού.

Εισηγητές ήταν οι ειδικοί επιστήμονες κ.κ Μιχάλης Φυτίκας, καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ, Νίκος Ανδρίτσος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος και εκπρόσωπος του ΣΥΝ, καθώς και οι κ.κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, εκπρόσωπος της Greenpeace και Νίκος Συρμαλένιος, Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομού Κυκλάδων. Από πλευράς τοπικών φορέων συμμετείχαν με παρεμβάσεις εκπρόσωποι του Επαρχείου και του Δήμου Μήλου, του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Ομίλου Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας, του συλλόγου  «Όραμα» και άλλων οργανώσεων, ενώ τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και της S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., η κοινοπραξία των οποίων στοχεύει στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Μπάμπης Μπιλίνης εκ μέρους του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ.

Οι εργασίες της ημερίδας κινήθηκαν στη βάση των εξής 3 θεματικών ενοτήτων:

  • Η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και η σταδιακή απεξάρτηση από τους άνθρακες με προώθηση των ΑΠΕ
  • Στόχοι, όροι, προϋποθέσεις για την προώθηση της Γεωθερμίας (φέρουσα ικανότητα οικοσυστημάτων, ρόλος τοπικών κοινωνιών)
  • Η ανάπτυξη της Μήλου - Περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση της Γεωθερμίας

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν από τους εισηγητές τόσο τα οφέλη από τις χρήσεις της Γεωθερμίας ως ανανεώσιμης/ήπιας μορφής ενέργειας, έναντι των συμβατικών ρυπογόνων πηγών, όσο και η δυνατότητα ευεργετικών αποτελεσμάτων προς τις τοπικές κοινωνίες εφόσον αυτή αξιοποιηθεί με σωστές προϋποθέσεις, ενώ τονίστηκαν χαρακτηριστικές χρήσεις της στον τουρισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία και σε άλλες εφαρμογές.

Στο φλέγον θέμα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου, έγινε εκτεταμένη αναφορά στις δυνατότητες και, κυρίως, στην αποφυγή ενδεχόμενων κινδύνων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όμοιων με αυτές που έλαβαν χώρα κατά την προηγούμενη χρήση της Γεωθερμίας, τη δεκαετία του ΄80.

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι οι παρουσιάσεις και η συζήτηση διήρκησαν περίπου 5 ώρες, ενώ με το πέρας της ημερίδας, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο κέρδος απέσπασε η τοπική κοινωνία σε πληροφόρηση και ενημέρωση, εν όψει των επερχόμενων εξελίξεων.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία