Λίγα τα ελληνικά αστέρια στον μεσογειακό τουριστικό «γαλαξία»

itep_logo_F15538.jpgΣημαντική υστέρηση στη μέση ποιότητα του ξενοδοχειακού δυναμικού παρουσιάζει η Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστριών χωρών της Μεσογείου, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την «εικόνα του ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας», η οποία ανέδειξε ως μείζον πρόβλημα την υπερπληθώρα κλινών στη χώρα μας, που υπερβαίνει το 184,2% της τρέχουσας ζήτησης.

Ως προς την ποιότητα, λοιπόν, σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 26,5% των ξενοδοχειακών κλινών ανήκουν στις τρεις υψηλές κατηγορίες (5, 4 και 3 αστέρων), όταν στην Τουρκία η αναλογία αυτή φτάνει στο 40,3%, στην Πορτογαλία το 75,1%, στην Ισπανία το 32,3%, στην Ιταλία το 80,6% και στην Κύπρο το 78,6%. Ως προς το μέσο μέγεθος, εξάλλου, η δυναμικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων είναι 31 κλίνες, όταν στην Τουρκία είναι 200, στην Πορτογαλία 138, στην Ισπανία 90, στην Ιταλία 47 και στην Κύπρο 101.

Το μειονέκτημα, που συνδέεται με το μέσο μέγεθος του καταλύματος, τονίζεται στη μελέτη, έγκειται στη δυνατότητα που έχουν οι μεγαλύτερες καταλυματικές μονάδες να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες και κατά τεκμήριο αναβαθμισμένες, στοιχεία που αποτελούν αυξανόμενο επιθυμητό χαρακτηριστικό του καταλύματος εκ μέρους των τουριστών. Το μειονέκτημα αυτό πηγάζει σε υψηλό βαθμό από τη «λογική» που διατρέχει τον θεσμό των τουριστικών κινήτρων από τη σύλληψη αυτών ως επιθυμητής πολιτικής μέχρι και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 50% των τουριστικών κλινών της χώρας ανήκει σε μονάδες μέχρι 50 κλίνες, ενώ για μονάδες άνω των 400 κλινών το σχετικό ποσοστό είναι μόλις 10,7%.

Η γεωγραφική κατανομή των ξενοδοχείων

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των ξενοδοχείων, διαπιστώνεται ότι οι 4 μεγαλύτεροι προορισμοί (Κρήτη, Νησιά Νοτ. Αιγαίου, Ιόνια Νησιά και Αττική), βάσει του αριθμού των διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών, συγκεντρώνουν 456.797 κλίνες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 65,2% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμισμού. Η Κρήτη και τα νησιά του Νοτ. Αιγαίου μόνα αποτελούν το 44,2%. Το δεύτερο χαρακτηριστικό, το οποίο συνδέεται με το πρώτο, αποτελεί η υψηλού βαθμού νησιωτική συγκέντρωση, ανερχόμενη σε 415.876 κλίνες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 59,3% του ξενοδοχειακού δυναμικού!

Οι 4 μεγαλύτεροι προορισμοί, βάσει της ξενοδοχειακής υποδομής, αντιπροσωπεύουν το 75,5% των ξενοδοχείων 5* και το 76,2% των ξενοδοχείων 4*, έναντι 65,2% που εκπροσωπούν στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Ως ποσοστό του δυναμικού ξενοδοχειακών κλινών των εν λόγω προορισμών οι παραπάνω δύο ανώτερες κατηγορίες αντιστοιχούν στο 27,3%. Οι μεγάλοι προορισμοί δεν διακρίνονται μόνο για τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης ξενοδοχειακών μονάδων γενικά αλλά και για τον ακόμη υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης ξενοδοχείων 5* και 4*.

Πρώτη η Ρόδος στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων

Σε αριθμό ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων την πρωτιά κατέχει η Ρόδος με μερίδιο 61% των κλινών των δύο υψηλότερων κατηγοριών και ακολουθούν η Κως (56%), το Ηράκλειο (55%), το Λασίθι (53%), η Αθήνα (46%) κ.α. Οι κατεξοχήν μεγάλοι προορισμοί - Κρήτη και Δωδεκάνησα - έχουν τα μικρότερα ποσοστά των κατώτερων κατηγοριών (2* και 1*) (29,8%, 85.033 κλίνες).

Από την επεξεργασία του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004, για την περίοδο Μάιος 2005 - Ιούλιος 2008, εξάλλου προέκυψαν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

  1. Πρώτον, για μία ακόμη φορά οι περιοχές που προσέλκυσαν την πλειονότητα των επενδύσεων είναι εκείνες που έχουν ήδη αναπτυχθεί τουριστικά.
  2. Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων αφορά κατά κύριο λόγο εκσυγχρονισμό ξενοδοχείου ή ίδρυση και επέκταση των ξενοδοχειακών μονάδων.
  3. Τρίτον, στις περιφέρειες Κρήτης, Ν. Αιγαίου, Ιονίων νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Β. Αιγαίου ευνοήθηκε η δημιουργία κλινών κατηγορίας 4 και 5 αστέρων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη ευνοήθηκε η δημιουργία κλινών 3 αστέρων.

Η υπερβάλλουσα προσφορά ξενοδοχειακού δυναμικού

Σχετικά με την υπερβάλλουσα προσφορά ξενοδοχειακού δυναμικού, η μελέτη διερευνά τρία σενάρια (σταθερή μέση ετήσια αύξηση της ζήτησης της τάξης του 3%, του 5% και του 8%) για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση από το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό. Με βάση το πλέον αισιόδοξο σενάριο (μέση ετήσια αύξηση 8%), το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό της χώρας μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση για 14 χρόνια, με αύξηση 5% καλύπτεται η ζήτηση για 21,5 χρόνια και με αύξηση 3% υπερκαλύπτονται τα επόμενα 35 χρόνια... Με βάση τις διαπιστώσεις, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη διακοπής των επενδυτικών κινήτρων για νέα ξενοδοχεία στις κορεσμένες περιοχές (με διατήρησή τους μόνο σε υπό ανάπτυξη περιοχές και για μονάδες υψηλών κατηγοριών) καθώς και την απόσυρση από την αγορά των παλαιών ξενοδοχειακών κτιρίων.

Πηγή: http://www.kerdos.gr/, 16/11/08

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία