Προστατευτική «ομπρέλα» για τους δανειολήπτες

euribor_logo_F5272.jpgΒαθιές ανάσες στους δανειολήπτες, που βλέπουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της αύξησης του διατραπεζικού επιτοκίου EURIBOR, δίνει το πλαίσιο που προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο οικονομίας και τίθεται αμέσως σε εφαρμογή. Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση ανοίγει προστατευτική «ομπρέλα» πάνω από όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων ακόμα και έναντι πιστωτικών καρτών, θέτοντας αυστηρότερους όρους στις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, το σχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

  • Αυξάνεται το ποσό, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από 10.000 σε 20.000 ευρώ, προκειμένου για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
  • Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών - ανεξαρτήτως ύψους - από τις τράπεζες επεκτείνεται και στη περίπτωση που η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
  • Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων, για τα οποία ισχύει το σύστημα αντικειμενικών αξιών, σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή ακόμα και εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, εφόσον έχουν καθοριστεί αντικειμενικές αξίες.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού.
  • Αυξάνεται από το ένα τρίτο στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.
  • Λαμβάνεται μια ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες του Δημοσίου και συγκεκριμένα αυξάνεται το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο από 600 σε 1.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές αγωνίας για τα συμπτώματα ασφυξίας που παρατηρούνται, ήδη, στην αγορά, λόγω της έλλειψης ρευστού. Επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου ακόμα και απώλειας θέσεων εργασίας, στη περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Αύγουστο καταγράφεται αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στη αγορά, ενώ υπό πίεση είναι και τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ, τα οποία τους τελευταίους μήνες "αγκομαχούν" στα επίπεδα του 1%, όταν έχει προϋπολογιστεί αύξησή τους κατά τουλάχιστον 9,3%!   

Πηγή: Η Χώρα, Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία